Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Csigalassú csatornázás

Csigalassúsággal halad Szegeden, a Lövölde utcában a csatornázás. Fel-, levonulnak az alvállalkozók, csak a munka nem halad. A kivitelezésért felelős konzorcium létesítményvezetője elismerte: a vállalkozók megfutamodtak a munka elől.
Gáspár László, Kisné Vida Olga és Török József nem hiszik el, ami a Lövölde utcában történik. Fotó Karnok Csaba
Elfogyott a türelmük a Lövölde utcai lakóknak: csigalassúsággal készül a csatornahálózat. A másfél kilométeres újszegedi utcában közel két éve próbálják lefektetni a gerincvezetéket, de a mai napig csak 450 méter készült el.

– Ígérgetésben nincs hiány. Küldik az uniós csillagos szórólapokat, de ami ezeken szerepel, abból semmi sem valósul meg. Csak a port nyeljük és a sarat tapossuk két éve – mondja felháborodottan Kisné Vida Olga. Szomszédja, Gáspár László osztrák példát említ a csatornaépítésre: érdekes, ott tudnak ehhez hasonló munkákat normálisan kivitelezni.
– Miért kell a lakosság idegeivel játszani? Szégyen, ami itt történik! A minap egy turistabusz a füvészkertbe igyekezett, és vissza is fordult. Viszik Szeged jó hírét. Kinek jó ez? – halmoz el kérdéseivel a férfi, aki szerint ami a Lövölde utcában történik, az minden, csak nem csatornázás.

Török József felkészülve érkezik a lakógyűlésre, az első felhívástól kezdve mindent fényképekkel dokumentált. Feljegyzéseiből kiderül: már 2002 decemberében megkötötték a csatornaépítésre a szerződést, és akkor azt az ígéretet kapták, hogy 2003-ban elkezdik a munkát.

– Még csatornaépítő munkásnak öltözött embereket sem láttunk a környéken – emlékszik vissza Török úr. Ezután több lakossági értesítő érkezett, mely szerint a kivitelezés várható időtartama: 2004. szeptember 22.–december 20. Mindössze annyi történt, hogy a füvészkert mellé betonelemeket hordtak, és sóderhegyek tornyosultak.

Az utcában egy kapavágás sem történt, de a hatalmas teherautók összetörték az utat, a sóder eltűnt, a sarki kocsma forgalmát pedig föllendítették az unatkozó munkások – mesél a történtekről Török József, aki elképesztő műszaki állapotú munkagépekről mutat fotókat.
Tavaly tavasszal ismét felvonult egy csatornázó csapat, és két hónap alatt ötven méterrel végeztek, majd elvonultak. A lakók attól félnek, ha a határidőre, szeptember 19-ére nem készül el a csatorna, akkor nekik kell a fennmaradó rész munkáit kifizetni.

Ezt cáfolja Csepregi András, a Culvert 2003 Konzorcium létesítményvezetője, és kijelenti: a Lövölde utcai csatornázás határidőre elkészül. – A Lövölde utca kivitelezésébe többször belekezdtek alvállalkozók, de mindig beletört a bicskájuk, és levonultak – ismeri el a létesítményvezető, aki hozzáteszi: a területért felelős alvállalkozó, a Szeviép Rt. szerint a csatornát július 31-éig végig lefektetik az utcában. A létesítményvezető felhívja a figyelmet, hogy a gerincvezetékre rákötni csak a főgyűjtő elkészülte után, szeptemberben lehet, és az aszfalt is csak ekkorra készül el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint kétezren lubickoltak az első forró nyári hétvégén

Több mint kétezer szegedi választotta pihenésre, kikapcsolódásra az újszegedi strandot, a SZUE-t az… Tovább olvasom