Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Csiki-csuki a röszkei határnál

Csak szabálysértéssel érhetik el a röszkei határállomást a lassú járművekkel közlekedők, illetve a gyalogosok. Először fel kell hajtani az autópályára, mert csak így érhető el az átkelő. A faramuci állapot augusztus elseje óta tart, amikor a szerbek az új határállomás megnyitásával egyidejűleg a régit bezárták.
Lassú járművel, kerékpárral és gyalogosan is Magyarországról autópályán, Szerbiából autóúton lehet megközelíteni a Röszke–Horgos határállomást. Ez viszont szabálytalan. A sztrádát traktorok, kismotorok és gyalogosok nem használhatják. Azoknak, akik a magyar oldalról így kívánnak áthajtani a határon, nincs más választásuk, mint kifogni a pillanatot, amikor nincs ellenőrzés az autópályán. Bár szabálytalanságukkal balesetet okozhatnak.

Szegedről a röszkei úton haladva az utolsó körforgalomnál, több kacskaringó után lehet felhajtani az autópályára. Érdemes körültekintően tenni, hiszen a Pest felől az autók akár 130-as sebességgel is érkezhetnek.

Ez az állapot augusztus elseje óta tart, amikor Szerbia, egy év halogatás után Horgoson is megnyitotta az új, uniós normáknak megfelelő átkelőhelyet. Ugyanakkor viszont a szerbek bezárták a régi határátlépőt. Így a magyaroknak sem volt értelme tovább üzemeltetni a lassú járművek számára fenntartott régi átkelőt, mert aki itt hajtott át, az keresztezte volna az autós és kamionos határforgalmat.

– Remélhetőleg ez a felemás megoldás csak ideiglenes állapot – mondta Némedi Varga Éva, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális parancsnokság sajtóreferense. Tudomása szerint a szerbek tervezik az egyeztetést, de arra nem tudott válaszolni, hogy ez mikor történik meg. A magyar hatóságok bármelyik pillanatban készek megnyitni újra a régi átkelőt is. Hozzátette: a lassú járművek és a gyalogosok nem akadályozzák a határforgalmat. Az persze más kérdés, hogy odáig hogyan és milyen áron juthatnak el. A sajtóreferens azt is elmondta, naponta csak néhányan közelítik meg kerékpárral vagy munkagéppel a határátkelőt egyik, illetve másik oldalról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabadtéri ráadása: Csoportterápia

A szabadtéri „levezető programjaként" szombaton este fél 9-től az újszegedi szabadtéri… Tovább olvasom