Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Csillag téri panelek

Szeged - Bár pontos felmérés nem készült, szinte biztosra vehető: Szeged legsűrűbben lakott tere a tarjáni Csillag tér. Ezt a területet ugyanis tízemeletesek veszik körbe. Sok szegedi a folyamatosan formálódó, mára teljesen megújuló Csillag teret tekinti a Tisza-parti panelvilág központjának.
Ezen a téren nem lakik senki? Ezt a kérdést a szegedi Csillag téren tettem fel fotóriporter kolléganőmnek, mert bárkit megszólítottunk, azzal hárította el a választ kérdésünkre: milyen is az élet Szeged egyetlen olyan terén, ahol minden ház tíz emelet magasra nőtt, hogy ő bizony csak átutazóba érkezett. Budapesti körút, Retek utca, Szilléri sugárút, Lugas utca – sorakoztak a nevek, amikor arról beszéltek, hol is élnek ők.

Forgalmas csomópont

A Csillag tér korántsem csak a felhők hasát karcolászó betonpalotái miatt különlegesség a városban. A Mars tér után talán ezt a területet jelölhetjük meg a város legforgalmasabb közlekedési csomópontjaként. Hogy aztán ez a nagy nyüzsgés minden itt élőnek örömet kínál-e? A Csillag téri piacon például arról beszélgettek az asszonyok, hogy szép lett az új piac, de inkább díszes, mint forgalmas.

Kevés a tehetős, sok a bolt

– Kevés itt a vevő, elcsábultak a plázás világba – magyarázta egyikük.

– Nem a vevő kevés, hanem a pénzük, az itt a baj. A Csillag tér valóban panelközpont, ha valahol, hát itt érezhető, hogy nem éppen a tehetős polgárok lakják a környéket. Mindenből a legolcsóbbat veszik, s abból is keveset kérnek – mondta el már egy garázsboltban a kereskedő hölgy. Ő is – akárcsak a piacon beszélgetők – azt kérte, neve inkább ne jelenjen meg az újságban.

Papp Jánosné – aki lakásának ablakából a Csillag térre nézhet, vagyis teljességgel helybelinek számít – viszont nem volt sem szégyenlős, sem panaszkodós.

Bolt bolt hátán, igény szerint. Errefelé a vevők mindeből a legolcsóbbat veszik, s abból is keveset kérnek. Fotó: Schmidt Judit
Bolt bolt hátán, igény szerint. Errefelé a vevők mindeből a legolcsóbbat veszik,
s abból is keveset kérnek. Fotó: Schmidt Andrea

– Most, hogy kérdi, mióta lakom itt, még magam is elcsodálkozom: éppen harmincöt éve költöztünk Tarján és Felsőváros határára. Akkor még furcsa volt ilyen hatalmas házak között élni, de már régen megszoktam ezt a panelos világot, és még meg is kedveltem ezt a környéket. Nézzen csak körül, itt aztán mindent megtalálhat. Van kisbolt szinte minden ház alatt, de ha valaki áruházba vágyik, hát mostanra azt is gyönyörűen felújították. A közlekedés pedig talán itt a legjobb az egész városban, legfeljebb csak néhány percet kell várni, s már indulhatunk is a belváros vagy a szupermarketek felé – sorolta az előnyöket a Pickből nyugdíjba vonult asszony. A felújított házakat dicsérte.

– Eltűnik innen a szürkeség, lassan már minden házat beburkolnak, kifestenek. Reményeim szerint nemsokára a mienk is sorra kerül – köszönt el Pappné, s elfoglalta helyét egy sok-sok kedvezménnyel kecsegtető garázsboltban várakozó sorban.

Panoráma éjjel-nappal

– Most mondja meg, nem érdekes innen a kilátás? Bevallom, van mikor hosszú perceket töltök az ablakban, mindig akad valami érdekesség, mert ez a tér él még késő éjszaka is.

Ezeket a mondatokat már a Csillag tér tetején, pontosabban a tízesek egyikének legfelső emeletén jegyezhettem fel. Herczegh Mártonné volt olyan kedves, hogy méltányolta kérésünket: „madártávlatból" is szeretnénk egy képet készíteni a Csillag térről.

Herczegh Mártonné gyönyörködik a panorámában. Fotók: Schmidt Andrea
Herczegh Mártonné gyönyörködik a panorámában.
Fotó: Schmidt Andrea

– Csak nézelődjenek – invitált otthonába. – Innen jól kivehető, milyen szép lett mára a körforgalom környéke, hogyan újították fel az egész teret. Mivel 1990 óta lakom itt, nap mint nap láthattam, milyen kaotikus állapotok uralkodtak a Csillagon. Aztán megépült a körforgalom, s ezt követően a kis parkok is elkészültek. De ha a Kereszttöltés utcára néz, azt is láthatja: most sem nyugodnak az építők, éppen egy kerékpárút aszfaltját egyengetik.

Házigazdánktól ezt is megtudtuk: a Csillag téri panelvilágban inkább sietősek, mint beszélgetősek az emberek. Legtöbbjük még a saját szomszédját sem nagyon ismeri – mondta a 84 éves asszony –, a barátkozósabbak inkább az olyan idősebbek közül kerülnek ki, akik a Csillag téri padokon ücsörögnek kora tavasztól a hideggel lakásba üldöző késő őszig.

És hogy szegény lenne a Csillag téri polgár?

– Ugyan, én ezt nem hiszem – legyintett Herczeghné, amikor az egyik boltos szavát idézem. – Legalábbis semmivel nem szegényebb, mint a nagy átlag Szegeden. A rezsiköltségek ugyan nőnek, de még ki lehet fizetni. Meg aztán lehet itt bármilyen a drágaság, ezrével utaznak a népek innen is a szupermarketekbe, és akkora csomagokkal érkeznek vissza, hogy alig tudnak leszállni a buszról. De jöjjenek csak vissza nyáron! Meglátják: olyan csinosak, jól öltözöttek itt a fiatalok, mint a Kárász utcán – köszönt el házigazdánk.

Mindenki úgy boldogul, ahogy tud: életkép a panelek tövében. Fotó: Schmidt Andrea
Mindenki úgy boldogul, ahogy tud: életkép a panelek
tövében. Fotó: Schmidt Andrea

Mi pedig mi másról is álmodozhattunk volna a házból kilépve, nyakunkba csöpögő esőben, fülünket pirosra festő hidegben, mint arról a nyárról, amikorra az utolsó betonházat is szép új ruhába öltöztetik Szeged Csillag terén. És a lakótelepi honfoglalók unokái már nem is tudják majd, mit jelent a szó: panelszürke.

Házak nélkül?

– A Csillag térről csupán annyit tudtam feljegyezni a Szeged utcanevei című könyvemben, hogy 1880-ban, vagyis közvetlenül a nagyárvíz után kapta a nevét. Az információhiány magyarázata, hogy Csillag téri ház nem is létezik. Legalábbis egyetlen épületre sem tettek ki régebben olyan táblát, ami a Csillag tér nevét viselte volna – mondta el Péter László, Szeged múltjának szakavatott ismerője. S valóban: a házszámozások ugyanis az ide befutó utcákhoz (Kereszttöltés, Retek, Lugas), a Szilléri sugárúthoz és a Budapesti körúthoz kötődnek 2008-ban is. A telefonos tudakozó csupán egyetlen intézményt, a Csillag téri bölcsődét tudta megadni „helyi lakosként". Lám, meg is találtuk a magyarázatot arra, miért nem futhattunk össze egyetlen olyan emberrel sem, aki azt mondhatta volna: Csillag téri lakos vagyok.

Olvasóink írták

 • 20. Iza3 2008. december 16. 12:42
  „Lugas!
  Drágábban kínálják a Csillag téri pecókat....?!
  Én nem úgy vettem észre.....”
 • 19. Lugas 2008. december 15. 00:47
  „Én 32-éve lakom a Csillagtér közeli Lugas utcában. Emlékszem a sivár kezdetekre, amikor a játszóterek sem voltak meg. Ez nem tartotta vissza a környékbelieket, hogy elsétáljanak a közeli körgátra, és jókat kiránduljanak a Tisza irányába. A gyermekeinkkel gyakran mentünk építkezés nézőbe. Az is nagy élmény volt nékünk, ahogy boszorkányos gyorsasággal húzták fel egyik házat a másik után. E hosszú idő alatt nagyon megszerettem ezt a környéket. Láttam a folyamatos fejlődését és tapasztaltam, hogy milyen szépen karban is tartják. Az ifrastrukturája kiváló. Innen Szeged bármely pontjára el lehet jutni. Nyáron a szabadtéri idején meg lehet nézni, hogy mindig az éjféli, hazainduló 9-es trolibuszon utaznak a legtöbben. Az itt élők igenis részesülnek és igénylik is a részvételt a város kultúrális életéből. Ha 2009-2010 ben megindul a 10-es troli innen még a Klinikákig is el lehet jutni átszállás nélkül. Akinek meg éppen nincs ideje elmenni a multi bevásárlócentrumokba, az szinte mindent megvásárolhat a téren. A régi lila ABC helyén a SPÁR áruházlánc korszerűen felszerelt egysége található. Van itt mézbolt, minőségi házi- kenyeret árusító boltok, két cukrászda, vitaminterasz ahol zöldséget, gyümölcsöt árulnak, ruha-bolt, CBA-áruház, Gyermekorvosi rendelő stb.. Egyedül azon csodálkoztam, hogy amikor kihelyezett posta épült Felsővároson, azt nem ide építették a Csillagtérre. Aki pedig veszi a fáradtságot és belelapoz a DÉLI-Apróba, az tapasztalhatja, hogy a legtöbb lakást úgy hirdetik, hogy "Csillagtéri" , "Csillagtérhez közeli". Miért? Mert az itteni lakásokat magasabb áron kínálják, mint Szeged más lakótelepi részein. Az itteni lakásióok pedig a kereslet miatt könnyebben találnak gazdára.”
 • 18. Mil 2008. december 14. 22:38
  „Én is sokat járok arra, és nekem kifejezetten kellemes környéknek tűnik a felújított panelekkel, játszóterekkel, parkokkal, piaccal. Igaz, én csak a körforgalmon megyek át :)”
 • 17. szeged161 2008. december 14. 20:24
  „Khmmm.......

  Két évet laktam a Kereszttöltés utcában, így sokszor megfordultam a Csillag téren is. A munkám miatt hetente 3-4x este 10 után járkáltam a környéken. Egyszer nem ért inzultus, egyszer nem akartak leütni, kirabolni, stb.

  Nem hiszem, hogy rosszabb volna mint bármely egyéb forgalmas hely a városban.”
 • 16. zolika 2008. december 14. 18:36
  „Igen azok is emberek és normálisak mindenhol van szegeden rossz életü.kekeczke te ember vagy vagy h...lye.”
 • 15. kekeczke 2008. december 14. 18:31
  „a panelban laknak emberek ? azok lakások ???”
 • 14. achilleus 2008. december 14. 17:45
  „"arisa 2008.12.14. 13:40
  a csillag tér egy trágyadomb. a legocsmányabb alakok gyűjtőhelye. a szegedi lakótelepek közül tényleg az egyik olyan, ahol szinte csak és kizárólag gázos arcokkal lehet találkozni sötétedés után."

  Ez azért túlzás, éppen valamelyik nap írtam, hogy a környezet viszonylag rendben van, mert rendszeresen takarítják, a körforgalom környékét parkosítják, rendbentartják szemben Szeged sok más pontjával, ahol vastagon áll a szemét. Hogy az emberi tényező, milyen arról nincsenek tapasztalataim, évszaktól függően többé-kevésbé közvetlenül sötétedés után át szoktam rajta utazni, néha várakozom is a buszmegállóban, de eddig semmi rendkívülit nem tapasztaltam, persze éjszaka történhetnek események.”
 • 13. xido 2008. december 14. 15:26
  „21 évig éltem és nőttem fel Szegeden,a környéken,az első 4 évemre nem emlékszem,akkor Tajáni részen laktunk az Űrhajós utcában..aztán egész gyerek és kamaszkorom a Kereszttöltés utcában 1997-ig bezárólag...Én még csak a Csillag téri körforgalmat "éltem át" élőben,meg a régi hangulat van a fejemben,a Lila abc-ről meg a Lila bisztróról és társairól...aztán már csak képeken láttam az átfestéseket és a felújításokat,nekem így ránézésre igencsak tetszettek az újítások,az átépítések,a bővülések...az akkori időben elviselhető volt minden,még a közbiztonság is...bár sose voltam a nagyon éjszakában mozgó alkat se kamaszként,se felnőttként...”
 • 12. Iza3 2008. december 14. 13:57
  „Nyugodjon meg mindenki.....
  Én is laktam panelban, de csak két évig.
  Egy éjszakát sem tudtam végigaludni, mert min. 3x felkelltem vizet inni. A csontszáraz levegőre még a millió párologtató biszbassz sem volt megoldás.
  De ennek ellenére természetesen kell ilyen telepeken is laknia embereknek. Még mindig jobb, mint tanyán, villany, víz és fűtés nélkül......”
 • 11. Titanilla 2008. december 14. 13:52
  „Kedves Iza3!. Ön hol lakik? Mert hogy panelban, igaz nem l1o emeletesben, de én kitünően érzem magam. Igaz egyedül vagyok, és szinte egy parkban lakom, de semmiesetre sem szeretnék a belvárosban lakni. Itt csönd és nyugalom van. Igaz drága a fútés, de ahol gázzalfútenek az sem olcsó. Nem az a baj hogy panel, hanem az hogy rosszul dolgoztak az épitők, és rossz technológiával. Persze amint hallom a ma épülő lakások sem különbek. És én még emlékszem rá, milyen boldogok voltak azok az emberek akik kaptak, vagy vettek OTP-re egy panel lakást, mert előtte rosszabb körülmények között lakta, vagy albérletben attól pedig minden jobb, és tudom mert ppróbáltam. Az első önálló lakásunk /egy kicsi gyermekkel/ Ujszegeden volt egy garzon, igaz nem panel, de mikor beléptem előszőr a lakásba, csak sirni tudtam az örömtől. Egy éves kisfiam pedig körbefutotta többször azt az egy szobát, mert addig egy tenyérnyi alvérletben laktunk, ahol nem igen tudtam kivenni még az ágyából sem . Szóval lehet itt is élni higgye el. Szép napot kiván Önnek egy panel lakó.”
 • 10. arisa 2008. december 14. 13:40
  „a csillag tér egy trágyadomb. a legocsmányabb alakok gyűjtőhelye. a szegedi lakótelepek közül tényleg az egyik olyan, ahol szinte csak és kizárólag gázos arcokkal lehet találkozni sötétedés után. rendszeresen a makkosházi lakótelepről terjengenek - többek között a délmagyarnak is köszönhetően - mindenféle sötétnek hangzó sztorik, de én éltem mindkét lakótelepem. a makkosházi lakótelep egy rózsa domb az ocsmány csillag térhez képest! ott soha nem kellett félnem lemenni kenyérért az éjjelnappaliba. annál inkább a csillagon!

  egyébként pedig ami a panelok fűtését, annak minőségét, valamint annak árát illeti: egy normálisan működő országban már régen nem lenne állásuk azoknak, akik ilyen színvonalú szolgáltatást, ennyi pénzért próbálnának működtetni. undorító és gusztustalan. a szegedi hőszolgáltató vezetőségét - és mindenkit, akinek köze van ahhoz, hogy ilyen színvonalú a szolgáltatás - pedig pláne a holdra kellene kilőni minimum. undorító banda.”
 • 9. pille 2008. december 14. 13:16
  „Nem vagyok panellakó, de nem nyilvánítok véleményt azokról kedves Iza3,akik kénytelenek az életüket itt élni. Biztosan NEM volt más lehetőségük! Itt is lehet ám normális életet élni,boldogan,kiegyensúlyozottan,megelégdetten! A kilátás meg biztosan szép lehet. Miért ne GYÖNYÖRKÖDHETNE benne az ottlakó?”
 • 8. Iza3 2008. december 14. 12:23
  „A fene megenne, ha abból a X.emeleti kéróból kellene leskelődnöm nap mint nap.....
  Épületes látványt nyújthat ennek a szegény mamikának az, amikor (pl.) a cigányok már ebben az évben huszadszorra verik rommá a csillag téri telefonfülkét..... (Sentinell az őrszem)”
 • 7. sarnyai 2008. december 14. 11:05
  „"Meg aztán lehet itt bármilyen a drágaság, ezrével utaznak a népek innen is a szupermarketekbe, és akkora csomagokkal érkeznek vissza, hogy alig tudnak leszállni a buszról."

  Akkor miért nem autóval mennek?”
 • 6. kakoszeged 2008. december 14. 09:56
  „floridaimagyar!
  Te ott kint ugye "helykitöltőnek" gondolod azt, hogy ma Magyarországon emberek éheznek és nem fűtenek?! A néni sem viccből álllt kabátba a konyhaablakban! A szárazkenyérrel megrakott bicikli is csak egy vicc?
  Tudod mi a vicc? Egy 40-50 m2-es panel fűtési díja 12 hónapon keresztül! 20.000.-30.000. HUF ma! Ez a vicc! Az átlagbér meg 70.000.-80.000. HUF!
  Minden jót ott Floridában! Remélem, hogy te nem fázol!”
 • 5. floridaimagyar 2008. december 14. 02:47
  „Miert csak egy embert kerdezett meg a reportolni? En ugy hiszem, hogy nem volt eleg hely az ujsagban es kellet kitolteni a helyet valami hulyeseggel.”
 • 4. Mil 2008. december 13. 20:16
  „Tényleg gyönyörű a panoráma..”
 • 3. persona 2008. december 13. 19:25
  „Mintha valami mesekönyvet olvastam volna..:-)”
 • 2. Alsóváros 2008. december 13. 17:59
  „Tényleg bugyuta. :) Ilyen általános iskolai alsó tagozatos olvasókönyv színvonalú...”
 • 1. Zotty 2008. december 13. 16:52
  „Jó bugyuta cikk lett ez. Nyilván, ha nem olyan embereket kérdezek meg, akik a Csllag téren laknak, akkor azok nem azt fogják mondani, hogy "Csillag téri vagyok".

  11 évet éltem a Csillag téren. Én és a szomszédaim is mind Csillag térieknek mondtuk magukat.
  Az emberek pedig szegények, nincs pénzük, nehezen tudják kifizetni az elavult fútési rendszer miatti magas rezsit. Az emberek is csak azért túnnek jómódúaknak, mert a reménytelenség miatt meg sem kísérelnek pénzt megtakarítani egy jobb helyen található lakásra félretenni. - Inkább elköltik magukra.
  Másrészt rengeteg az albérlő, akik jól öltözöttek, de csak nehény hónapot töltenek ott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a Délmagyarral: Liszt évében Mascagni

Hetvenöt hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e… Tovább olvasom