Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Csipkerózsika ébredése

Szeged - Újra láthatja a közönség a Szegedi Kortárs Balett Csipkerózsika-produkcióját: ma és holnap este 7-től a kisszínházban.
Amikor a Hattyúk tava nagyszínházi bemutatójára készült Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője, akkor döntötte el: Csajkovszkij másik balettzenéjére, a Csipkerózsikára is koreográfiát készít. Kiderült, hogy a kisszínházi tér másfajta szellemiséget sugall, így a klasszikus muzsika kicsit háttérbe szorult, bátrabban nyúltak az alapanyaghoz. Ahogy Juronics fogalmazott: arccal a fiatalok felé fordultak, vadabb, merészebb világot teremtettek, a mese felszíne alá néztek, és a szexuál-pszichoanalitikus elemzés után a fiatalok tapasztalatlanságáról és tapasztalatairól is szól a produkció.

Haller János és Szarvas Kriszta az egyik jelenetben. Fotó: Frank Yvette
Haller János és Szarvas Kriszta az egyik jelenetben.
Fotó: Frank Yvette

Az újraértelmezett Csipkerózsikához az egyik legeredetibb látásmódú díszlettervező, Kentaur különleges színpadképet tervezett. A korábbi nagyszínházi és Dóm téri munkáiról Szegeden is jól ismert alkotó nem a hagyományos módszerrel dolgozott, hanem szabadon asszociálva alkotta meg a szakrális jellegű teret. A Csipkerózsika volt az első színházi munkája DJ Dusánnak, aki Csajkovszkij muzsikája mellé vad elektronikus hangzást, modern zenét kevert.

Csipkerózsika meséjét mindenki ismeri, a kedves kislány figurája mögé nézve azonban egy kevésbé bűbájos történet rajzolódik ki: az első vér, a hibernált leány, az alvó udvar, az orsó szúrásának fenyegetése, az örökkévalóságnak tűnő álom riasztó képei, a 100 évig tartó kóma utáni ébredés döbbenete és a várakozás egy csókra, amely megmentheti a világot az érzelmek teljes ellaposodásától. A romantika korában elaludni, és a XXI. században ébredni – ijesztő lehetőség. Juronics Tamás produkciója egy klasszikus mese a tánc nyelvén elmondva – ahogyan még nem láttuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közönségdíjas Traviata

Szeged - Bár az operafesztiválon a versenyszereplőkkel már játszották Juronics Tamás… Tovább olvasom