Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

''Csípte a szemüket'' a szúnyogirtás

A földi, gázolajos szúnyogirtást nehezen viselik a szegediek. A szúrós szagú vegyszerkeverék ugyan három hétre minimálisra csökkenti a szúnyogok számát, de az irtás idején néhány órára az embereknek is be kell menekülniük a házukba. A szegedi Sárga üdülőtelepen a szabadban főzött paprikást is kiöntötték, mert az emberek féltek a mérgezéstől.
Gázolajfelhő borította el a Tisza melletti Sárga üdülőtelepet Szegeden pünkösd vasárnapján. Nem történt más, mint a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. légi és földi szúnyogirtást végzett. A szúnyogok elleni földi hadművelet sokaknak kellemetlenséget okozott. Papp István és baráti köre azon az estén éppen bográcsban főzött a Sárgán.

– Amint észrevettük a füstölőgépet, azonnal bemenekültünk a házba. Arra már nem volt idő, hogy a paprikással teli bográcsot magunkkal vigyük. Fél óra múlva, amikor a bűz megszűnt, a bogrács tartalmát ki kellett öntenünk – elevenítette fel kálváriáját az üdülőtulajdonos. Szomszédja, Nyilas József és Kovács Károly azzal vigasztalta a férfit, hogy egy paprikás árán egy időre megszűnik a szúnyoginvázió.

Kevesebb a szúnyog

Az év első néhány hónapjának csapadékszegény, aszályos időjárása, a rövid ideig tartó és viszonylag gyorsan levonuló árvizek nem kedveztek a szúnyogtelepek kialakulásának. Ezért ebben az évben eddig kevesebb volt a szúnyog, mint tavaly. A korábbi években már május elején el kellett végezni az első beavatkozást, míg az idén a hónap végéig lehetett várni.

– Valamit valamiért – mondta Nyilas József, akit nem zavart a melegködös irtás. Azt Papp István is elismerte, kell a szúnyogirtás, de azt nem értette, mint ahogy a többiek sem, hogy miért éppen vasárnap este kellett akcióba lépni a szúnyogok ellen. Azt kérdezték: miért nem lehet hét közben elvégeztetni a munkát.

A Sárgán pihenők kérdésére Szabó Ferenc, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. ügyvezető igazgatója a következőket válaszolta: – Az elmúlt kedden, a csípésszámmérések alapján péntekre rendeltük el a légi szúnyogirtást a városban. Az esti zivatar viszont közbeszólt, a gépek nem tudtak felszállni. Csak szombaton napnyugta után kezdődhetett meg a légi irtás. Közben az önkormányzathoz is érkeztek panaszok a külterületekről, ezért elrendeltük a földi szúnyogmentesítést is. Ezt pedig nem tudtuk máskor végezni, mint vasárnap – magyarázta az ügyvezető igazgató.

Hozzátette: a gázolajba öntött speciális vegyszer emberre és állatra nem veszélyes. A gázolaj nem mehet az ételbe, hiszen éppen azért alkalmazzák ezt az anyagot, mert három-négy méter magasan felhőt alkot, ahol napnyugta után a szúnyogok repdesnek. Szabó Ferenc elismerte: a módszer zajos, és kellemetlen szaggal párosul, de jelenleg Európában is ezt az összetételű szúnyogirtót használják. Lokális fertőzöttség esetén egyelőre nincs jobb és emberbarátibb módszer a szúnyogcsípés megelőzésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor József-iskola Budapesten

Szeged díszpolgára, a tavaly októberben elhunyt világhírű operaénekes, Gregor József nevét vette fel… Tovább olvasom