Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Csíszár Marcsit kiűznék

Bakson tegnap délután példa nélküli demonstráció zajlott, az Aradi utcában legalább harmincan tüntettek az egyik ház előtt, miközben a távolból mintegy félszázan figyelték az eseményeket. A felvonulók azt követelték, a Csíszár Marisként emlegetett asszony tűnjön el a faluból.
Bakson elszabadultak az indulatok Fotó: Schmidt Andrea
– Mindjárt jönnek! – mutat a polgármesteri hivatal felé a Baks főutcáján lakó Szabó János. Az idős férfi mellett felesége és két szomszédja, két idős asszony áll. Nem titkolják, kíváncsiak. Bakson sokan így vannak ezzel, a főutcán és az Aradi utcában szinte minden ház előtt emberek állnak, és várják az egyik falubeli kiűzetésére szervezett tüntető menetet.
A Szegedtől ötven kilométerre lévő községben, sőt még Csongrád megyében sem történt hasonló megmozdulás. Olyan volt már legutóbb tavaly Tápén, hogy néhányan összefogtak egy számukra elviselhetetlen szomszéd miatt, de arra senki sem emlékszik, hogy több tucatnyian demonstráltak volna egy falubeli ellen, annak elköltözését követelve.

– Őtet is megverte a sors – jegyzi meg a Szabóék mellett álló egyik idős asszony a tüntetés célpontjára utalva. Nevét nem árulja el. Mint mondja, óvatosságból.

A hír gyorsan, házról házra terjed: „Villogó rendőrségi autó felvezetésével elindult a menet a központból!" – adják tovább egymásnak az utcán állók.
Az Aradi utca végén lakó nő háza előtt is rendőrök várják a tüntetőket, akik három órától öt óráig kértek és kaptak engedélyt a demonstrációra. A menethez útközben sokan csatlakoznak, de sokkal többen vannak azok, akik inkább a távolból figyelik a táblákkal és transzparensekkel haladókat, és 50-60 méterre lemaradva követik őket.
Rendőri kísérettel vonulnak a tüntetők a faluban Fotó: Schmidt Andrea


Az utcán állók közül többen megjegyzik, az a nő, aki ennyire megutáltatta magát, gúnynevén Csíszár Marcsi, fél 12 körül kerékpárral tartott hazafelé, útközben még „lebüdöskurvázta" a Szegedi Tudományegyetemen tanuló Jónás Mónika nevelőanyját, majd kihívta magához a rohammentőket. Ezt, mármint a mentő riasztását, később egy rendőr is megerősítette, ugyanő azt is elmondta, hogy a mentők dolgavégezetlenül mentek el, megállapították, a nőnek nincs baja.

A harminc főből álló menet negyed négy körül érkezik meg a házhoz. A tíz rendőr diszkréten hátrább állva figyel.

„Elég volt! A pohár betelt a faluban! Ne várd meg, hogy ez a pohár kiloccsanjon!" – olvasható az egyik, „Ha az kell, hogy minden héten tüntetést rendezzünk ahhoz, hogy elmenj, akkor mi azt fogjuk tenni!" – látható a másik táblán.

A megmozdulás egyik szervezője, Kristó Ferencné szócsövet emel a szájához, előbb kéri, majd követeli, hogy Csíszár Maris jöjjön ki, és nézzen a szemükbe. Hiába minden, a nő nem jön elő. Kristó Ferencné ezután sűrű sorokkal teleírt papírlapokat vesz elő, és neveket, időpontokat sorolva elkezdi felolvasni, hogy a láthatóan ma már közutálatnak örvendő nő által kit milyen sérelmek, megaláztatások, alaptalan feljelentések és rágalmak értek az elmúlt években. A szócső kézről kézre jár, néhányan nem tudnak uralkodni magukon, remegő hangon, durva szavakkal mondanak véleményt Csíszár Marisról. Legalább negyvenen, ötvenen a távolból figyelik az eseményeket.

Közben a táblákat és a transzparenseket felerősítik a szemben lévő ház kerítésére, a tüntetők azt mondják, ha majd ők elvonulnak, és előbújik Csíszár Marcsi, ne csak hallja, lássa is, hogy mit gondolnak róla a falubeliek. Jónás Móni odalép hozzám, és elmondja, a héten azzal hívták fel az egyetemről, egy baksi nő megkereste a rektori hivatalt, azt akarta elérni, hogy őt zárják ki az egyetemről. A lányt megnyugtatták, az egyetem hallgatója marad.

A tüntetés békésen lezajlott, a rendőrségnek nem kellett közbeavatkoznia. A demonstrálók szalonnasütéssel fejezték be az egész Baksot megmozdító tiltakozást.

Miután elmentek, Csíszár Marcsi előbújt a házából, villámgyorsan összeszedte a transzparenseket és a táblákat, majd eltűnt házának ajtaja mögött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A meggondolatlan megrendelő duplán fizet

Apróhirdetésekben, szórólapo- kon, név nélkül, pusztán egy mobiltelefonszámmal hirdetik magukat… Tovább olvasom