Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Csizmazia György emlékének szentelik a filmfesztivált

Országos természetfilm-fesztivált rendeznek a hét végén Pusztaszeren. A hagyományteremtő céllal induló seregszemle a maga nemében első az országban. A Csizmazia György nevével fémjelzett seregszemlét, melyet a Szeged Filmművészetéért Egyesület hozott tető alá, Pusztaszeren több helyszínen tartják.
Első alkalommal rendeznek önálló természetfilm-fesztivált Magyarországon, amelyen nemcsak hazai, hanem határon túli – vajdasági és erdélyi – rendezők munkái is láthatók lesznek. A korán elhunyt szegedi természettudós, Csizmazia György nevével fémjelzett seregszemlét, melyet a Szeged Filmművészetéért Egyesület hozott tető alá, Pusztaszeren több helyszínen tartják, holnaptól vasárnapig: a Fűszercsarnokban, a polgármesteri hivatalban és az Árpád-emlékműnél. Mint az egyesület elnöke, Csabai Ferenc elmondta, a közel hatvan alkotás bemutatásának színhelyéül azért épp Pusztaszert választották, mivel a négy éve elhunyt neves szegedi ornitológus, Csizmazia György kutatásainak egyik fő terepe a község környéke volt.

A hagyományteremtőnek szánt rendezvényen tematikus blokkokba rendezik a műveket, melyeket három szakember – rendező-operatőr, természetfotós és a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatának vezetője – értékel majd. A filmesek – akiknek ötöde Csongrád megyei kötődésű – értékes tárgynyereményekhez juthatnak: ezzel segítik a szervezők az újabb természetfilmek forgatását. A díjakat Gombos András, a környezetvédelmi tárca politikai államtitkára adja át.

– Sajnos éppen most közölték velem, hogy nincs lehetőség a filmek megvásárlására – mondta Sáfrány József filmrendező, a zsűri elnöke. Hozzátette: a természet- és dokumentumfilmek támogatásának annyira kicsi a büdzséje munkahelyén, a Magyar Televízióban, hogy csak ingyen tudnák bemutatni a zsűrizett legjobbakat. A szakember elmondta azt is, eléggé szégyenletes, hogy a gyakorlatilag magyarok által kitalált műfaj produkcióira szinte egyáltalán nincs pénz a magyar költségvetésben – eltekintve az ORTT és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium rendkívül szűkös pályázati forrásaitól.

Sáfrány rámutatott, hogy a filmek bemutatása még a mozikban sem lehetséges, ugyanis a nagyrészt VHS-re forgatott alkotások technikailag nem alkalmasak erre, a digitalizálásra, illetve a filmre forgatásra pedig szintén nincs pénz. Mint hangsúlyozta, természetfilmet manapság már csak erősen elhivatott alkotók készítenek, ezért igazán örvendetes, hogy ilyen nagy számban érkeztek nevezések a filmfesztiválra. Hozzátette, jön egy-két kimagasló tehetség is, mint Szabados Tamás, Kormos Ildikó vagy Lakatos Iván, ő azonban nagyon kíváncsi a fiatal vidéki filmesek munkáira is, akik mindig meglepetést okoznak.

Tombácz Róbert

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hét múlva: SZIN

Egy hét múlva megnyitja kapuit a zenei és művészeti zarándokhellyé átlényegülő Partfürdő. A Szegedi… Tovább olvasom