Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Csocsó és ping-pong a hajléktalanszállón

Szeged - Sportnapot tartottak a Bajai úti hajléktalan szállón: lakók és dolgozók mérték össze tudásukat a csocsóasztaloknál, a darts-táblánál és más ügyességi játékokban.
- Fussál már! Fussál! - bíztatták egymást a résztvevők a Bajai úti átmeneti szálló sportnapján szombaton. A lakók és dolgozók a métázással ismerkedtek - ez egy, a baseballhoz hasonló, ősi magyar játék. A már-már hagyományosnak számító sportnap különlegességét az adta, hogy idén többek között új csocsóasztalokat avathattak fel a lakók. A Hajléktalanokért Közalapítvány pályázatán 297 ezer forintot nyertek sporteszközökre, társasjátékokra - tudtuk meg Joó Magdolnától, az átmeneti szálló vezetőjétől.

A dolgozók és gyermekeik is részt vettek a sportnapon. Fotó: Segesvári Csaba
A dolgozók és gyermekeik is részt vettek a sportnapon. Fotó: Segesvári Csaba

- Évek óta saját erőből, kölcsönkért csocsóasztalokkal rendeztük a sportnapunkat. A megnyert pénzből négyet vettünk, ebből kettő került a Bajai útra, egy az Indóház téri szállóra,szállóra, egy pedig a népkonyhára - magyarázta Joó Magdolna. A pályázati pénzből mozi- és színházjegyekre is futotta. Már voltak filmet nézni, színházba majd májusban mennek: Georges Feydeau Bolha a fülbe című darabját nézik meg. A lakók választották ezt az előadást, mert könnyű, vidám darabot szeretnének megnézni, és persze a csinos női szereplők is befolyásolták őket a kiválasztásnál.

Arcnélküli sakk. Fotó: Segesvári Csaba
Arcnélküli sakk. Fotó: Segesvári Csaba

Közben megkezdődtek a sakk-selejtezők, pattogott a labda a ping-pong asztalon, és a darts-tábla előtt is egyre többen összegyűltek; délután többek között ügyességi vetélkedőn mérhették össze tudásukat a lakók és a dolgozók (ők 13-an vannak). - Jók ezek a közös programok, mert legalább egy kicsit mi is tudunk szórakozni, kikapcsolódni. És jobban megismerjük egymást - mondta Géza, aki már nyolc éve él az átmeneti szállón. Az állandó lakók 20-an vannak, az éjjeli menedékhelyen körülbelül 50 fő szokott aludni. Most ők is maradhattak napközben, hogy egy kicsit mozogjanak, és persze a meleg ebéd is vonzó lehetett a számukra.

Van, aki csak a jó idő kedvéért ült ki a padra. Fotó: Segesvári Csaba
Van, aki csak a jó idő kedvéért ült ki a padra. Fotó: Segesvári Csaba

Idén először egészségügyi sarkot is kialakítottak, ahol a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa mérte a jelentkezők vércukorszintjét, vérnyomását, testsúlyát. Nagy volt az érdeklődés itt is: szükség esetén orvoshoz küldték őket, vagy más tanácsokkal látták el a hajléktalanokat. Jövőre is pályáznak: rex-asztalra és kirándulásra szeretnének pénzt nyerni. A nap végén kiosztották az erre az alkalomra készített okleveleket is.

Olvasóink írták

 • 6. anatole 2010. június 22. 08:37
  „620829 nagyon furcsa a hozzá állásod. Nem tudom mennyi idős vagy, de ha idős akkor tudnod kell. Ezek az emberek sokat adóztak már Magyarországra nézve. Vagy anno a sok kommunista műszak és az ingyenes munkák. Majd esetleg családi problémák és elvesztek mert férfiak. Női uralom van Magyarországon. Mindent a nő visz, tapasztaltam a bírói testület anyafőldi megnyilvánulását. Ha fiatalabbak: Dolgoztak, nem fizették ki őket, nem tudott fizetni lakást és a kiadásokat, azonnal az utcán landolt. Sokan dolgoznak, és merem mondani tisztábbak mint sok olyan polgárunk akiknek szép lakásuk van, tapasztaltam. Nem szabad összetéveszteni azokkal akik csavargó életet élnek, tehát válaszd szét számozótt homlokú szemetet író valaki. Sajnos te télen bent vagy a meleg szobában, mig a hajléktalan kint van, és DOLGOZIK. Nézzél szét a parkokban ahol zőld ruhában nagyon sok hajléktalan dolgozik a napi élelemért mig te talán könyörögsz az önkormányzatnak élelemért, pénzért. Nem sokat tudsz a hajlkétalanságról, igy arról sem, hogy peticiót írt a hajléktalanságról több politikai párt amiket ha figyelemmel kisérnél látnád is a DM oldalain. Sajnos politikai téma ma a hajléktalanság!! Egy albérlő is a hajléktalanok csoportjába tartozik, hiszen a lakás vagy bérelt ingatlan nem az övé, s ha nem tud fizetni azonnal a hajléktalan szálló ajtaján kopog. Tehát, előszőr hapapd meg a csuklódat s utánna firkáljál lehetőséged szerint igazat s ne gyülőletkeltést. Gondolom te dolgozol és nem munkanélküli segélyen vagy, sőt nem is veszel igénybe segítséget, ugye nummerisztikus senki!”
 • 5. 620829 2010. április 27. 08:16
  „hát elgondolkodtató.....helyes...örizzük meg őket abban a hitükben-hogy jó így nekik hiszen a sok még dolgozó emberke eltartja őket is.....undormány egy ország...komolyan....még jól is érzik magukat gratula....lehetne közmunkát végezni....de télen nem hallottam , hogy a sok szegény munkanélküli és hajléktalan sorbaállt volna munkaeszközért.Nevetséges ország....AKI NEM DOLGOZIK NE IS EGYÉK!!!!!!!!!ENNNYI A LÉNYEG!!!!!”
 • 4. Rosmary53 2010. április 26. 22:53
  „Tudok még néhány sporteszközt, játékszert neki a hétköznapokra, pl. seprű, lapát, kuka.. józanságvereseny: ki ivott régebben? Kinek tisztább a ruhája, ki fürdik rendszeresen? Ki takarít a szállón?
  Gazdag ország vagyunk, közpénzből adakozó szociális rendszerrel... nincs itt válság... halat esznek, amit mi fogtunk nekik...”
 • 3. greg 2010. április 26. 21:58
  „Kár pedig elütöttem volna az időt. Csak az ilyen <moderálva> önfenntartónak kellene lenniük a börtönökkel egyetemben.”
 • 2. Mike3 2010. április 26. 21:45
  „1: Innek ki..<moderálva> azt aki piás. Nagyon soxor járok arra. Minden rendezett és láthatóan nem alkesz emberek lakják.”
 • 1. greg 2010. április 26. 21:20
  „Nah ne má, úgy is nagy a szakállam. Mék a hajlira partizni. Indulok kannás ivó versenyen. :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sárkányok és gladiátorok küzdöttek a Maty-éren

13 csapat mérte össze erejét és tudását a sárkányhajóversenyen tegnap délután a Maty-éren. Tovább olvasom