Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Csodagyerekek léptek fel a szegedi matinékoncerten

Szeged - Két csodagyerek volt tegnap délelőtt a Filharmónia matinékoncertjének szólistája: a 11 éves Szokolay Ádám Zsolt zongora-, a 15 éves Kokas Dóra gordonkaversenyt játszott a Szegedi Szimfonikus Zenekarral.
A Szegedi Nemzeti Színházban a vasárnapi matinékoncert előtt cseppet sem izgult a két ifjú szólista. A 11 éves budapesti zongoratehetség, Szokolay Ádám Zsolt bűvös kockával foglalta le magát, két perc alatt helyére forgatta minden oldalát. Ő a zenészdinasztia legkisebb zsenije, nagyapja a Kossuth-díjas zeneszerző, Szokolay Sándor, de fuvolaművész édesapjával és ugyancsak zongorista nagybátyjával, Balázzsal is rendszeresen fellép.

Kokas Dórát tízévesen állították döntés elé, hogy a ritmikus sportgimnasztikával halad nagyszülei nyomdokain, vagy zenész lesz, mint a szülei. A törékeny lány a csellót választotta, mert mint mondta, az mindhalálig szól. A kedvenc sportok közül a síelés, az úszás és a futás maradhatott, de tornáznia nem szabad, kímélnie kell az egészségét. Két éve felköltözött Kaposvárról tanulni a fővárosba. Hegedűművész nővérével, Katalinnal és sógorával, Kelemen Barnabással gyakorta együtt koncertezik.

Ádám és Dóra cseppet sem izgult a koncert előtt.
Fotó: Karnok Csaba

Noha a szegedi nagyérdemű elé egymás után léptek, beszélgetésünkkor mint egy komoly testvérpár figyelték egymást. Látszott, annak ellenére, hogy egész életüket a zenére tették fel, mégiscsak korunk gyermekei: a diktafon, a mobiltelefonok és fotóriporterünk fényképezőgépe kizökkentette őket a koncentrált válaszadásból. Mesélték, régóta magántanulók a sok gyakorlás és fellépés miatt. Ádám harmadikos a Zeneakadémián, ott játszotta a tegnap hallott Mozart: C-dúr-zongoraversenyt. Elmondása szerint az ugyancsak csodagyerekként feltűnést keltett zeneszerzőnek ez a darabja az ő repertoárjában közepes nehézségi fokúnak számít. Dóra kilencedikes a Bartók Béla zeneművészeti gimnáziumban. Ő a Haydn: D-dúr-gordonkaversenyt Eszterházán adta elő legutóbb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életek éneke Szegeden

Szeged - Az Életek éneke című magyar kreatív dokumentumfilm szegedi bemutatóját tartják hétfőn… Tovább olvasom