Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Csődtől féltik az egészségügyet

Szeged - A szentesi kórház havonta 29 millió forinttal kevesebből kénytelen gazdálkodni ezután; a makói kórházban 10 millióval jut kevesebb működésre, a deszkiben 6 millióval – hangzott el ma a szegedi megyeházán.
Az orvoscentrumok finanszírozásáról folytatnak megbeszélést pénteken Székely Tamás egészségügyi miniszterrel a négy egyetem és a klinikai központok vezetői – jelentette be csütörtökön Szegeden a Magyar Rektori Konferencia (MRK) szerdán hivatalba lépett elnöke, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Szabó Gábor szerint külön kell választani az egyetemi oktatás és a klinikák finanszírozását. Azt mondta, látszólag megszűnt ugyan a teljesítményvolumen-korlát, de az új finanszírozás sem juttat több pénzt a betegellátásra. A négy orvoscentrum közül háromnál, a debreceninél, a szegedinél és a pécsinél a hiányzó pénzt kénytelenek az egyetemek az oktatási normatívából pótolni.

A szentesi kórház havonta 29 millió forinttal kevesebből kénytelen gazdálkodni ezután; a makói kórházban 10 millióval jut kevesebb működésre, a deszkiben 6 millióval – hangzott el csütörtökön a szegedi megyeházán. Baráth Lajos, a makói és a szentesi kórház főigazgatója, Bálint Beatrix deszki főigazgató, Wittmann Tibor, a Polgári Orvoskör elnöke, Dux László, a Professzorok Batthyány Köre Szegedi Csoportjának vezetője, valamint a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke, Domokos István beszélt arról, milyen változásokat hoz az új egészségügyi finanszírozás. Eszerint a magyar kórházak átlagosan 10 százalékkal kapnak kevesebbet a működésre, a 30 milliárdos forráselvonás nyomán az ellátást az összeomlás fenyegeti. Miközben egyre kevesebb pénz jut a működésre, és nőnek a várólisták, a betegek a minőséget kérik számon – joggal. Wittmann Tibor szerint a változtatással a kormány átlépte a civilizált társadalmi együttműködés határait.

Olvasóink írták

 • 4. garbon 2009. július 03. 13:50
  „moderálva”
 • 3. KamuNeni 2009. július 03. 07:27
  „Hmmm Hmmmm meg lejjebb sullyed az orszag!!!!!”
 • 2. maradando 2009. július 03. 01:42
  „Lesz itt olyan"súlyponti+központi+terűleti+sűrgösségi" egészségűgyi centrum,hogy arról" koldúlúnk" !Nevezhetik bárminek,közeleg az igazság pillanata ,amikor nevén nevezzűk .Szegény kórház.=/közkórház-elődje/.”
 • 1. igazságkereső 2009. július 02. 19:39
  „Szeretnék megnyugtatni mindenkit: nem kell csődtől félteni az egészségügyet: már régen csődbe ment,hála mindazoknak,akik ebben segédkeztek.Egy igazi kérdés: miér kellett a mentőhelikopternek 50 percen keresztül keresni azt az egészségügyi intézményt, ahová a súlyosan sérült beteget szállíthatták? Miért nem állt a helikopter mentőszemélyzetének a rendelkezésére az a lista, ahová az ilyen súlyos sérült beteget-betegeket -
  szállítani lehet? Hogy vélekedik erről kitűnő egészségügyi miniszterünk Dr.Székely Úr?!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Moholy-Nagy László hazatért

Szeged - A német gyökerű Bauhaus építészeti és dizájnmozgalom idei, 90. évfordulóján a türingiai… Tovább olvasom