Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Csóka Károly állítja: nem zsidózott Székhelyi estjén

Szeged - A 2005-ös Himnusz-ügy miatt akart törleszteni, de nem tett antiszemita megjegyzést – állítja Csóka Károly. Ő az, aki szombaton megzavarta Székhelyi József irodalmi estjét Szegeden.
Nem zsidózott a felolvasáson, Székhelyi Józsefet a Himnuszt elferdítő sorai miatt akarta „egy kicsit megbüntetni" – állítja Csóka Károly. A 78 éves szegedi férfit tegnap domaszéki tanyáján értük utol, éppen szüretelt. Elmesélte, szerinte mi is történt szombaton a Virág cukrászda teraszán.
Megírtuk: a Szegedi Nemzeti Színház előző direktora magyar költők, írók műveiből olvasott fel. Egy Faludy-ballada után állt fel a nézők közül Csóka Károly, és így szólt: „nincs a színházban egy magyar származású egyén, aki elmondaná ezeket a verseket?" Állítja: nem tett antiszemita megjegyzést, hanem csak annyit fűzött hozzá: szeretné, ha „Székhelyi a bandájával eltűnne a sötét éjszakában". Kérdésünkre, hogy mit ért „bandája" alatt, azt válaszolta, hogy az SZDSZ-t. Amely – fogalmazott – „kártékony, zsidó társaság".

– Kegyetlen felzúdulás lett erre – folytatta a történetet –, aztán jött a szivar (Székhelyi – a szerk.), és nyújtotta a kezét. Elutasítottam, mire úgy üvöltött, mint egy dervis. Én egyre hátráltam. Mondtam, hogy még a kávémat sem fizettem ki, azt mondta, majd ő állja, én meg, hogy nem kell!

Csóka Károly Tokaj szőlővesszeinek átirata miatt haragszik. Fotó: Karnok Csaba
Csóka Károly Tokaj szőlővesszeinek átirata miatt haragszik.
Fotó: Karnok Csaba

A kérdésre, hogy mi volt mindezzel a célja, Csóka Károly azt mondta, Székhelyi József meggyalázta a Himnuszt, ő pedig meg akarta mondani a véleményét, egy kicsit „törleszteni akart". Amikor olvasta lapunkban, hogy a színművész irodalmi estet tart, úgy érezte, itt az alkalom.

A Himnusz-átköltés

Székhelyi József 2005-ben az SZDSZ országos küldöttgyűlésén, Szegeden szavalta el a Himnusz általa átköltött és Orbán Viktor gúnyolására kihegyezett változatát. Ebben úgy fogalmazott: „...mint Tokaj hímvesszeje, nektárt fog csöpögtetni – mindenhová". Székhelyit heves támadások érték, és feljelentették nemzeti jelkép megsértése miatt. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság azonban megszüntette az eljárást.

Olvasóink írták

154 hozzászólás
 • 154. turulvedo 2009. október 15. 18:45
  „fenyegeted ,flexrake? nem szép dolog idös bácsit piszkálni!”
 • 153. turulvedo 2009. október 15. 18:43
  „én Csoka urnak adok igazat !”
 • 152. petymeg41 2009. október 08. 00:49
  „moderálva”
 • 151. nem,nem,soha 2009. október 05. 02:19
  „aranka,

  a baromság meglehetősen relatív....

  de ami fontos, hogy az említett mondat, illetve az azóta eltelt időben napvilágot látott hírek (Sukorói kaszinóváros, Joav Blum, etc.), események gondolkodásra serkentették az emberi agyat.”
 • 150. emberhegy 2009. október 04. 15:50
  „A mai napon a paprika fesztiválon belefutottam az említett úrba.Egy mezőgazdasági példán keresztül vezette le a véleményét.Szerinte a zsidó olyan,mint a gabonában a gyomnövény(példabeszéde arankaként emlegette a gazt),melyet hiába égetnek ki lángszóróval,mégiscsak visszanő.A mondandója végén fennhangon jelentette ki,hogy ki kellene irtani az összes zsidót.Én jómagam nem próbáltam kontaktusba kerülni vele,de az étvágyamat alaposan elvette.Egy büfénél álltam sorba ugyanis,a pult mögött álló férfi azonban lelkesen bólogatott a monológra,szemmel láthatóan egyet értett vele.
  Hova vezet ez???”
 • 149. keiner 2009. október 03. 08:01
  „A gazdag zsidó, a gazdag róma, az irigység mindig piszkálta az ember képszeletet.
  A zsidóktol a nacik elvettek és svajci bankokba tedtek. Ez már régen biszonyított.”
 • 148. aranka2 2009. október 03. 07:58
  „Az igazság az, hogy két nagyon jól szituált, öltönyös idős embertől egy színvonalas szegedi étteremben is tud baromságokat beszélni.”
 • 147. nem,nem,soha 2009. október 03. 02:18
  „még évekkel ezelőtt hallottam két nagyon jól szituált, öltönyös idős embertől egy színvonalas szegedi étteremben a következő mondatot:

  "...a zsidók, megint addig feszítik majd a húrt, hogy elszakítják. És megint a szerencsétlen kis zsidókon csattan majd az ostor, mint a világháború idején, amikor is az igazán zsíros nyakú zsidó elit még a háború előtt kitelepült Európából, míg a szerencsétlen susztert, ácsot, kispolgárságot meg elgázosították. Az elit zsidóság meg azóta is jól megél ezeknek a nyomorultaknak a tragédiájából..."

  no akkor, tizenévesen ez a mondat nagyon értelmezhetetlen volt számomra.

  azóta sokat olvastam, hallgattam, és a kép már kezd kitisztulni...”
 • 146. tuskóhopkins 2009. október 02. 11:09
  „Kedves Nem, nem soha,
  sajnos, Aranka nénit oktató szavaiból kitűnik (ami másokéból is ezen a fórumon), mennyire nem érzik át a lényeget. A vélt vagy valós ízléstelenséget (Székhelyi átköltését) ízlésbeli, etikai és - esetleg - irodalmi szinten kell megvitatni. Zsidózás (cigányozás, buzizás, niggerezés, stb.) nélkül. Mert ha utóbbi megközelítésből indulunk, akkor az már antiszemitizmus, amiből nincs kicsike és nagyobbacska. Mert ha következetesen végigvisszük az antiszemita gondolatmenetet, akkor annak a gázkamra a végállomása.”
 • 145. flexsnake 2009. október 01. 19:15
  „aztán nehogy karcsibácsin is törlesszen valaki....”
 • 144. flexsnake 2009. október 01. 19:15
  „aztán nehogy karcsibácsin is törlesszen valaki....”
 • 143. nem,nem,soha 2009. október 01. 19:07
  „142-144-ig

  végül is egész ügyesen sikerült megint egy olyan kis szar részletbe belekapaszkodnotok, aminek semmi relevanciája nincs a hozzászólást tekintve, s ügyesen mellőztétek a lényegi hozzászólást.

  szóval lényeg, ami lényeg:

  egy színházigazgató semmilyen formában ne hozza összefüggésbe a nemzeti himnuszt más hímvesszőjével. És ha magára valamit is adó, igényes művész, akkor a politikai szereplők ilyen formában való gyalázásától is tekintsen el.

  ha zsidó, ha nem zsidó.

  your move Aranka, keiner”
 • 142. aranka2 2009. október 01. 18:38
  „Soha az életben nem jártam Frankfurtban (a.M.). An der Oder igen, de ott is csak a borzalmas NDK-s időkben.”
 • 141. keiner 2009. október 01. 18:11
  „*evangélikus*
  bocs, mellé nyomtam”
 • 140. keiner 2009. október 01. 18:09
  „@141. hozzászólás nem,nem,soha 2009.10.01. 17:26, teved´s, nem ismeretlen szerszö csinálta, hanem a TVban mennt 10 MILLIÓ ember nésztek akkor. Egy kabaretistá adta elöl.
  http://www.sportschau.de/comedy/comedians/detail.phtml?id=210&abc=abc&backstack=YToxOntpOjA7czoyOToiL2NvbWVkeS9jb21lZGlhbnMvaW5kZXgucGh0bWwiO30%3D
  És különbem, csak hogy tudjad, egy válás más mint egy állampolgarság.
  Tök mindegy, hogy valaki zsidó, vagy katolikus, vagy evanfélikus vagy mi.
  Remélem, hogy tudsz kellö idöben fájtiszta caládi fát elöteremteni. :-))”
 • 139. nem,nem,soha 2009. október 01. 17:26
  „135. Aranka

  Aranka drága, tudod az a baj a hozzád hasonlóakkal, hogy olyan kis aranyosan nézitek hülyének az embert, de ha valaki ugyanezt teszi veletek, akkor fuldokoltok a gyűlölettől.

  1. értek németül, hiszen egy város levegőjét szívjuk. Habár te már a jócskán pókhálós, Fressgasse-n kávét kortyolgatós korosztályból való vagy, én pedig valamivel fiatalabb. Ennek fényében a bevágott videó igencsak mellélövés a témával kapcsolatban. Az, hogy ismeretlen szerzők mit csinálnak a youtube-on, össze sem hasonlítható azzal, ha az ország egyik legnagyobb városának színházigazgatója egy vezető politikust a nemzeti himnuszt felhasználva GYALÁZ!! és nem KIFIGURÁZVA próbál népszerűbb lenni.

  2. ha már ennyire érteni kell a csipkelődést, akkor miért tetszik kedves béketűrő, ironizáló Aranka néni innen a távoli Frankfurtból felháborodni azon, ha egy bácsika feláll és megkérdi, hogy miért nem egy magyar származású ember szaval magyar verseket. Megkérdezheti nem? nem kényszerít, nem javasol, csak kérdez..

  3. azzal a nagyon liberális és nagyon tájékozott elméddel gondolkozz el azon, hogy ha valamelyik magyar, vagy bármilyen költő Izrael állam bármijéből is gúnyt űz, mit kap a pofájába?? Egy élete nagy részét leélt ember feláll egy vidéki színházban. És másnap az összes szennysajtó címlapon hozza az oly rettegett ANTISZEMITIZMUST!!

  tudod, amilyen az adjon Isten, olyan....”
 • 138. maradando 2009. október 01. 14:50
  „Szavaljon egyszer a Csóka Károly is! Legközelebb hivjon meg ifjú szinészeket Székhelyi József mentorként,hogy ne ő legyen a rívalda fényben ! A szándékát értékelem, a repertoár kiválasztásában viszont legyen egyenrangú társa a fiatal művészeknek.Egy irodalmi est nem lehett jobb-vagy baloldali. Ezek nem pártrendezvények ott a helyük mindenféle irodalmi érdeklődési embernek.”
 • 137. garbon 2009. október 01. 14:45
  „Elkellene zavarni ezt a pöcs Székhelyit Szegedről mert csak galibát okoz, én már azt sem hiszem el neki amit kérdez.”
 • 136. aranka2 2009. október 01. 14:41
  „T. Szerk.! Általában nem szeretem a moderálást, de az iménti szóváltást helyes volt kivenni.”
 • 135. Zejko 2009. október 01. 14:02
  „Te zsidoztal nem te zsidoztal pppffffffffff Amelyik cikk zsido vagy cigany vagy Roma kissebbsegre utal mart el sem olvasom <moderálva> meg kit erdekelnek ezek ,legkozelebb Mozambikiakrol akarok olvasni mart vegre .”
154 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi legendák: Tizenkét embert égettek el elevenen

Plüssboszorkány már csak a szegedi boszorkány. Az idő egy kedves emlékké, izgalmas unikummá szelídítette a város történelmének egyik legsötétebb korszakát. Tovább olvasom