Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Csökken a gáz és a távhő árának támogatása

Szeged - Átalakul januártól az energiaár-támogatási rendszer, kevesebb kompenzáció igényelhető a két felső jövedelemkategóriában. Mindenkinek újra kell igényelnie a dotációt.
A kormány az idei 112 milliárd forint helyett jövőre 82 milliárd forintot költ a gázár és a távfűtési díj kompenzációjára. Akik az idei évre jogosan igényeltek távhő- és gázártámogatást, azok december végéig kapják, ám ahhoz hogy a jövőre is hozzájussanak, mindenkinek újra kell igényelnie a Magyar Államkincstárnál (MÁK). Mindazoknak, akik idén támogatásban részesülnek, a MÁK november 20-áig kiküldi a jövő évre vonatkozó igénylőlapot, de hozzáférhető lesz a MÁK ügyfélszolgálatain és november közepétől letölthető az internetről (http://www.allamkincstar.gov.hu; http://www.szmm.gov.hu). Benyújtani folyamatosan lehet a MÁK-hoz. Aki december 31-éig beküldi, január 1-jétől kaphat támogatást, ha ezután adja be, akkor mindig a következő hónaptól jár a támogatás. A kérelemhez a Szociális és Munkaügyi Minisztérium tájékoztatása szerint most sem kell jövedelemigazolást mellékelni. Új viszont, hogy a háztartás minden egyes tagjának az adóazonosító jelét fel kell tüntetni. Akinek nincsen – például a gyerekeknek –, ott a nincs szót kell beírni.


A szaktárca arra számít, hogy az ideihez hasonlóan a hazai háztartások kétharmada, vagyis közel kétmillió család kér kompenzációt. A támogatás mértéke módosul; a két felső jövedelemkategóriában csökken januártól. A jogosultak változatlanul négy jövedelemkategóriába tartozhatnak, a határokat pedig az öregségi nyugdíjminimum összegéhez kötik, amely idén 27 ezer 130 forint, jövőre azonban várhatóan 28 ezer 460 forintra emelkedik. Emiatt a sávok januártól változhatnak, és több háztartás válhat jogosulttá a támogatásra. A felső határ az öregségi nyugdíj háromszorosa, afölött már nem jár támogatás: ez idén 94 ezer 955 forint, jövőre várhatóan 99 ezer 610 forint lesz. Akik idén nyújtják be a kérelmüket, azok az idei nyugdíjminimummal kerülnek besorolásra, akik jövőre, azoknak értelemszerűen a jövőre érvényes sávok szerint számítják ki a dotációt.

Változtak a maximális gázfogyasztás kvótái is; legfeljebb évente kétezer köbméter gázt fogyaszthat, aki támogatáshoz akar jutni. A nagycsaládosok az idei ötezer köbméter helyett csak legfeljebb négyezer köbméter éves fogyasztásnál kaphatnak kompenzációt. A távfűtésre nincsen ilyen mennyiségi korlát. Továbbra is kérhet egy fogyasztó gázra és távfűtésre is támogatást.

Vizsgál az APEH

180 ezer esetben találtak gyanús adatokat az államkincstárnál, ezek közül 30 ezret vizsgált szúrópróbaszerűen országszerte az adóhivatal. Tizenháromezer eljárás tart még, de már több mint négyezer esetben megszüntették a támogatást, majdnem háromezernél pedig elrendelték a támogatási összeg visszafizetését is. Ezer háztartás támogatását felfüggesztették. A dél-alföldi régióban összesen 1937 olyan magánszemélyt vizsgált az APEH regionális igazgatósága, akinél eltérés mutatkozott a támogatást igénylő adatlapon feltüntetett és az adóhivatalhoz bevallott jövedelem között. Közülük 655-en Csongrád megyeiek. Tipikus hiba volt, hogy ha nem az összes nettó jövedelmet tüntette fel az igénylő az adatlapon, hanem csak a bankszámlájára érkező kifizetéseket. Szándékos jövedelemeltitkolást a megyében nem tártak fel az ellenőrök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új igazolvány a közgyógyellátásban

Szeged - Október végén lejárt a régi formájú közgyógyellátási igazolványok érvényességi határideje.… Tovább olvasom