Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Csökkent az álláskeresők száma Csongrád megyében

Szeged - Csongrád megyében, áprilisban mintegy 23 ezer regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, mely az elmúlt hónaphoz képest mintegy 1500-as csökkenést jelent; ez 12,3 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg - mondta Juhász Károly, a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Szegedi Kirendeltségének igazgatója annak kapcsán, hogy állás- és képzésbörzét rendeztek a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjában pénteken.
Juhász Károly kifejtette: az elmúlt év azonos időszakához képest is kis mértékben ugyan, de kevesebben vannak a munkanélküliek.

Az álláskeresők összetételét figyelve idén először tapasztalták azt, hogy a nők aránya meghaladja az 50 százalékot, mely a szezonális munkák beindulásának tudható be, hiszen az építőipar és a mezőgazdaság is elsősorban férfi munkaerőt vesz fel.

Az iskolai végzettséget figyelembe véve, a regisztrált álláskeresők 32 százaléka csak általános iskolai végzettséggel rendelkezik. Egy a közelmúltban zárult és most monitorozott program egyik fő eleme éppen a hátrányos helyzetű, illetve alacsony végzettségűek képzése volt, hiszen például nyolc általánossal a munkaerőpiacon nagyon nehéz elhelyezkedni.

A regisztráltak 31 százaléka szakmunkás végzettséggel rendelkezik, de köztük is sokan vannak, akiknek elavult a tudása, melyre ez a program szintén segítséget ad. Húsz százalékuk szakközépiskolai, vagy technikumi végzettségű, 9,2 százalék gimnáziumot végzett, 7,3 százalék a diplomás. Ez utóbbi adat magasabb, mint az országos, de miután egyetemi városról van szó, nem meglepő - tette hozzá a szakember.

A pályakezdők aránya 9,9 százalék, de ennek növekedését várják a nyárra. A tartósan munkakeresők aránya a megyében 25 százalék, mely az országos átlaghoz képest kedvezőbb. A regisztráltak több mint 53 százaléka hat hónapon belüli, azaz az állomány több mint fele fél évnél rövidebb ideje keres munkát.

A hátrányos helyzetűeket támogató programba egyébként a megyében több mint 4200 főt vontak be. Ezek közül 1300-an fejeztek be sikeres átképzést, a tudásfrissítésben mintegy 1500-an vettek részt. A program befejezését követő monitorozás során kiderült, hogy a 180. napon a programba annak kezdetekor bevontak közül 670-en még dolgoztak, mely az összlétszám több mint 30 százaléka. Ez tovább nő majd, ahogy az újabb „turnusok" kifutnak - tette hozzá az igazgató.

A program a 25 év alatti és 50 év feletti munkakeresőkre és az elavult tudással rendelkezőkre is koncentrál. Több lehetőséget is kínálnak a munkaadóknak. A különböző bértámogatások például a munkatapasztalat megszerzésre adnak támogatást. Ennek során három hónapig száz százalékos bér és járuléktámogatást adnak, és amennyiben annak letelte után megfelel a munkavállaló, további bértámogatást kaphat a foglalkoztatója. Van lehetőség arra is, hogy a bér és járulék 70 százalékát kapják meg a munkáltatók, ezért cserébe 8 hónapig alkalmazzák a dolgozót, de ezt négy hónapos továbbfoglalkoztatási kötelezettséghez kötik. Az ötven év felettiek alkalmazása esetén az első időszakban a bér és járulék száz százalékát finanszírozzák, a második harmadban a bér és járulék 50 százalékát, a harmadikban pedig a járulék száz százalékát - magyarázta Juhász Károly.

Áprilisban összesen 4.200 munkalehetőséget tudtak felajánlani a munkavállalóknak Csongrád megyében. Az adott hónapban bejelentett új lehetőségek száma 2.600, ami az egy évvel ezelőtti hasonló időszak számait tekintve annak duplája. Ezeknek majdnem fele Szegeden, 17 százaléka Hódmezővásárhelyen van, köztük a legtöbb az építőipari, feldolgozó ipari, eladói, lakatos vagy adminisztrátori munkalehetőség.

Olvasóink írták

 • 10. kisvirag.simon 2011. május 15. 07:29
  „CSAK KIESTEK A RENDSZERBŐL.......”
 • 9. 4Angel 2011. május 14. 21:32
  „nekem mégse lett munkám”
 • 8. borcsokzsolt 2011. május 14. 09:04
  „Ja és ha valaki fikázna akkor a /tavaj/-t elírtam.
  Tavaly!
  És boccs!”
 • 7. borcsokzsolt 2011. május 14. 08:57
  „Ja és én azt mondom,hogy a bérpotló juttatásom felajánlom a jövőben az államadósság enyhítésére.
  Így hozzájárulok a közterhek enyhítéséhez pont mint az egyház.
  Remélem benne leszek a délmagyarban mint áldozatott hozó tisztes állampolgár.
  Aki tolerálja az állam szarságait.”
 • 6. borcsokzsolt 2011. május 14. 08:50
  „Engem kidobtak a rendszerükből.
  Tavaj novemberben vesztettem el az állásom és kaptam kemény 1 havi bérpotló juttatás.
  Eddig összesen voltam 3 hónapot ilyen vagy ehez hasonló segélyen pedig 28 éves vagyok.
  De nem baj!
  Találtam munkát!
  Persze ehez semmi köze nincs a munkaügyiseknek.
  Ha rajtuk múlt volna akkor most seperhetném a város utcáit 4 hónapig.
  Ezek a szervek semmire nem jók.
  Az a pénz meg amit ők adnak az semmire nem elég.
  Ha csak azt nézem mennyit telefonáltam,neteztem,önéletrajzott nyomtattam akkor kicsit deficites a segély.
  Az biztos ha dolgozni akar az ember akkor messze kerülni kell az ilyen intézményeket.
  Ezek inkább a vállalkozóknak jelentenek előnyt.
  Lásd pl Start kártya ilyen meg olyan támogatás a vállalkozóknak.”
 • 5. macusnéni 2011. május 14. 06:25
  „Fényezik magukat,hogy csökkent a munkanélküliek száma. Itt csak a 3 hónaponkénti pecsételés van,vagy novemberben ablak beépítő munkahelyet ajánlottak.A Munkaközvetitő csak pecsételő hely,másra nem igen használható.Itt ebben a városban valaki csak ismerős által talál helyet,a többi mese.Azok sem hiszik komolyan akik a cikkeket írják ezekről.A csökkenés pedig abból adódik,hogy az emberek belefáradtak s inkább feléjük sem mennek.A kirakott hídetések meg kamuk,akkor sem volt már igaz amikor kirakták.Azonkívül flegmák az ügyintézők,de lassan már mindenütt ez van.”
 • 4. zoltanszabo 2011. május 13. 17:43
  „Azért csökkent a számuk--mert mát nem jegyzi őket a rendszer ! Ne találtak munkát--éveken keresztűl, belefáradtak a 3 havi jelentkezésbe, a MK. nem tesz semmit ,hogy ezek az emberek munkát találjanak. Csak kis könyv--bele pecsét 3 havonta, táblázat -igazolással Te magad hány helyen próbálkoztál ---HIÁBA ! Flegmán megkérdezik : Minden rendben ? Válaszoltam : Semmi sincs rendben ! Vállukat huzogatják, karukat széttárják : ennyi a segítség. Az a fontos nekik van jó állásuk--a többi meg le van sz@rva !”
 • 3. tótkomlósi 2011. május 13. 16:40
  „De nem azért csökkent, mert munkát kaptak!
  Ez ám a fideszes szemfényvesztés!

  Hifi mondta: analfabéta nincs, .............összeírva!”
 • 2. csafe 2011. május 13. 16:36
  „történész Egyetértek! Csak romlott a helyzet. Talán nem kellene túlharsogni azt ami a mérhetőség határán belűl változik! Ennyit a felmérés bizonytalansága is hozhat. Másként: Ammerre csak nézünk, mindenütt ismerősök, akik nem tudják gyerekeiket elhelyezni mert nincs munkahely! (nemhogy évente 100 000) Ezért kár eregetni a tömjénfüstöt!!”
 • 1. történész 2011. május 13. 15:01
  „na azért kérem ez etetés...sokan abba hagyták,meg nem kaptak munkát és kikerültek a mn.világába.Talán így kerekebb a dolog, mert nem lett több munkahely.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged borfesztivál: MoNa, de nem Lisa - electroboogie a borfesztiválon

A szegedi-gyulai MoNaStereo nyerte a tavaly ősszel elindult, három fordulós, 21 beválogatott zenekar részvételével zajló Amatours tehetségkutatót. Tovább olvasom