Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Csökkentenék a panaszos ügyeket

Egyre sűrűbben érkeznek a megyei orvosetikai bizottsághoz olyan bejelentések, amelyek felvetik annak gyanúját, hogy az orvosok a betegek vagy hozzátartozóik előtt tesznek kollegáikra negatív megjegyzéseket. A jelenségre az intézményekben kifüggesztett tájékoztatón hívják fel a doktorok figyelmét.
Az elmúlt időszak megszaporodott bejelentései miatt ismét előtérbe került néhány orvosetikai kérdés. A Csongrád Megyei Orvosi Kamara etikai bizottsága ugyanis áttekintve eddigi tevékenységét, arra a megállapításra jutott, hogy a hozzájuk beérkező panaszok egy részében a bejelentők említést tesznek arról: az orvosok más kollégák vizsgálati módszereit, megállapításait, gyógyító eljárásait véleményezték vagy bírálták a betegek vagy hozzátartozóik előtt. Mivel ez a magatartás súlyosan sérti az etikai kódex előírásait, a bizottság úgy döntött: az intézményekben kifüggesztett tájékoztatókon hívja fel az orvosok figyelmét erre a jelenségre, egyúttal ezzel megpróbálja elejét venni a további panaszoknak.

– Ha egy beteg vagy hozzátartozója egy orvossal beszélgetve olyan megjegyzéseket hall, miszerint egy másik szakember talán nem mindenben járt el kellő alapossággal, joggal feltételezheti, hogy esetében mulasztás vagy hiba történt. Ez pedig arra ösztönözheti, hogy bejelentést tegyen – magyarázta az egyre szaporodó panaszok okát Lábodi László, a megyei orvosi kamara etikai bizottságának elnöke. – Mivel minden esetet kivizsgálunk, tudjuk, hogy ezek döntő többségében a gyanú megalapozatlan, az csupán félreértésen alapul. Az eljárások azonban még így is sokszor évekig eltarthatnak, és kellemetlenek a beteg és az orvos számára is.

– Ha valaki a kollégájáról mond negatív véleményt, azzal általában az a célja, hogy saját nagyságát hangsúlyozza – vélekedik Pajor László, a szegedi kórház főigazgatója. – Ez azonban orvosok esetében nagyon rossz taktika, hiszen éppen a várt eredmény ellenkezőjét érik el: az orvostársadalom egésze felett törnek pálcát, aláássák az egyébként is nehezen megszerezhető orvos–beteg közti bizalmat. Éppen ezért ezeket az eseteket szigorúan meg kell torolni.

Tavaly egyébként a kórházi és háziorvosok ebben az ügyben megbeszélést is tartottak, hiszen közöttük fordul elő a legtöbb ilyen jellegű konfliktus. Az összejövetelen elhatározták: nem teszik ki egymást ezeknek a kellemetlenségeknek. Ha szakmai nézeteltérés támad közöttük, azt meg tudják beszélni számos más formában – személyesen, telefonon, vagy akár a felettesek bevonásával is. Az etikai bizottság szeretné elérni, ha a jövőben minden orvos ezt az eljárást követné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi közgyűlési frakciók vezetői 2005-ről és 2006-ról

A szegedi közgyűlés kormánypárti képviselői folytatást, az ellenzékiek viszont változást várnak… Tovább olvasom