Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Csökkentik az intenzív ágyak számát Szegeden

Jelentősen csökkennek áprilistól a szegedi intenzív részlegek ágyszámai a klinikákon és a kórházban is. Ha foglaltak az ágyak, katasztrófahelyzetben, például súlyos balesetnél, a klinikán máshonnan vonnak majd el ágyat. A kórház vezetője egyelőre megbecsülni sem tudja az ágyszámleépítés hatásait.
Bár a végleges finanszírozási mutatókat tartalmazó szerződéseket még mindig nem kapták meg az OEP-től az egészségügyi intézmények, jövő héttől elvileg már az új ágyszámstruktúrával működik a fekvőbeteg-ellátás Szegeden is.

Az új rendszer egyik alapvető változása, hogy a minisztérium jelentősen csökkentette a szegedi intenzív osztályok aktív ágyszámait. A klinikákon működő gyermek- és felnőtt intenzív részlegeken közel húszszázalékos csökkenést könyvelhetnek el: a korábbi 53 helyett áprilistól csak 43 ágyat finanszíroz az egészségbiztosító. A gyermekklinika 12 intenzív ágyából négyet, a felnőtt intenzív ellátásból pedig hatot „vont ki" az OEP. Az ágyak fizikailag ezután is az egyes részlegeken maradnak – csupán megfelelő forrást nem adnak hozzá, amiből fedezhető lenne a rajtuk folyó gyógyítás.

Változó ügyelet

Áprilistól elvileg változik a szegedi szakorvosi ügyeleti ellátás rendszere is. A traumatológiai ügyeletet a klinika adja, a kórház keddenként és minden negyedik hét végén végzi ezt a feladatot. Úgy tudjuk, bár jövő héttől kellene, ez a változtatás csak májustól lép érvénybe. A sebészeti ügyelet áprilisban az eddigi területi ellátás rendszerét követi, ezalatt felmérik a kórházra rakódó többletterhelést, ami abból adódhat, hogy Makón és Vásárhelyen nem, csak Szegeden lesz sürgősségi betegellátó osztály. A tartós felosztásról az áprilisi tapasztalatok alapján egyezkedik majd a klinika és a kórház. Az urológiai ügyeletet a kórház adja, a szülészetit a klinika. A pszichiátriai betegek felvétele a klinikán, az addiktológiai eseteké a kórházban zajlik majd.

A klinikai intenzív ágyak kihasználtsága eddig átlagosan hatvanszázalékos volt, ami teljesen normális, ugyanis egy intenzív részlegen – ahol azonnali ellátást illetve folyamatos orvosi felügyeletet igénylő betegeket kezelnek – mindig lennie kell szabad ágynak.

Haiman Éva, az orvoscentrum PR-referense elmondta: mindez nem jelenti azt, hogy egy sok sérülttel járó súlyos balesetnél vagy katasztrófánál ne lehetne átcsoportosítani ágyakat – illetve azok finanszírozását – intenzív terápiás célra, a sérülés jellegétől függő szakmacsoporton belül. Ez azt jelenti: ha például a már „betelt" intenzívre kell szállítani a súlyos traumatológiai sérültet, annak kezelését a traumatológiai klinika ágyaira kapott finanszírozásból fedezik.

A szegedi városi kórház – mivel nem súlyponti intézmény – ennél lényegesen nehezebb helyzetbe került. Intenzív ágyainak számát negyven százalékkal, tízről hatra csökkentette a minisztérium. Pajor László, az intézmény főigazgatója szerint egyelőre felbecsülhetetlen, hogy a megmaradt ágyak elegendőek lesznek-e az ellátáshoz. Emiatt az áprilistól májusig tartó időszakot „próbaidőnek" tekintik, összegzik az intenzív ellátásra szoruló betegek számát, majd – ha a számok alapján indokolt – az OEP-nél tiltakoznak a negyvenszázalékos ágyszámcsökkentés ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előrehozott közgyűlés, csütörtöki ülés

A Szabad Demokraták Szövetsége tisztújító küldöttgyűlése miatt az önkormányzat szervezeti és… Tovább olvasom