Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Csokoládé, cukorka, chips, kóla – viszlát!

Szeptembertől száműzik az egészségre káros élelmiszereket az iskolai büfékből. Így nem árulhatnak cukorkát, csokoládét, cukros-szénsavas üdítőitalt és chipset.
Fotó: Miskolczi Róbert
Az iskolai büfék kínálata az év elején került az érdeklődés középpontjába. Februárban még azt tervezték: kormányrendeletben határozzák meg, mi árusítható és mi nem az iskolai büfékben. Bő egy héttel a tanév kezdete előtt úgy látszik: az egészséges büfés ellátást két irányból akarják megoldani. Egyrészt az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) ajánlást készített az egészséges élelmiszerekről, a szakminisztériumnál pedig rendelettervezet készült. Eszerint az iskolák csak azokkal a büfékkel köthetnek majd szerződést, amelyek kínálatáról az iskola-egészségügyi szakember és a szülők közössége is kimondja: megfelel az ajánlásoknak. A szabályozás tanévkezdésig lép hatályba.

A kormány július közepén indított, hat hetes SMS-kampányának záró kérdésével is azt firtatja: egyetértünk-e azzal, hogy az iskolai büfékben ne lehessen a gyermekek egészségére káros élelmiszereket árulni?

Az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet
Gyermekbarát büfé

A Népegészségügyi Kormánymegbízotti Iroda, az Egészségügyi Minisztérium és az Oktatási Minisztérium pályázatot hirdet azzal a céllal, hogy gyermekek egészséges fejlődését elősegítő táplálkozás szemléletének kialakítása és megvalósítása legyen az elsődleges szempont az iskolai büfék kínálatának összeállításában. A Gyermekbarát büfé címre pályázhatnak az általános és középszintű oktatási intézmények a büfé üzemeltetőjével közösen szeptember 16-áig. A cím elnyerői között értékes ajándékokat sorsolnak ki, a fődíj 500 ezer forint, melyet a Népegészségügyi Kormánymegbízotti Iroda ajánl fel. A pénz a gyermekek egészségét közvetlenül szolgáló célokra használható fel.  
(OÉTI) ajánlása 19 oldalban foglalja össze, milyen legyen az iskolai büfék kínálata. A cukrozott, szénsavas üdítőitalok helyett rostos gyümölcs- és zöldségleveket, ásványvizet ajánlanak. A zsiradékban gazdagabb, fehér lisztből készült, linzer-, leveles- illetve vajastészta alapú sütemények helyett a különböző töltelékkel készült rétesek, piték, piskóták illetve túrós, diós, mákos pékáruk sorát látnák szívesen a büfék polcain. A csokoládékat, cukorkákat müzli szeletekkel, aszalt és friss gyümölcsökkel, kompóttal, befőttel, tejdesszertekkel váltanák ki. Száműznék a divatos chipset, sós ropit és a magvakat, helyettük a szezámmagos ropik, a pattogatott kukorica, a puffasztott gabonaszelet, és a natúr olajos magvak kerülnek a büfékbe.

– Érvényes szerződésünk van az iskolai büfé üzemeltetőjével – mondta Péterné Szabó Irén, a szegedi Csonka szakközépiskola igazgatója –, az új irányelvekről hamarosan egyeztetünk. Más intézményekben is hasonló a helyzet, a Kiss Ferenc szakközépiskolában sem tárgyaltak még a büféssel, mondta Mészáros Tiborné igazgatóhelyettes, de erre hamarosan sort kerítenek. A Weöres Sándor Általános Iskolában korábban sem árulhatott a büfés kólát, szotyolát és rágógumit. Az iskola vezetője, Szabó Lászlóné azt mondta: a napokban egyeztetnek az üzemeltetővel arról, hogy a rendelethez kell igazítani a kínálatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utcalányokat keres a szegedi adóiroda

Harmincféle köztartozást hajthat be rajtunk a városi adóiroda. A tételek között olyan… Tovább olvasom