Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Csomagolóüzem a Móriczban

A Szefo 400 dolgozója költözik a volt Móricz Zsigmond-iskola épületébe. Az évekig üresen álló újszegedi ingatlant megvette az állami vállalat, és a tantermekben csomagoló és kiszerelő üzemet működtet majd. A város bruttó 125 millió forintért adta el az 1999-ben bezárt iskolát.
Az egykori iskola épületét le lehetne bontani, a Szefo azonban felújítaná. Fotó: Gyenes Kálmán
Száz új munkahely jöhet létre annak köszönhetően, hogy a Szegedi Szefo Fonalfeldolgozó Részvénytársaság beköltözhet a volt Móricz-iskola épületébe. A Bérkert utcában álló ingatlant évekig árulta a város – sikertelenül. A Szefo most 125 millió forintért vette meg az önkormányzattól. Solymos László városüzemeltetési alpolgármester elmondta: 50 millió forintot és a teljes vételár forgalmi adóját fizeti ki a cég azonnal, a többit 18 hónapon át egyenlő részletenként utalja. A város az előszerződésben rögzített fizetési feltételek kidolgozásakor figyelembe vette, hogy a cég száz új munkahelyet hoz létre. Az adásvételt az önkormányzat közgyűlésének három szakbizottsága tárgyalta, hagyta jóvá, a végleges szerződésről a közgyűlés dönt. Bár hat éve úgy árulja a város az iskolát, hogy azt le lehetne bontani, az épületet mégis megőrzi az új tulajdonos, sőt felújítja azt – tette hozzá Solymos.

Kiss Sándor vezérigazgató kiemelte: a Szefo jövő év első negyedévében 450-500 dolgozóját költözteti át az egykori iskola épületébe, Tavasz utcai telephelyüket ugyanis kinőtték. A tantermek éppen megfelelnek számukra: rehabilitációs üzemi területet létesítenek, ahol a dolgozók gyári kiszerelésű termékeket csomagolnak, látnak el vonalkóddal a kiskereskedelem igényei szerint. Sok szegedi üzletben például a Szefónál csomagolt tollak, füzetek, írólapok, ceruzák kaphatók. A cég szeretne jövőre további száz megváltozott munkaképességű dolgozót fölvenni.

A környéken lakóknak – a vezérigazgató szerint – nem kell zajtól vagy környezetterheléstől tartaniuk, az üzem ugyanis nem ipari tevékenységet végez. Az épületben található kisebb helyiségeket ráadásul eredeti funkciójuk szerint oktatási és képzési célokra használják majd. A Szefo egyébként Szeged egyik fejlődő ipari cége, állami tulajdonban van. Jelenleg is föl tudnának venni 75-100 varrót a Tavasz utcai telephelyre, annyi a megrendelésük.


Hat éve zárva

A Móricz Zsigmond Általános Iskolában 1999-ben csöngettek ki utoljára, a 80 éves épület azóta üresen állt. A Fidesz vezette szegedi önkormányzat 90 millió forintért hirdette eladásra az épületet, a várost jelenleg vezető koalíció 160, majd 125 millió forintért árulta. Közben fölmerült: az iskola helyén az új tulajdonos áruházat épít, ez ellen újszegediek tiltakozni akartak, de a híresztelés valótlannak bizonyult.
Az épület a Szegeden működő keresztény iskolatestvérek rendjének tulajdona volt, 1948-ban államosították. A kárpótlás ügyét az egyházmegye karolta fel, 1998-ban a kárpótlandó értékek végleges jegyzékébe vették, az épület ellenértékét részben járadék formájában 2011-ig kapja az egyház. Az iskolatestvérek rendjének ma már egyetlen élő tagja sincs Magyarországon, az utolsó magyar szerzetes is évekkel ezelőtt hunyt el Ausztriában. Egy iskolájuk ugyan működik Budapesten, amelyet 1995-ben kaptak vissza, ám azt egy bécsi alapítvány működteti.
Az iskola tornaterme nem sokkal a bezárás előtt épült. Leválasztották, ma a városi sportizgatóság működteti. Asztaliteniszezők, különböző küzdősportok, utánpótlás kosárlabdázók otthona, de a Csonka szakközépiskola rendészeti szakosai is ott gyakorolnak. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elitképzés a szegedi szakkollégiumban

Tíz éve alakult meg több egyetemi kar diákjainak elitképzését felvállaló Szegedi Társadalomtudományi… Tovább olvasom