Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Csongor túl van az életveszélyen

Nem kellett újra lélegeztetőgépre kapcsolni, így túl van az életveszélyen a keceli öt hónapos kisfiú, Csongor. Őt és testvérét tegnap a Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapatának két képviselője is meglátogatta. Túri Sándor professzor reagált Horváth Ágnes és Molnár Attila kijelentésére.
Túl van az életveszélyen Csongor, a fiatalabb keceli testvér. Az öt hónapos csecsemőt kedden vették le a lélegeztetőgépről, és mivel éjszaka nem kellett visszakapcsolni rá, kimondható, hogy elmúlt az életveszély. Kivették a tubust Csongor légcsövéből és már tápszert is kap – tájékoztatott Túri Sándor, a szegedi gyermekklinika igazgatója. A gyereket minimum jövő hét végéig még bent kell tartani, testvérével együtt egyelőre az intenzív osztályon fekszik. Túri professzor elmondta: elégedettek a gyerekek állapotával.

Korábban megírtuk: a kétéves István parazitaölő szert talált keceli otthonukban, melyből először ő ivott, majd kis testvérével is itatott a méregből. A professzor szerint István tudja, hogy miért vannak kórházban.

A gyerekeket tegnap a Szeviép-Szeged NB I A csoportos női kosárlabdacsapata nevében Fürész Emőke és Donkó Orsolya is meglátogatta. Csongornak nemrég volt a névnapja, ezért egy plüssmackót kapott a kosaras lányoktól. A kisfiú érdeklődéssel nézegette látogatóit és ajándékát is. Közben testvére mesét hallgatott. Az osztály dolgozói elmondták: jól viselik a kezelést a fiúk.

Megírtuk: a gyermekklinika volumenkorlátja április 13-án betelt. A keceli gyerekek gyógyításában használt ellenanyag árát az OEP extra finanszírozásként kifizeti. Horváth Ágnes a Hír TV honlapján olvasható nyilatkozata szerint „meglepő, hogy a szegedi klinikán sosem fordult elő, hogy nagy értékű beavatkozást kellett volna végezni és különösen drága beteget kellett volna ellátni." Horváth azt javasolta a professzornak, hogy tanulmányozza az egészségügyi finanszírozási szabályokat.

– Életemből huszonöt évet az intenzív osztályon töltöttem, tíz évig osztályvezető voltam, rengeteg mérgezett gyereket láttam. Ilyen kicsit, mint ez a féléves, még nem – reagált Túri Sándor.

Mérlegelnie kell az egészségügyi intézményeknek, hogy mi igényel és mi nem fekvőbeteg-ellátást. Például nem hiszem, hogy annyi megfázott gyereket kellene befektetni a szegedi gyerekklinikára, inkább a bonyolultabb esetekre kellene koncentrálnia az intézménynek, a halaszthatóakat pedig későbbre tenni – ezt Molnár Attila, az OEP főosztályvezető-helyettese mondta hétfőn lapunknak a gyermekklinikán kialakult finanszírozási helyzetről. A professzor ezzel kapcsolatban közölte: nem lehet íróasztal mellől ilyen kijelentéseket tenni. Két hónap alatt ötvennyolc súlyos tüdő- és mellhártyagyulladásos gyerek volt az intenzív osztályon. Mindegyikük meggyógyult. Tudomásul kell venni, hogy vannak járványok, és a kórokozók kitenyésztése sem egyszerű, hiszen nem mindig a megszokott baktériumok okozzák a megbetegedéseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellentmondásos vallomások Kurai András perében

Várhatóan júniusban hirdetnek ítéletet a Pénzes Henrietta megölése miatt indított büntetőperben. A… Tovább olvasom