Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Csongrád megye: 16-an házi őrizetben

Szeged - Csongrád megyében jelenleg 16, az országban tavaly 327 embert tartottak házi őrizetben. Magyar Róbert, a „Fekete seregként" emlegetett bűnbanda állítólagos vezetőjét nem a bírósági előírás szerint ellenőrizték, ezért egy hete megszökött. A férfi ügyvédje bujkálásra biztatta ügyfelét; a kijelentés kapcsán már az igazságügyi és rendészeti miniszter is vizsgálódik.
Nem várta meg az ítéletet, inkább lelépett házi őrizetéből Magyar Róbert, a „Fekete seregként" emlegetett bűnbanda állítólagos vezetője. A férfi egy hete vált kámforrá, azóta nem ad életjelt magáról. Magyar Róbertet a magánhadsereg vezetésén túl a Ragyás Tóniként ismert H. Antal meggyilkolásával, és a Colosseum diszkó előtti lövöldözéssel is vádolják, ellene szökése után 36 órával adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot. Eközben a férfi ügyvédje, Lakatos Csilla élő tévéadásban arra bíztatta védencét, hogy próbáljon meg bujkálni az elsőfokú ítéletig.

– Jogilag és etikailag is aggályosnak tartom kollégám ezen kijelentését. Még egy védőügyvéd sem buzdíthatja – különösen nagy nyilvánosság előtt – törvénysértő magatartásra a kliensét – magyarázta Krajkó Zoltán szegedi ügyvéd, akinek több ügyfele is házi őrizetbe került.

A házi őrizetet – mint az előzetes letartóztatás alternatíváját – kisebb és jelentősebb súlyú, akár 2–8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmények feltételezett elkövetőivel szemben is alkalmazhatja a bíróság. Megszabják, hogy az illető elhagyhatja-e – például gyógykezelés céljából –, és milyen időközönként a lakhelyét, tartózkodási helyét. A rendőrök természetesen csak akkor ellenőrzik az őrizetes lakását – aminek sűrűségéről szintén a bíróság dönt –, amikor annak mindenképp otthon kell lennie.

Ellenőrzzés: tényleg otthon van-e az illető. Fotó: Frank Yvette
Ellenőrzzés: tényleg otthon van-e az illető.
Fotó: Frank Yvette

Szenti Szabolcs, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: Csongrád megyében kollégái jelenleg 16 – Szegeden 7, Hódmezővásárhelyen és Makón 3-3, Kisteleken 2, Szentesen 1 – házi őrizetben lévő személyt ellenőriznek. Magyarországon tavaly 327-en kerültek házi őrizetbe, őrzésük mintegy 60 millió forintba került.

Aki a házi őrizet szabályait megszegi, 1000-től 500 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, vagy előzetes letartóztatásba helyezhető. Így járt az a balástyai asszony is, aki 2008 márciusában egy gereblyével ütötte agyon utcabelijét. B. Mihálynét előzetes letartóztatása után házi őrizetbe helyezték, de nem tartotta be az előírásokat, lakását többször elhagyta, így megint előzetes letartóztatásba került.

Vizsgálódik a miniszter

A Bors című bulvárlap internetes oldalán arról kérdezte olvasóit, hogy mit szólnak a súlyos bűncselekményekkel vádolt Magyar Róbert ügyvédjének bujkálásra buzdító szavaihoz. A szavazók 23 százaléka elítélte, míg 54 százaléka bűnpártolásnak gondolta a jogász cselekedetét. Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter felszólította a rendőrséget, hogy vizsgálja meg, követett-e el bűncselekményt Lakatos Csilla egyenes adásban elhangzó üzenetével. A történethez tartozik, hogy hét XIII. kerületi rendőr ellen indult fegyelmi eljárás azért, mert csak több mint egynapos késéssel észlelték, hogy Magyar Róbert elhagyta a házi őrizetére kijelölt lakást. Két esetben a kötelességszegés szolgálatban katonai bűncselekmény gyanúja is megalapozottnak látszik.

Olvasóink írták

 • 10. L0GARITMUS 2010. január 31. 05:09
  „de ha 19000 ft-ért ér a bicikli akkor nem számit büncselekmenynek! törvény van rá!”
 • 9. niemand 2010. január 30. 20:05
  „Addig legalább nem az állam pénzén élnek, talán.”
 • 8. flexsnake 2010. január 30. 15:05
  „5. a bicikli még mindig K betűs jármű ;) Ezt egy ,,nyomozó" tudja.”
 • 7. TrombiFrédi 2010. január 30. 14:08
  „Jó pénzért bármit főleg ha ügyvéd...ő is pénzből él!!!
  Ez a 16 nem is olyan sok, lehetne több is!”
 • 6. ja 2010. január 30. 13:32
  „Az ügyvédek azért vannak,hagy tanácsokat adjanak a kliensnek.Amikor tudják,hogy gyilkos akkor is védik.
  Gátlástalan szemétbanda az egész.”
 • 5. Nyomozo 2010. január 30. 13:14
  „"ataqam" Kinek szánta a megjegyzésedet? <moderálva>

  A házi őrizetröl? Gondolom szegeden valami kisebb súlyú büncselekmény elkövetője van házi őrizetben, így a normális. Nagy bűnözök börtönbe a kicsik házi őrizetbe, így normális. A valóság akinek sokpénze van háziőrizet, aki csóró az sitkó, akár egy bicigli miatt is. A plusz kiadást nyakukba kellene varrni.”
 • 4. SZEMOKA 2010. január 30. 11:28
  „Akkor talán érdekes lenne a cikk, ha le is írnák kik Szegeden a házi őrizetisek!”
 • 3. ataqam 2010. január 30. 10:43
  „<moderálva>”
 • 2. flexsnake 2010. január 30. 09:28
  „Gyilkossággal vádolják de házi őrizetet kap.... most itt valaki nem normális....

  1. te még a kommunizmusban élsz? Nőj már fel végre.”
 • 1. ataqam 2010. január 30. 07:08
  „a politikai foglyokat mikor engedik már ki ??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hídépítők fáznak a legjobban

Nem jön jól a rendkívül hideg időjárás a megyében építkező, felújításokat végző cégeknek. Pénteken az M43-ason, a Kossuth Lajos sugárúton és a Reök-palota környékén már csökkentett kapacitással folyt a munka. Tovább olvasom