Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Csongrád megye az első háromban

Csongrád megye a harmadik azon a listán, amely az ország megyéiben született gyermekek számának növekedését mutatja. Az adatok szerint megyénk 7,4 százalékkal túlteljesítette az előző évi születésszámot. A Csongrád megyei újszülöttek száma még így is kevesebb, mint 1996-ban. Akkor januártól októberig majdnem 3300 gyermek jött világra, míg tavaly alig háromezer.
Az elmúlt év első tíz hónapjában országosan nőtt a születések, a házasságkötések – és a halálozások száma is. A KSH adatai szerint Magyarországon januártól októberig mintegy 82 ezer gyermek jött világra és valamivel több, mint 112 ezer lakos hunyt el. A születések száma 2004 hasonló hónapjaihoz képest három és fél, a halálozásoké több, mint két százalékkal növekedett, így tavaly a népességcsökkenés mértéke országosan valamelyest mérséklődött.

A Csongrád megyei adatokból Szűcs Anna, a KSH Szegedi Igazgatóságának tájékoztatási osztályvezetője 2005 első három negyedévének adatait bocsátotta rendelkezésünkre. Ezek szerint Csongrádot az adott időszakban csak két megye előzte meg a születéseket tekintve. Győr-Moson-Sopronban 8,6, Zalában pedig 10 százalékkal növekedett az élveszületések száma az elmúlt évihez képest, míg Csongrád megye 7,4 százalékkal több újszülöttel büszkélkedhet az előző évinél. Van, ahol kevesebb gyermek jött világra a vizsgált időszakban. A lista végén kullogó Jász-Nagykun-Szolnok megyében 5,5, Nógrádban 4,2 százalékkal.
A Csongrád megyei újszülöttek száma még így is kevesebb, mint 1996-ban. Akkor januártól októberig majdnem 3300 gyermek jött világra, míg tavaly alig háromezer.

Szűcs Anna elmondta: ez a mostani fellendülés nem feltétlenül jelenti azt, hogy a következő években is nőni fog az élveszületések száma. – A kedvező statisztikának sok oka lehet, az egyik az, hogy most került szülőképes korba egy nagyobb létszámú korosztály – világított rá a KSH szegedi osztályvezetője. Mivel a háttérben nincs olyan szociálpolitikai intézkedés, amely indokolta volna a növekedést, lehet, hogy csak egy egyszeri kiugrással állunk szemben, ami a statisztikában gyakran előfordul. Ebből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni.

A megyei városok közül Csongrádon nőtt leginkább az élveszületések száma, itt a 26 százalékot is meghaladta az emelkedés a 2004-es megfelelő időszakhoz képest, míg Szegeden mindössze 8 százalék volt a növekedés – de ez az országos átlaghoz viszonyítva így is jónak mondható. Csak Kisteleken jött a világra kevesebb gyerek, ott az elmúlt évihez képest nyolccal kevesebben születtek, ami 18 százalékos csökkenést jelent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénze után fut a MÁV-kollégium

A szegedi MÁV-kollégiumnak 700 ezer, a városi sportigazgatóságnak pedig 143 ezer forinttal tartozik… Tovább olvasom