Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Csongrád megye csodái: Szent-Györgyi Albert és Nobel-díja

Szeged - A Tisza-parti városban – melyet Szent-Györgyi életrajzírója, Ralph W. Moss a szegény ember Cambridge-ének nevez – 13 évig élt és alkotott az egyetlen olyan magyar tudós, aki itthoni körülmények közepette végzett kutatásaiért részesült Nobel-díjban.
Szent-Györgyi Albert és családja 1931 januárjában érkezett Szegedre. A tudós addigra már Pozsony, Prága, Berlin, Hamburg, Groningen, London és Cambridge tudományegyetemeinek ismert kutatója volt. Szegeden is folytatta sejtlélegzéssel kapcsolatos munkáját. Sikerült izolálnia a C-vitamint. Sőt Szegeden a város nevezetes növényéből, a paprikából a korábbiaknál sokkal nagyobb mennyiségben sikerült kinyernie az értékes anyagot. Felfedezte, hogy gyógyítani lehet vele például a skorbutot.

Fotók: Segesvári Csaba


Idén hetven éve, 1937. december 10-én vehette át a Nobel-díjat „a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársav katalízisszerepének terén tett felfedezéseiért" indoklással. Később az izommozgás biokémiájával is foglalkozott itt, és nagyszerű eredményeket ért el. Szent-Györgyi Albert a szegedi egyetem egyik legnépszerűbb tanára és rektora volt. A Tisza-parti városban – melyet Szent-Györgyi életrajzírója, Ralph W. Moss a szegény ember Cambridge-ének nevez – 13 évig élt és alkotott az egyetlen olyan magyar tudós, aki itthoni körülmények közepette végzett kutatásaiért részesült Nobel-díjban. Ezért is jelölte Szabó Gábor rektor Csongrád megye legnagyobb csodájának Szent-Györgyi Albertet. Itteni teljesítményének megmaradt eszközei, illetve a világhírű magyar biokémikus életútját bemutató tablók is láthatók a Szegedi Tudományegyetem minap felavatott Szent-Györgyi Albert-emlékszobájában.Csodakereső

November 29-én éjfélkor lezárjuk a képzeletbeli urnát. Az addig érkezett szavazatok alapján december 1-jén hirdetünk eredményt. Addig is: a játékos kedvű „csodavárók" között hetente egy ajándékcsomagot sorsolunk ki – most az e-mailben szavazó makói Kriván Irénnek küldünk levelet arról, hol veheti át ajándékát. Akciónk végén bőröndnyi meglepetést nyerhet a legszerencsésebb játékos.

Mi Csongrád megye hét csodája? Szavazatukat, véleményüket továbbra is várjuk a www.hetcsoda.delmagyar.hu címen, továbbá levélben a szerkesztoseg@delmagyar.hu, illetve a 6740 Szeged, Pf. 153. címre!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kozma József a nyugdíjkorrekcióról

Szeged - "2050-re kétszer annyi nyugdíj fedezetét kell megteremtenie egy aktív korúnak, mint ma. A nyugdíjrendszer jelenlegi formájában már 10 év múlva sem lenne fenntartható." Tovább olvasom