Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Csongrád megye helytállása az árvízi védekezésben

- Mindaz, amit az árvíz kapcsán tapasztaltam a Csongrád megyei, szegedi szakemberek, civilek hozzáállásáról, kiemelkedő volt - írja B. Nagy László nyílt levelében.
B. Nagy László nyílt levele

Az elmúlt két hétben soha nem látott árhullám jött a Dunán, veszélyeztetve Európa több országában a part mentén lakók életét, vagyonát, otthonát. Hazánk lakossága a rendkívüli helyzetben példaértékű tetteket hajtott végre.
A Csongrád Megyei Védelmi Bizottság elnökeként más szemmel követtem az eseményeket, mint a civil emberek. Tudom, hogy ilyenkor a védekezésben résztvevőket komoly felelősség terheli. Ahhoz, hogy a mentés sikeres legyen, kell szaktudás, pontos tervezés, szakember, technikai háttér, járművek, homok, szivattyúk, élelem, szerencsés esetben jó idő, összehangolt, fáradhatatlan munka. De amiből a legtöbb kell: önzetlenség.

Mindaz, amit az árvíz kapcsán tapasztaltam a Csongrád megyei, szegedi szakemberek, civilek hozzáállásáról, kiemelkedő volt, és egyben nagyon megnyugtató számomra. Hihetetlen jó érzés egyre azt hallani, hogy a megye egyes településeiről hová és hányan mentek segíteni a védekezésben.
A jelenlegi adatok szerint eddig a Védelmi Bizottságtól 140 fős, szakemberekből álló csapat, emellett rövidebb-hosszabb időre 420 önkéntes vett részt az árvízi munkákban. A honvédségtől 1800 főt vezényeltek a gátakhoz 34 technikai eszközzel, az ATIVIZIG-től 110 fő vett részt 20 db szivattyúval a védekezési munkákban.

Had fejezzem ki őszinte köszönetemet, elismerésemet mind a megyei védelmi szakembereknek, rendőröknek, katonáknak, mentősöknek, tűzoltóknak, vízügyi kollégáknak, polgárőröknek, mind pedig az önkénteseknek, akik oly sokat tettek nehéz helyzetbe jutott honfitársaikért ismeretlenül, önzetlenül. Még egyszer, ezúton is megköszönöm munkájukat azoknak, akikkel együtt voltunk Szigetmonostoron. Felemelő volt érezni azt az erőt, mely a tenni akarásukból, kitartásukból áradt.

Mi szegediek, Csongrád megyeiek pontosan tudjuk milyen érzés, amikor városunkat, otthonunkat árvíz fenyegeti. Hogyha csak az elmúlt évtizedekre visszatekintünk, Makó, Csongrád és Szentes is volt már vészhelyzetben, Szegeden 2006-ban tapasztalhattuk meg azt, hogy mennyire sokat számít akár csak egy ember kétkezi munkája is. Mennyire fontos az összefogás, milyen jó érzés tudni, hogy a bajban van kire számítani, segítünk egymásnak, ha kell.1879. március 12-én hajnalban, ahogy azt az akkori miniszterelnök, Tisza Kálmán Szegeden mondta: “A katasztrófa megtörtént. Szeged víz alá került". Az árvíz felbecsülhetetlen károkat okozott, az újjáépítésében nemcsak a magyarok vettek részt, hanem sok európai, sőt Európán kívüli ország is.

Megdöbbentő számomra, hogy Szeged város polgármestere - június 6-i, közösségi oldalán tett bejegyzése szerint - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe ment hétvégén, hogy egyéni hatalmi törekvéseinek újabb híveket szerezzen. Pedig szocialista pártjának elnöke “politikai szélcsendet", sajtótájékoztatóktól, közleményektől, politikai vitaműsoroktól való távolmaradást ígért. Botka László a mentés helyett mégis kampányolt.

A szegediekre nem jellemző ez a hatalom ittas viselkedés, nem jellemző az érzéketlenség. Lakói most is kötelességüknek érezték, hogy segítsenek. Kivéve a polgármestert.

Szeged, 2013. június 13.
B. Nagy László
a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság elnöke

Olvasóink írták

 • 4. zehn 2013. június 13. 19:14
  „Kedves B.Nagy Úr!
  Azt gondolom nem vitatja, akinek egy csöpp kis esze is van, annak nyilvánvaló, hogy az árvízi helyzetről írt nyílt levelének vajmi köze is lenne az árvízhez. A magasztos szavak álcák, szegedi lélekre hatni akaró üres blabla. Önt egyedül az vezette sorai papírra vetésére, hogy Szeged polgármesterét ismét lejáratni próbálja. Kérem, vegye tudomásul, a város lakói nem ostobák és nem hiába választották ismételten azt az embert Szeged élre, akitől a helyi fideszes képviselőknek volna mit tanulniuk. Nem is keveset. Persze mindenkinek jogában áll ilyen-olyan leveleket írni,ám arra vigyázni kellene, hogy ne,legyen nevetség és szánalom tárgya.”
 • 3. pala1964 2013. június 13. 17:52
  „érdekes, nem is gondoltam, hogy
  a) Szegeden erkölcsi kijárási tilalom van, és csak zsákkal lehet és csak folyópart irányába közlekedni;
  b) ha Botka bárhová is megy, az csakis kampány lehet (hogy miért pont oda, Szabolcsba, amikor ő itt polgármester? ki tudja azt? a lényeg, hogy kampány és punktum - bár szocialista politikust, de még független polgármestert (Esztergom) sem mutatta a királyi TV- csak a Tarlós-Bástya elvtárs meg még inkább a még-Bástyább)
  c) Orbán folyamatos vízállásjelentései nem minősülnek kampánynak - mintha csak ő lett volna mindenütt, mindenhol a szeretett és gondoskodó atyánk volt, csalhatatlanul-tévedhetetlenül...
  d) nem szegedi vagyok (pedig de) - merthogy én sem "segítettem", merthogy Békésben voltam -nyilván "kampányolni"”
 • 2. M.Aurelius 2013. június 13. 15:22
  „Talán azt is meg kellene nézni, hogy a 23 év alatt mennyi gát lett megépítve a rendszerváltás címén, és mennyi lett
  felújítva, a vízügyi szakemberek miért lettek elzavarva, és hasonlók.
  Lehet jobb tapasztalatokat szerezne a B. Nagy úr az árvízhelyzetről így.
  Lásd szerbeket, most is röhögnek még, hogy mi akarunk segíteni rajtuk, amikor ott nincs gátprobléma egy szálse. Hehehe”
 • 1. roxper 2013. június 13. 11:06
  „Bohóc, mivel senki nem akart kimenni a hivatalából, ezért kötelezővé tette, hogy legyen egy busznyi embere, akikkel elment pózolni, pár órát lapátoltak és hazajöttek, kizárólag azért nehogy a vezére leteremtse mi az, hogy egy dolgozója sem utazott el zsákot tömni, szánalom!
  Az megint más téma, hogy ő mit csinált az árvízi védekezés 5-6 napján, minden nap kint volt és dolgozott, 1 napot sem lógott, ugyan már.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Armel-siker szegedi muzsikusokkal Avignonban

A szegedi Armel Operaverseny és Fesztivál másodszor vendégszerepelt Európa egyik legrangosabb… Tovább olvasom