Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Csongrád megyében 150 ingatlan áll árverezés alatt – 47 négyzetméteres panel akár 3 millióért

Szeged – Július elsején lejár a kilakoltatási moratórium. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara adatai szerint országosan 4057 ingatlan ellen indult végrehajtás. A végzéseket elemezve kiderül, a követelések többször magasabbak, mint az ingatlanok becsült értéke.
A lakáshitel miatt bajba került adósok megsegítésére kilakoltatási moratóriumot hirdetett a kormány. A többször meghosszabbított védelem 2011. július elsején lejár – de a kormány úgy állapodott meg a Bankszövetséggel, hogy negyedévekre lebontva korlátozzák, területenként mennyi, és milyen minőségű ingatlanból lehet kiköltöztetni az adósokat. Először csak a 30 milliós vagy annál drágább, minimum 20 milliós hitellel terhelt lakások kerülhetnek a piacra. Az árverések egy részét a bírósági végrehajtók koordinálják – a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara adatai szerint Csongrád megyében 150 lakóingatlan ellen indult eljárás. A kamara honlapja szerint nem igaz, hogy egyik napról a másikra családok százezrei kerülhetnek az utcára, hiszen a többlépcsős eljárás lehetőséget ad a szabad értékesítésre, akár 2 éven át. Tájékoztatásuk szerint a késedelembe esés időpontjától 13,5-64 hónap is eltelhet, amíg az adós az ingatlanát elveszíti.

Borús a hangulat. Ennek ellenére komolyan árcsökkenésre nem számítanak. Fotó: Segesvári Csaba
Borús a hangulat. Ennek ellenére komolyan árcsökkenésre nem számítanak. Fotó: Segesvári Csaba


Az árverezési hirdetményeket vizsgálva kiderült, a 32 szegedi végrehajtásra váró ingatlan mellett Hódmezővásárhelyen 18, Makón 20, Mindszenten 10, Szeghalmon, Maroslelén, Székkutason, Csanádpalotán és Földeákon 6-6 lakás, ház vár kényszerértékesítésre. Míg korábban előfordulhatott, hogy egy szűk társaság hasznot húzott az alacsony áron értékesített ingatlanokból, 2011-re jelentősen javult a helyzet – az elektronikus árverezésnek köszönhetően. A hatályos végrehajtási törvény szerint, amennyiben az adósnak az árverezésre váló lakás az egyetlen lakóingatlana, a kikiáltási ár a becsérték 70 százalékának megfelelő összegre szállítható le.

Egy szegedi, Kereszttöltés utcai, 47 négyzetméteres panellakást 5 millió 590 kínálnak, beköltözhetően. A hirdetmény szerint az ár 50 százalékig leszállítható, így más jelentkező híján alig 3 millióért elkelhet. Az adós jelentős tartozást halmozott fel – az OTP-nek a svájci frank alapú hitele miatt 3 millió 800 ezerrel, a hőszolgáltatónak 668 ezerrel, a polgármesteri hivatalnak 300 ezer forinttal tartozik. A gázszolgáltató felé fennálló és a társasházi tartozás is meghaladja a 300 ezer forintot. Vagyis bő 5 milliónyi tartozás áll szemben a lakás legkisebb eladási árával. Így, ha nincs óriási érdeklődés, akkor az árverés után a tartozás fele megmarad. Az adósnak.

Egy Liszt utcai, 72 négyzetméteres panellakás tulajdonosa tartozik a CIB-nek, a Volksbanknak, a vízműnek és a távhőszolgáltatónak is. Adóssága közel 12 millióra rúg, a lakás kikiáltási ára 5 millió 600 ezer forint. Hódmezővásárhelyen egy 54 millióra becsült Zölderdő utcai féláron, akár 27 millióért is meg lehet venni. A kényszerértékesítés oka, hogy egy vásárhelyi kft. ellen 90 millió forintos tartozás miatt végrehajtást rendeltek el. Az 5 végrehajtandó ásotthalmi ingatlan ugyanannak az adósnak a tulajdona. Neve Szegeden is felmerül, másik végrehajtandó lakásoknál. Ásotthalmon 21 és fél millió forintnyi ingatlanát árverezik – egy bírósági végzés miatt.

Innen nézve sem jobb a helyzet. Hiába olcsó a panel, magas rezsiköltség miatt alig pörög a piac.
Innen nézve sem jobb a helyzet. Hiába olcsó a panel, magas rezsiköltség miatt alig pörög a piac.


A delmagyar.hu-nak Pirka György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara jogi iroda vezetője elárulta, a bírósági végrehajtás során érvényre kell jutnia a fokozatosság és arányosság elvének: a pénzkövetelést elsősorban a pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, az adós rendelkezése alatt álló összegből, illetve az adós munkabéréből, illetményéből kell behajtani. Ha előre látható, hogy a követelést nem lehet viszonylag rövidebb időn belül behajtani, akkor az adós bármilyen lefoglalható vagyontárgya végrehajtás alá vonható. A moratóriummal kapcsolatban megjegyezte: a kilakoltatási védelem elsősorban a lakáshitel szerződésből eredő hiteltartozásokra vonatkozott. De közüzemi tartozás, tartásdíj vagy éppen az illetőre kiszabott bűnügyi költség miatt is elveszítheti valaki ingatlanát. A kamara szerint az árverezések csak akkor kerülhetőek el, ha mind az adós, mind a hitelező törekszik a megoldásra. A kilakoltatás mindössze az esetek 0,1 százalékában történik meg, legtöbbször hamarabb sikerül a megegyezés.

Az adósnak akár 2 éve is lehet, hogy eladja a lakását. Kérdés, hogy mire elég a pénz, ha a tartozás a lakás árának kétszerese...
Az adósnak akár 2 éve is lehet, hogy eladja a lakását. Kérdés, hogy mire elég a pénz, ha a tartozás a lakás árának kétszerese...

Samu Attila, az ingatlan-forgalmazással foglalkozó Androméda Szolgáltató és Közvetítő Kft. ügyvezetője szerint mivel 2009 óta stagnál a piac, a kvótákban árverezett lakások nem okoznak jelentős árcsökkenést. Természetesen nem zárja ki, hogy a féláron megvett ingatlanok nem jelennek meg újra a piacon, de azok már jellemzően „normál" áron fognak elkelni. Kvótákra visszatérve kiemelte, a nagy értékű ingatlanpiac leállt – így a 20 millió forintnál drágább házak eladása nehézkes. A piaci árakat elemezve Samu Attila elmondta, hogy a panelok 105-108 ezer forintos négyzetméterenkénti áron cserélnek gazdát, ami nagyon közeli az árverezésre szánt ingatlanok becsült áraihoz. – Nem biztos, hogy egy lelakott, árverezett ingatlan jobb, mint a hasonló árú, felújított – summázta a cégvezető. És merre lesz a kiút? Samu Attila szerint a passzív vagy éppen az A+ kategóriájú lakások piaca fog megélénkülni, hiszen az energiatakarékos ingatlanba megéri átköltözni. – Ha valaki rendelkezik 2-3 millió forinttal és lakást szeretne venni, azt tanácsolom, inkább béreljen. Nem várható árrobbanás, 60-80 ezer forintért majdnem luxus lakásokat is találunk. A pénz pedig pihenjen átmenetileg a bankban, ha letisztul a hitelezési piac, akkor érdemes majd lépni – tanácsolta Samu.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. uborka 2011. július 06. 19:54
  „Mert van munkahely???????? Én is megyek akkor dolgozni. Dolgozik a MAFFIA ügyészség,biróság, birósági behajtók bankok stb.nemem egy ismerősőm birósági behajtó, a fiam BNW-jét 260 ezer forintért vitte el, ára 8 mill. ft ő tovább adta 760 e -ftért plusz kitudja még a zsebbe mennyiért???Egy ügyvéd vette meg.dr. Pitti úr.”
 • 54. ZúzÓ 2011. július 03. 16:13
  „Csak az a baj, hogy ezeknek a lakásoknak már rég megvan a gazdája.
  Evvel is csak a lakásmaffiának segítenek.”
 • 53. igazságkereső 2011. július 03. 14:39
  „Igen, valóban így van Németországban is, ahogy 52.hahaha62 írta hsz-ében! De Magyarországon miért engedi a kormány -legyen az bármilyen irányultságú is!!- hogy ilyen embertelen módon becsapva őket a saját tisztességtelen nyeresége érdekében megtehesse azt amit tesz a "svájci frank alapú" idióta elnevezésével csak és kizárólag azért,hogy megduplázza tisztességtelenül a kiadott hiteleik összegét?! Miért engedi ezt a kormány, különösen annak ismeretében, hogy a bankok által generált "devizaválság"közepette is, a magyarországi leánybankok 350 milliárd forint tiszta nyereségre tettek szert.Ezt a tényt a magyarországi leánybankok anyabankjai ismerték el és még el is csodálkoztak azon, hogy ez miképp vált lehetségessé!Hát úgy kérem szépen,hogy sima forinthitelt folyósítottal a hitelt kérőnek, de a CHF árfolyamán írták elő az ügyfél számára a havi törlesztőrészletet! Ezt az etikára kicsit is adó országban egyenesen pofátlanságnak nevezik és az ilyen bankok vezetőit Németországban azonnal nem felmentik, hanem kirúgják.Így járt néhány évvel ezelőtt a Bundes Post elnöke!Ahogy rájöttek disznóságaira, azonnal elbocsátották!”
 • 52. kumisz 2011. július 03. 07:31
  „Na pl. ezért nem kell általánosítani a kommentekben, mert azt én is tudom, hogy vannak felelőtlen ,lusta emberek is ,de sokan önhibájukon kívűl kerültek kilátástalan helyzetbe!”
 • 51. hahaha62 2011. július 02. 20:39
  „47. kumisz 2011.07.02. 07:38
  39. hahaha62 Ez mind igaz, de egy példa (az enyém) : házépítésbe fogtunk, 14millió tőkével én és feleségem havi jövedelme 300000HUF volt. Erre vettük fel a hitelt, iszont a feleségem daganatos lett, nekem megszünt a munkahelyem mindez szinte egyszerre. Most akkor mi van , jön a bankocska, és a házunkat eladja a bekerülési költség töredékéért !!!!! Ez a helyzet

  Kemény-és igazad van....ez az eset nagyon kemény---és itt mondok passzt....én speciel megfogadtam , hogy hunniában ha tehetem mindenkinek mondem, hogy hitelt ne vegyen fel....Ausztriában 5 év alatt kell 10%-kot visszafizetni,,,azaz egy példa...veszel egy autót 40000 euroért...20% cashéééés 60 hónapr a 80%...és a végén 5 év múlva csak 44000 euroban lesz.”
 • 50. deka79 2011. július 02. 14:46
  „az a baj ha a.... kormányunk beleszolna,és nem csak a népet huzná le akkor sokkal jobb lehetne a helyzet.. ami 3éve 25000ftos hitel volt,az miért maradt meg 54000ren??? állitsák vissza a régi rendet.mert ez csak lehuzás....<moderálva...>”
 • 49. zsebi 2011. július 02. 10:11
  „addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!”
 • 48. 6664 2011. július 02. 09:18
  „Most én biztos nagyon hülye vagyok, de nem volna pofám ezekre licitálni... azt mondja erre a nejem, hogy élhetetlen vagyok... Talán neki van igaza”
 • 47. kumisz 2011. július 02. 07:40
  „40. 9349779 Jól látod.”
 • 46. kumisz 2011. július 02. 07:38
  „39. hahaha62 Ez mind igaz, de egy példa (az enyém) : házépítésbe fogtunk, 14millió tőkével én és feleségem havi jövedelme 300000HUF volt. Erre vettük fel a hitelt, iszont a feleségem daganatos lett, nekem megszünt a munkahelyem mindez szinte egyszerre. Most akkor mi van , jön a bankocska, és a házunkat eladja a bekerülési költség töredékéért !!!!! Ez a helyzet.”
 • 45. Satnya 2011. július 02. 03:37
  „Az új tulajdonos visszakapcsoltathatja a villanyt és a gázt, ha a tartozás nincs kiegyenlítve?”
 • 44. hahaha62 2011. július 01. 21:01
  „http://hetivalasz.hu/uzlet/nem-lehet-csak-ugy-kiugrani-39067

  41. fili-busz 2011.07.01. 17:57
  De hogy valaki "hozzáértő" állandóan negatív képet fessen erről az országról, kicsit sok már

  Én távolról-valóban látva a bajokat-segíteni szeretnék....nem vagyok sem orbán sem .urcsány...hogy intézkedni tudjak.OLvasd el a linket és majd-ha akarod is látni-benne van hazád jövője is.
  DE EZT IS ÉS MÁST IS CSAK PÉNZZEL TUDSZ MEGOLDANI......EZ VAN!már írtam-ahol teli a has-ott az álmok is szépek....ne rám haragudj az öszinteségért. <moderálva.>”
 • 43. macs 2011. július 01. 20:49
  „36. fili-busz,
  Szerintem teljesen normális, hogy emelkedik a nyugdíjkorhatár, nem azzal van a baj. Feltételezem az angoloknál fokozatos átmenettel jutnak majd el a plusz 6 évhez, hiszen 2020-ra akarják elérni a 66 évet. És őket nem fenyegeti az a veszély, hogy aki az átmeneti időszakban nyugdíjba megy, attól visszamenőleg elveszik a nyugdíjat.”
 • 42. fili-busz 2011. július 01. 20:07
  „42. Larsson 2011.07.01. 19:40

  Azállam mi vagyunk.
  Jusson eszedbe amikor oda teszed az "x"et.
  Legkönnyebb a sült galambot várni és mást hibáztatni.

  "A közhangulatot nem a fórumozók rontják,"

  Olvass bele a hozzászólásokba és meglátod, mennyi rosszindulatú vernyákolás van, főleg másokat hibáztatnak.”
 • 41. Larsson 2011. július 01. 19:40
  „A közhangulatot nem a fórumozók rontják, hanem maguk a politikusok és az intézkedéseik, ne legyünk már naivak!”
 • 40. fili-busz 2011. július 01. 17:57
  „38. Larsson 2011.07.01. 17:23

  "Remélem tudod értelmezni amit beszúrtál, mert benne van, hogy semmilyen jó kilátás nincs még jövőre sem!!!"

  Én azt sem mondom, hogy jobb lesz, azt sem hogy nem.Sok mindentől függ.
  Egy biztos. Nem mehet tovább így, ahogy eddig ment.
  És rengeteg kell dolgozni.

  Példa: a múltkor egy omkormányzati cégnél vásároltam szolgáltatást.A köv. volt a fizetés menete:
  1/ aki elvégezte a munkát bevitte az adatokat a sz.gépbe,majd kinyomtatta, amivel mentem a pénztárhoz
  2/ a számlázó megint valamit beírt, kinyomtatta,majd majd aláírásra vitte a "főnöknek"
  3/ visszahozta,majd átadta a pénztárosnak,aki szinén valamit gépelt , majd fizettem

  Namár most 3 ember végzi egyenek a munkáját. Ha egyedül végezné, akkor lehetne 3-szoros a fizetése, de lenne plusz kettő munkanélküli.
  Akkor most mi a jobb?

  nem könnyű a megoldás, már ha van egyáltalán.
  :-)

  De hogy valaki "hozzáértő" állandóan negatív képet fessen erről az országról, kicsit sok már.

  Ahelyett, hogy megpróbálna lelket verni az emberekbe, inkább rontja a közhangulatot.

  Sokkal többre vinnénk, ha hinnénk magunkban és nem becsülnénk állandóan alá magunkat.
  A "jó akarókról", a kárörvendőkről és a "kibicnek semmi sem drága" típusú "tisztelt kommentelők"-ről beszélek.

  "Kérlek az angol viszonyokat ne hasonlítsd a magyarhoz, ég és föld az ő életszínvonaluk és keresetük..."

  Én csak "bezzeg nyugatolóknak" és "akik a magyar színvonalat hasonlítják a nyugathoz" kommentelőknek szántam, hogy sem fenékig tejfel az élet.”
 • 39. hahaha62 2011. július 01. 17:33
  „Bocsánat...nem haragosokat keresek én sem:van egy közgsazdasági szabály---maximum a bevételek 20%%%%%%-áért ÉRTSD HÚSZ SZÁZALÉK....szabad eladósodni.............tehát?ha a megemelkedett chf spirál miatt ez felmegy 30%-ra...222:150......ez kb 50%.....még akkor sincs baj---aki meg erőn felül is bevállalta?????”
 • 38. Larsson 2011. július 01. 17:23
  „36.

  Remélem tudod értelmezni amit beszúrtál, mert benne van, hogy semmilyen jó kilátás nincs még jövőre sem!!!
  Kérlek az angol viszonyokat ne hasonlítsd a magyarhoz, ég és föld az ő életszínvonaluk és keresetük...”
 • 37. Larsson 2011. július 01. 17:21
  „Kár az emberek felelőtlenségéről papolni, mert akárhogy is kalkulál az ember simán előfordulhat egy családban, hogy mind2 kereső felnőtt elveszíti a munkáját és onnantól kezdve tök mind1, hogy 30e Ft a hitel, vagy 50e-ről 80e-re nőtt chf! Itt a létbizonytalanság a gáz és minden még ma dolgozó retteghet, hogy ha elveszti melóját, akkor 3 azaz 3 hónapig számíthat segítségre (álláskeresésire) és utána ha nem talál melót és nem akar éhen halni, akkor 35e-ért mehet a csába utcát sepregetni! A hitelt pedig már nem is tudja kicsengetni és kitörölheti vele, hogy van 2 gyereke és mégse tudja igénybe venni a nagy családi adókedvezményt...”
 • 36. fili-busz 2011. július 01. 17:12
  „6. KamuNeni 2011.07.01. 08:49

  "...Simor: jobban állunk, mint 3 éve
  Magyarország stabilabb lábakon áll, mint pár éve, kockázati megítélése jónak mondható, 2012 végére pedig az infláció 3 százalékra süllyedhet. A munkanélküliség viszont még jövőre sem fog csökkenni és a fogyasztás is visszafogott lesz - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az MGYOSZ konferenciáján..."

  "...Magyarország fizetési mérleghelyzete "messze a legjobb" az egész közép-európai térségben - állapították meg a csütörtökön közzétett idei első negyedévi mérlegadatokat kommentálva londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint jövőre várhatóan tovább szélesedik a hazai össztermékhez mért többlet..."

  6. KamuNeni 2011.07.01. 08:49
  "A munkahelyek bizonytalanok, az apeh meg a tobbi allami ceg redszeresen teszi tonkre a vallakozasokat. A financial stbilitas majdnem egyenlo a nullaval."

  Mintha némi ellentmondás lenne a fenti idézetek és a te " szakértői elemzéseid" között.
  Neked nem úgy tűnik?

  Aztán még ezt is a figyelmedbe ajánlom még, némi egyirányú látókör tágítás gyanánt:
  "...."...Csaknem 750 ezer brit közalkalmazott kezdett 24 órás sztrájkot tegnap, tiltakozva az állami alkalmazottak nyugdíjrendszerében tervezett kormányzati szigorítások miatt..... A közalkalmazottak jelentős része jelenleg 60 éves korában teljes állami nyugdíjra jogosult, ám az általános állami nyugdíjkorhatár 2020-ra a tervek alapján egységesen 66 év lesz a közszolgálati és a versenyszférában egyaránt...."

  Na mit szólsz mindehez?”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megesik, hogy nem esik a szabadtérin

Klasszikus kirándulóidő lesz a hétvégén, az esőkabát simán befér a hátizsákba, túrázni, sétálni nyugodtan lehet. Tovább olvasom