Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Csongrád megyében minden gazdát érint a belvízkár

Szeged - Csongrád megyében nincs olyan gazda, akit ne sújtana a belvízkár; a megyében mintegy 200 ezer hektár károsodott, folyamatosan mintegy 20 ezer hektárt borít víz, a számítások szerint a megye mezőgazdasága mintegy 20 milliárd forint kárt szenvedett már az idén - mondta a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal földművelésügyi igazgatója kedden.
Szakáll Sándor kifejtette: január óta folyamatos belvíz van Csongrád megyében. A számítások szerint mintegy 20 ezer hektárt borít folyamatosan belvíz. Ez a nyílt vízfelület csaknem 180-200 ezer hektáron szétszórva jelentkezik. A megyében nem található olyan gazda, akinek ne lett volna belvíz kára. Csongrád megyében mintegy 13.500 földalapú támogatásigénylést nyújtottak be, és mintegy 30 ezer őstermelőt tartanak nyilván.

A sík vidéki adottságok miatt szinte megáll a víz, a föld telítődött. A megye mintegy 5500 kilométer csatornahálózata február óta folyamatosan dolgozik, de nem győzi az elvezetést.

A szántóföldeken mintegy 12 milliárd forintos kár keletkezett. A kertészeti kultúrákban - beleértve a fóliákat az elpusztult palántákkal - 3-4 milliárd forintos kár lehet. Emellett az ültetvénykár is jelentős. Mintegy 1800 hektár őszibarackos faállomány fele kipusztul, miután levegőtlen lett a gyökérzónájuk, de ez csak később derül ki, hogy pontosan mennyi veszett oda. Emellett a Pitvaros-Csanádalberti-Csanádpalota térségében lakók jelentős jégkárt is szenvedtek.

A múlt hétvégén, a megyén végigsöprő jégeső mintegy 30 ezer hektárt érintett, ebből csaknem tízezer hektár „leborotvált", felismerhetetlen az egykori termés. A kár a becslések szerint 6 milliárd forint. Itt egyébként vadállatok – őzek, nyulak, fácánok – is nagyszámban elhullottak.

Elfogadható termésre számítanak azokon a területeken, ahol a gabona nem áll vízben, de ezek csak táblarészek, hiszen minden táblában van kár is. Összességében a gabonaféléknél mintegy 20 százalékkal lesz kevesebb termés az átlagosnál. A gyümölcsösöknél még nagyon nehéz megállapítani a végkifejletet - mondta a szakember.

Olvasóink írták

  • 2. linca 2010. június 23. 19:30
    „Occó pici riszt mindenkinek! :)”
  • 1. linca 2010. június 23. 19:29
    „Át kell állni a risztermesztésre!! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem mulasztott a 3-as villamos sofőrje

Mérsékelt, 7-10 km/h közötti sebességgel közelített az a villamossofőr, aki még február 17-én elsorodt egy 86 éves asszonyt. Tovább olvasom