Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Csongrád megyéből nem vándorolnak el az emberek

Szeged - Az országos tendenciákkal ellentétben Csongrád megyéből nem vándorolnak el az emberek a központi, illetve az északnyugati régiók felé. Az Alföldön egyedül debreceniek viselkednek ugyanígy. Szeged lélekszáma ráadásul fokozatosan gyarapszik.
Látványos gazdagodást senki sem észlel saját magán, gazdasági mutatók sem támasztják alá, hogy javulna az életszínvonal Csongrád megyében. Nemrégiben közöltünk egy adatsort arról, hogy az egy főre jutó GDP alapján a megye még mindig a középmezőnyben foglal helyet, igaz viszont, hogy nem is rosszabbodott a helyzete. A munkahelyek száma sem növekszik – a munkanélküliségi ráta évek óta 7 és 8 százalék között mozog –, mégsem indulnak el innen a boldogulni vágyók az ország fejlettebb régiói felé. Vagyis Csongrád szembe megy az országos tendenciákkal. A Demográfia című folyóirat szerint ugyanis olyan erős belső népvándorlás alakult ki az országban, aminek következtében az ország déli fele iksz idő alatt akár ki is ürülhetne. Kivétel Csongrád megye és Debrecen környéke.


Mit mutatnak a számok? Már 2006-ban mintegy negyedmilliónyian költöztek el korábbi lakóhelyükről egy másik településre, a lakosság jól kivehetően keletről nyugatra, illetve délről észak felé tart. A vándorbotot ragadók tömege Borsod-Abaúj-Zemplénben a legnagyobb, itt 2000 és 2006 között 135 ezren hagyták el korábbi településüket, miközben a megyébe költözők száma csak 117 ezer volt. A belső népvándorlás következtében az ország északnyugati egyharmadában, nagyjából a Lenti–Nagykanizsa–Dunaújváros–Szolnok–Mezőkövesd–Ózd vonaltól északnyugatra, a lakosság száma növekszik. A munkát keresők számára a Győr–Eger tengely a legvonzóbb.

Harmadik legnagyobb

Debrecen a legnépesebb vidéki város, ott 204 ezren élnek. Miskolc következik 172 ezres, majd Szeged, majdnem 165 ezres lélekszámával. Pécsett 157, Győrött 128 ezren laknak.

A megyei jogú városok közül Miskolcot érte a legnagyobb veszteség az elköltözések miatt, a legkedveltebb városok közé pedig Sopront és Kecskemétet – tegnap óta tudjuk, hogy ide autógyár is költözik – sorolják.

Szeged, Mórahalom gyarapszik

Miközben csökken a megye városainak lélekszáma, Szeged és Mórahalom gyarapszik. A megyeszékhelyen 2005 legvégén még csak 163 ezer 259-en éltek, 2006 legvégén azonban már több mint 1600-zal többen, összesen 164 ezer 883-an. Mint azt a KSH-tól megtudtuk, Szegeden is többen halnak meg, mint ahányan születnek, ám a fogyást ellensúlyozza, sőt bőven meg is haladja a betelepülők száma, akiket főleg a munkahelyek, illetve a nagyvárosi élet előnyei vonzanak. A megye legkisebb városa is szépen gyarapszik. Az évtized elején még csak 5417-en, három évvel ezelőtt már 5838-an laktak Mórahalmon: lélekszáma tavalyelőtt 5881-re emelkedett, egy év alatt majdnem tíz százalékkal.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. f3 2008. június 27. 13:14
  „Mekkorra kamu cikk uristen...Oltsatok csak az embereket,mindenki elmenekul elobb utobb..”
 • 22. egyszeru polgar 2008. június 25. 15:58
  „Akkor elertunk egy lenyeges ponthoz. Osszetartas, osszetartozas. Sokkal nagyobb jelentosge van mint legtobben gondoljak. Ha mar a zsidokat szidjak sokan/ nem ennel a cikknel/, hadd emlitsem meg, legnagyobb erenyuket, az osszetartast. A vilag legkulonbozobb pontjarol segitik a legkulonbozobb modon egymast es kepesek ismeretlenul is aldozatot hozni egymasert. Meg is van a latszata! Tanuljunk inkabb, ne csak fecsegjunk es nem tetszesunket fejezzuk ki. Nem vagyok en sem vallasos, megis az a velemenyem, a keresztenyseg alapszabalyait kell csak betartani es maris minden remekul megy. Az emberi egyeuttelesnek, de meg a gazdasagi eletnek is ugyanazok az alapjai. Elfelejtettuk talan a 10 parancsolatot? Kiirtottak belolunk az elmult jonehany evtized alatt a nagy internacionalizmussal.”
 • 21. zoltanz 2008. június 25. 12:22
  „7!
  Magyarországon az adómegkerülés egy speciális nemzeti sport. Szellemi sport, mert a munkához nem sok köze van. Külföldön magyar a magyart lopja meg. Ortombán, gátlástalanul, mert ki tudja használni a kétségbeesett, megélhetést, boldogulást kereső embereket. A járó jövedelmből adó címén visszatartott összegeket soha semmilyen adóhatóságnak nem fizetik be, a delikvens kap heti 250 eurót "nettóban" napi 10 órai nehéz fizikai munkáért embertelen körülmények között, aztán, ha megbetegszik nagyot néz. Se ellátás, se táppénz.”
 • 20. egyszeru polgar 2008. június 25. 11:52
  „"Macs" es "vuk 1"
  Az ado, csupan egy dolog a sok kozott. Levonhatnanak tobbet is, ha massal elegedettek lennenek az emberek. Az biztos, semmi modon nem szabad osszehasonlitani egy regota mukodo rendszert egy kezdovel, mint Magyarorszag. Sajnos a szemleletmod atalakulasa nem megy gyorsan. Termeszetesnek tartom az elegettlenkedest, amikor nem kiegyensulyozott a helyzet es a nagy tomeget lenyegesen jobban sulytjak a szabalyzok es rendelkezesek.”
 • 19. egyszeru polgar 2008. június 25. 11:44
  „Ahogy elnezem a terkepet, ketsegbeejto a helyzet. Milyen allam az ,amelyik nem kepes a sajat nepenek megfelelo eletfelteteleket biztositani???? Sot, meg zavarja is a nepet!”
 • 18. vuk1 2008. június 25. 11:07
  „Végre egy hozzászolás sorozat ahol nem estek az emberkék egymás torkának!A munka adokakat kéne egy kicsit elövenni. Miért is alkalmazzák a munkaeröt minimál bérért?Nagyobb a nyereség több haszon marad nekik. A tiszta nyereséget kellene nagyon durván adoztatni! Nem soká meg fordulna a folyamat és élhetöbb lenne fizetés!”
 • 17. Macs 2008. június 25. 10:49
  „uidtj,

  Az Eurostat adatai szerint a legtöbbet két skandináv ország veszi ki az adófizetők zsebéből: Svédország a GDP 51,2 százalékát, Dánia pedig 49,9 százalékot - bár valószínűleg ez a két tagállam biztosítja a legmagasabb szintű szociális és jóléti ellátórendszert is polgárainak. Magas az adóterhelés Belgiumban (47,4 százalék), Franciaországban (45,3 százalék), Finnországban (44,5 százalék) és Ausztriában is (44,3 százalék). Magyarország 39,5 százalék.
  A régi tagállamok között a legkevesebb befizetett összegre Írország államháztartása tart igényt a lakosságtól (31,7 százalékot).”
 • 16. picicica 2008. június 25. 09:38
  „Persze hogy nem fogy Csongrád megye lakossága. Jön ide a sok külföldi. Itt veti meg a lábát. Nekem a férjem, az öcsém és a bátyám is külföldön dolgozik. Sőt már megérett a godolat bennem is hogy fogom magam és a gyereket és kimegyek a családom után.
  Lehet hogy az országon belül ilyen a népvándorlás, de hogy rengetegen külföldre mennek ki az is biztos. Feri bátyánk ugyis megmondta: Ha nem tetszik el lehet innen menni. Üzenem neki: EL IS FOGOK!!! :-)”
 • 15. Gonczi 2008. június 25. 09:33
  „Azt javaslom minden vidékinek/az ország másik részéről érkezettnek, akik hozzám hasonlóan kényszerűségből élnek Szegeden, hogy semmiképpen se adják föl az eredeti állandó lakcímüket - én se tettem, annak ellenére, hogy a hivatalos ügyeim intézésekor olykor szembesülök pár nehézséggel - ugyanis ellenkező esetben végleg le fogják építeni a kisvárosokat, a falvainkban pedig semmiféle közszolgáltatás nem marad. Jó, ha tudjátok, a törvény bizonyos intézmények (pl. jegyzői) fenntartását a település lélekszámához köti!”
 • 14. Alf 2008. június 25. 09:12
  „Szegeden lassan már nem marad olyan ismerősöm, akivel mondjuk egy forró nyáreste meg tudnánk inni egy sört......
  A munkanélküliség elől sok régi barátom külföldre, vagy jobb esetben Budapestre szökött. De ott sem jobb. Külhonban a honvágy bántja, Pest pedig nem jön be a szmog, forgalom miatt.
  Volt olyan aki visszatért, de zombiként mozog a városban, mert nem találja a helyét. Pláne munkalehetőséget.

  De dolgozni és tűrni tudunk, ha akarunk (más sem nagyon....)”
 • 13. halak66 2008. június 25. 08:26
  „Nem vándorolnak? 2-nek igaza van! Mindenki elmegy innen, ha van rá lehetősége és mersze! Itt semmibe veszik a munkaerőt, nem fizetik meg! Örüljünk, ha nettó 70e-t keresünk!! S akkó még Ők a jó fejek?? :( Én is kimennék, lehet meg is teszem. Attól még itt leszek nyilvántartásban, mégha itt sem élek!! Nagyon sokan mentek ki külföldre, Pestre ismerőseim közül, amit megértek!! Semmi lehetőség nincs itt Szegeden!! Ez a CIKK 1 VICC!!!!!!”
 • 12. uidtj 2008. június 25. 08:17
  „7. Macs 2008.06.25 07:04

  "... Az adatokat nézve nálunk se nagyobb az adóterhelés mint Ny-Európában, csak ott mindenki eleget tesz a kötelezettségének. "


  Kedves Macs, Magyarország Európa második legkeményebb bérelvonásait tartalmazó adó és társadalombiztosítási rendszerével rendelkezik (szerencsére beelőzött Belgium).

  adóelkerülés témában pedig ajánlom figyelmedbe:
  http://index.hu/velemeny/jegyzet/san080624/”
 • 11. d 2008. június 25. 08:10
  „...ez egy nagy hazugság amelyet itt lehet olvasni.....folyamatosan nő a munkanélküliség Csongrád megyében....lásd Csongrád, Makó város amely csak az állami pénzekből tudja fenntartani magát.....a munkaügyi központban 2006-ban egy betöltetlen munkahelyre 5-6 munkanélküli jutott, ez 2008-ban 13-14..........ez nem igéret ez a valóság....”
 • 10. Nemcsak a dolgozók vándorolnak ám! 2008. június 25. 07:46
  „Sajnos, ez a statisztika nem a munkahelyekről szól, hanem a népvándorlásról. A cikkíró azt "elfelejtette" beírni, hogy ahol nő a lakosság, korántsem biztos, hogy oda munkaszerető, és adófizető emberek költöznek. A nyugdíjasok nem mozognak már, a segílykéből élők meg oda rajzanak, ahol olcsóbb az ingatlan. Pl lelakja a házát fejér megyében, eladja, aztán az árából vehet egy felújítottat borsodban, plusz még egy kocsit is.
  Na, leesett a húszfillér ?”
 • 9. Kolompár Rómeó 2008. június 25. 07:39
  „7: Macs: igen, csak itt emberkent es partnerkent viszonyulnak hozzad. Nem pedig alapbol adocsalonak neznek. Ausztriaban alkalmazottkent annyi volt az adobevallas, hogy bekuldtem a nevem, adataimat es ha esetleg volt biztositasom, ez-az, azt megmutattam lent a portas bacsinak, o kipipalta es mehettem. Kiszamoltak, visszautaltak, vagy kuldtek, hogy mennyivel logok.

  Otthon meg addig szivatnak, amig valami hibat el nem kovetsz es fizethetsz ujra.

  Adot meg a dr. Veres adocsalo ferplej Janos minimalizalt, csak neki szabad, sot, ezutan penzugyminiszter is lehet.”
 • 8. 4 2008. június 25. 07:25
  „Csak nyugaton mindenki számla ellenében kapja a juttatást, és a politikai elitre is vonatkozik a törvény és az adozás rendje.”
 • 7. Macs 2008. június 25. 07:04
  „Külföldön nincs APEH? Szerintem nyugaton sokkal keményebben bánnak az adóelkerülökkel. Vagy kint egyetlen magyarnak sem jut eszébe "adótminimalizálni"? Itthon ez nemzeti sport? Az adatokat nézve nálunk se nagyobb az adóterhelés mint Ny-Európában, csak ott mindenki eleget tesz a kötelezettségének.
  Botka hogy tudna új munkahelyet teremteni? Konkrétumot szeretnék? A befektetőnek munkaerő, megfelelő infrastruktúra kell. Szeged mit tud ajánlani?”
 • 6. Kolompár Rómeó 2008. június 25. 06:30
  „utopia: én sajna olyan szegediről is tudok, aki ki is jelentkezett az országból, csak hogy hagyják békén az apehtől és egyéb szívatós hivatalokból. Hivatalosan én is szegedi vagyok, de nem az én adómból gyarapszik a kolompár, meg a lumpenmónika...”
 • 5. s.szekeres 2008. június 25. 06:29
  „Az én környezetemben a friss szakmát,diplomát szerzettek mind külföldre menekült a szegedi éhhalál elől,diplomásan írországban büfések,felszolgálók.Botka verheti a nyálát,itt munkahely,megélhetés esetleg az olajsazőkítésből meggazdagodottaknak van.Aki még jól keresnek,mert az őfizetésük kötelező,a közférában dolgozó iroda kukacok,rendőrök,vámosok APEH-behajtók,stb.Ezek állam az államban.”
 • 4. Ness 2008. június 25. 06:22
  „Más "baj" is van ezzel a cikkel azért... Pl Debrecen, az Észak-Magyarországi régió központja mióta van délen és mihez képest?”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szupervonatok csak 2020 után várhatók

Szeged - Csak pénz kérdése, hogy olyan nagy sebességű vonatok robogjanak át Magyarországon –… Tovább olvasom