Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Csongrád megyéből terjed a rézgyom

Tavaly nyár óta tovább terjedt Csongrád megyében az új, rendkívül allergizáló gyomnövény, a parlagi rézgyom, vagy más néven: íva. Dupla annyira allergén, mint a parlagfű.
Szakmai szervezeteken kívül senkinek az ingerküszöbét nem érte el, hogy a parlagfűnél is veszélyesebb, nagyon allergén rézgyom erősen terjed. Irtása továbbra sem kötelező – többnyire nem is ismerik az emberek. A növényvédelmi törvény módosítása lenne szükséges ahhoz, hogy megindulhasson a folyamat. De emlékszünk: a parlagfűveszély ellen is milyen későn születtek meg a védekezéssel kapcsolatos határozatok – mondja Hódi László, a Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának vezetője. A szakember évek óta igyekszik a közvélemény figyelmét fölhívni a pollenérzékenyek növekvő táborát veszélyeztető növényre. Sikertelenül. Néhány közlemény megjelent ugyan az ügyben, különféle lapokban – de ennyi.

Hatékony szerek

A pollenallergia-érzékenység esetén általánosan használt készítmények a parlagi rézgyom virágpora okozta tünetek ellen is sikerrel használhatóak – tudtuk meg dr. Altmayer Anita bőrgyógyász, allergológustól. Egyébként tesztelés nem folyik Magyarországon rézgyommal kapcsolatban – de csak azért nem, mert a külföldön előállított tesztsor erre nem alkalmas. Pedig az íva külföldön is terjed – úgyhogy nem csak mi vagyunk késésben.  
– Attól tartok, a döntéshozók csak akkor figyelnek föl a rézgyomra, amikor a parlagfűhöz hasonlóan elözönlötte az országot. Most, csírájában kellene visszafogni szaporodását – hívja föl a figyelmet a szakember. A rézgyom több mint kétszer annyira allergén, mint a parlagfű. Ráadásul új tömegeket vonhat be a pollenérzékenyek sorába ez a növény: aki a parlagfűre nem allergiás és eddig elképzelni sem tudta, hogy mitől tüsszögnek embertársai, az a parlagi rézgyomra nagyon is allergiás lehet.
(Csekély vigasz: aki a parlagi rézgyomra allergiás, az valószínűleg nem allergiás a parlagfűre.) Egyébként a parlagi rézgyom éppúgy Amerikából jött, mint a parlagfű, és épp innen, az ország délkeleti szögletéből kezdett el terjedni. A megyében tavaly már több száz hektáron élt, és miután nem irtják, az idén még nagyobb területen van jelen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenévesen diploma

Tovább olvasom