Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Csongrád megyei a túlélő és az egyik áldozat is

Két Csongrád megyei hegesztőmunkás is utazott abban a kisbuszban, amely kedden frontálisan ütközött egy kamionnal Angliában – a klárafalvi Fodor Jenő túlélte a balesetet, a mindszenti Szobácsi Ferenc nem. A mindszenti áldozat és a többi elhunyt magyar földi maradványai előreláthatólag három hét múlva térhetnek haza.
Az utóbbi évek legsúlyosabb angliai közúti szerencsétlenségeként tartják számon azt a balesetet, melyben hat ember vesztette életét kedden. A hegesztőmunkásokat szállító kisbusz tragédiájának négy magyar áldozata van, egyikük mindszenti: Szobácsi Ferenc. A baleset egyetlen magyar túlélője is Csongrád megyei, a klárafalvi Fodor Jenő. A szerencsésen megmenekült 47 éves hegesztőmunkásnak mindössze a biztonsági öv okozta zúzódásait és a kificamodott ujját kellett ellátni az angol orvosoknak.

A londoni magyar főkonzul, Abelovszky György személyesen látogatta meg, még a betegágyánál. A baleset többi magyar áldozata két Békés megyei és egy szabolcsi szakmunkás volt. Minden elhunyt kisgyermekeket hagyott hátra, közülük a legfiatalabb mindössze másfél, a legidősebb 15 éves. – Az angol hatóságok körültekintően kezelik az ügyet – mondta a főkonzul. – Ezt tanúsítja, hogy a brit rendőrség illetékes csoportja – amelynek az áldozatok családjának gondozása a feladata – felajánlotta, hogy az elhunytak egy-egy hajtincsét, tenyérlenyomatát elküldik a gyermekeiknek, hogy emlékezhessenek édesapjukra.

A nagy erejű ütközés áldozatainak azonosítása folyamatban van. – Az
Az előzmények

A hat áldozatot követelő keddi tragédia a kelet-angliai Grantham közelében történt. A magyar hegesztők munkahelyükre tartottak, amely másfél órányi autóútra volt szállásuktól. Kisbuszukban heten utaztak: az öt magyar munkáson kívül a portugál gépkocsivezető – aki szintén életét vesztette a balesetben – és még egy portugál állampolgár. A rendőrség vizsgálatai alapján valószínűsíthető, hogy a kisbusz vezetője kamionsor előzésébe kezdett, ennek során ütközött frontálisan egy szembejövő kamionnal.  
angol jogszabályok értelmében ehhez nem elég egy fénykép, DNS-minta és ujjlenyomat alapján győződnek meg az áldozatok személyazonosságáról. Előreláthatólag három hét múlva szállíthatják haza a munkások földi maradványait – mondta Abelovszky György. Az angol hatóságoknak egy hónap áll rendelkezésére a nyomozásra. – Ez idő alatt a rendőrség lelkiismeretesen kivizsgálja az esetet. Ellenőrzik, a sofőrök mennyit vezettek, mennyit aludtak a baleset előtt. A magyar túlélő beszámolója szerint az ő kisbuszukat vezető portugál sofőr bonyolódott szabálytalan előzésbe egy kanyarban – mondta a főkonzul.

A szerencsétlenül járt magyarok egy szegedi székhelyű munkaközvetítő cég segítségével jutottak ki Angliába, ahol egy hónapja dolgoztak. A szegedi ügynökség munkatársának nem állt módjában semmiféle tájékoztatást adni a közvetítő cég tevékenységéről sem, elzárkózott kérdéseinktől. A cég internetes honlapja szerint a több éves múltra visszatekintő kft. főleg angol és német nyelvterületre közvetít magyar munkavállalókat. A hegesztők a cég honlapján található információk szerint 40 órás munkahéten, váltott műszakos beosztásban bruttó 5-7 fontos órabérért dolgozhatnak – ez körülbelül 1800-2500 forintnak megfelelő összeg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszias hétvége lesz

Véglegesen még nem lehet eltemetni a telet, viszont jó hír a tavaszváróknak, hogy a következő két… Tovább olvasom