Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Csongrád megyei kitüntetettek március 15-e alkalmából

Szeged - Szegedi tudósokat, művészeket, pedagógusokat, a közigazgatás városi és megyei kiválóságait tüntették ki az ünnepen. Márciusi Ifjak Díjat kapott a Szegvárról indult Grecsó Krisztián, Podmaniczky Szilárd pedig József Attila-díjas lett.
Szegedi tudósokat, művészeket, pedagógusokat, a közigazgatás városi és megyei kiválóságait tüntették ki az ünnepen, és az idén először átadott elismerést, a Márciusi Ifjak Díjat megkapta a Szegvárról indult Grecsó Krisztián író is. Külön öröm, hogy volt munkatársunk, Podmaniczky Szilárd József Attila-díjas lett, és valóságos díjeső hullott a szegedi táncművészekre.

Három szegedi tudós is kiérdemelte a legnagyobb elismerést, a Széchenyi-díjat, sajnos egyikük, a nemrégiben elhunyt kiváló matematikus, Csörgő Sándor akadémikus már nem vehette át.

Széchenyi-díjasok

A Magyar Köztársaság elnöke – a miniszterelnök előterjesztésére – nemzeti ünnepünk alkalmából a Széchenyi-díjat posztumusz adományozta a nemrégiben elhunyt Csörgő Sándor matematikusnak, az MTA rendes tagjának, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanárának a valószínűségszámítás és a matematikai statisztika határeloszlásai terén elért, nemzetközileg kimagasló eredményeiért, valamint a sztochasztikus matematikai kutatások szegedi iskolájának megteremtéséért.

Államfői gratuláció a Széchenyi-díjas Hetényi Magdolna akadémikusnak.
Fotó: MTI/Soós Lajos

Ugyancsak Széchenyi-díjat kapott Nagy Ferenc, a biológiai tudomány doktora, az MTA Szegedi Biológiai Központ Növénybiológiai Intézet igazgatóhelyettese a fény és a belső biológiai óra szabályozta génkifejeződés molekuláris törvényszerűségeinek megismeréséhez hozzájáruló, nemzetközileg is elismert munkásságáért, a növények növekedését és fejlődését meghatározó génkészlet módosításához szükséges biotechnológiai eljárások kifejlesztéséhez való hozzájárulásáért.

Széchenyi-díjas lett Hetényi Magdolna geokémikus, az MTA rendes tagja, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára a fosszilis energiahordozók képződésének elméleti és módszertani kutatásában, a folyamatok laboratóriumi modellezésében, a paleokörnyezet geokémiai rekonstrukciójában elért, nemzetközileg elismert tudományos eredményeiért.

Márciusi Ifjak Díj

Az újonnan alapított Márciusi Ifjak Díjat vehette át a miniszterelnöktől a szegvári születésű Grecsó Krisztián író-költő-szerkesztő, a Szépírók Társaságának alelnöke. Az indoklás szerint a móriczi hagyomány újraértelmezésével a falu témáját emeli vissza a mai magyar prózába. 2002-ben a legjobb elsőkötetesek Bródy-díját nyerte el Pletykaanyu című regényéért. Isten hozott című könyvéért 2005-ben kapott József Attila-díjat.

Oktatási és művészeti elismerések


Az oktatási és kulturális minisztertől vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje kitüntetést Csirik János, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta Pálfalvi Zsolt, az Oktatási Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának igazgatója.

Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet vehetett át Garai Ferencné szentesi körzeti vezető óvodapedagógus és Vidákovich Tibor, a Szegedi Tudományegyetem docense. Magyar Köztársasági Bronz Érdemkeresztet kapott Sárközi Attila, a Szegedi Kortárs Balett táncművésze.

Harangozó Gyula-díjjal tüntették ki Kalmár Attilát, a Szegedi Kortárs Balett táncművészét és a szegedi együttes további két volt művészét, Kopeczny Katalint és Topolánszky Tamást. József Attila-díjat kapott Podmaniczky Szilárd író, a Délmagyarország volt munkatársa. Liszt-díjas lett Bálint János fuvolaművész.

Grecsó Krisztián átveszi a Márciusi Ifjak Díjat.
Fotó: MTI

Az önkormányzati tárca díjazottjai

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést vehette át az önkormányzati és területfejlesztési minisztertől Kiss Sándor, a Szegedi Fonalfeldolgozó Rt. vezérigazgatója közel négy évtizedes sokoldalú szakmai munkája, kiemelkedően eredményes gazdasági, vállalatirányítói tevékenysége elismeréséül. Ugyanezt a kitüntetést kapta Novák István Ybl Miklós-díjas építész, Szeged – továbbá Makó és Szarvas – volt főépítésze, a magyar építőművészet egyik legtermékenyebb alkotójaként több évtizeden át végzett főépítészi tevékenysége, szakmai életútja elismeréséül.

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át Hatvani Mária csongrádi aljegyző, Sánta Sándor makói háziorvos, volt önkormányzati képviselő, volt polgármester és Dancsó Jánosné, az Országos Takarékpénztár Nyrt. makói fiókjának vezetője.

Magyar Köztársasági Bronz Érdemkeresztet kapott Vörösné Fodor Zsuzsanna, a Dél-alföldi Közigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatala vezetője, Zombory Pál, a szegedi polgármesteri hivatal adóirodájának vezetője. Ezt a kitüntetést kapta Törökgyörgy Melinda és Maurizio Vescovo versenytáncos (kisteleki Pro-Art táncegyesület) a 2007. évi latin-amerikai táncok világbajnokságán a világbajnoki cím megszerzéséért.

Rendőrségi ünnep

Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet adományozott a köztársasági elnök Kis Gábor alezredesnek, a Szegedi Rendőrkapitányság ellenőrzési szolgálata vezetőjének. Rendőrségi főtanácsosi címet kapott kimagasló munkája elismeréséül Zélity László alezredes, a Szegedi Rendőrkapitányság vezetője. A Bátorsági Érdemjel címet Pigniczki Mónika törzsőrmester kapta. Szalayné Szabó Mariann őrnagy az áldozatvédelem terén végzett munkájáért kapott dicséretet és jutalmat. Soron kívül őrnaggyá léptették elő Kovács Hegedűs Péter és Révész Szabolcs századosokat, további huszonnégy fő szintén előléptetésben részesült. Jutalmat ötvenegyen kaptak.

Olvasóink írták

  • 2. maci52 2008. március 17. 11:16
    „Akik lemaradtak:Tóth Ottó,kukás,Mozdony Géza vasúti pályamunkás,Liszt Egon pék,Volt Mária villamos vezető stb.Ezek a hétköznapi,de nélkülözhetetlen emberek eszükbe sem jutnának botkának,ujlhülyének,vagy akik osztják a lapokat.”
  • 1. kisvakond 2008. március 17. 08:32
    „ÉLJEN!ÉLJEN!

    MÉGEGYSZER:
    ÉLJEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akadémiai díjat kapott kilenc szegedi fiatal tudós

Szeged - Huszonhét fiatal tudós kapta meg az Akadémiai Ifjúsági Díjat, közülük 9-en szegedi… Tovább olvasom