Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Csongrád megyének tizennégy pénzes cége van

Szeged - Az ötszáz legnagyobb árbevételt elért cégek listája után megjelent a legnyereségesebb vállalatok Top 500-as rangsora is a HVG-ben. Csongrád megye akár elégedett is lehetne a megyék közötti hetedik helyével, ha nem viszonyítaná magát Pest megyéhez.
Egy héttel ezelőtt azokat a Csongrád megyei cégeket soroltuk fel, amelyek 2006-ban elért árbevételük alapján felkerültek a magyarországi vállalatok Top 500-as listájára. Tizenöt nevet írtunk egymás alá, az első helyen egy szolgáltató, a Démász állt. A nyereségesség alapján is a dél-magyarországi áramszolgáltató vezet, alább pedig kevés kivétellel ugyanazok a cégek szerepelnek, amelyek az árbevétel alapján is befutók voltak.

A mostani listán – akárcsak egy évvel ezelőtt – olvasható néhány olyan vállalat is, amelyek ugyan árbevételük nagysága alapján nem kerültek be az ötszázba, viszont eredményességük miatt már „jegyzik" őket: idén az Emitel Zrt., a Hódút Kft. és a Szilánk Zrt. az, amely forgalma alapján még nem, nyeresége okán azonban a legnagyobbak közé kerülhetett.


Míg árbevétel szerint az 500-as listán Csongrád megye 15, addig a nyereségességet alapul véve 14 céggel büszkélkedhet, tízzel többel, mint egy évvel ezelőtt. Ez a szám a megyék rangsorában – amennyiben Budapestet is ilyen közigazgatási területként kezeljük, márpedig itt és most annak kell tekintenünk – az előkelő hetedik helyezéshez elegendő. Vagyis akár büszkék is lehetnénk a térség teljesítményére, hiszen messze leköröztünk négy dunántúli megyét, az Alföldön pedig vezető pozícióba kerültünk. (Nyereségesség alapján mellesleg messze nem látszik az az éles határ Észak- és Dél-Magyarország között, mint ahogy árbevétel tekintetében.)


Csakhogy kénytelenek vagyunk azt látni, hogy az ország közepe Budapest és Pest megye, együttesen ugyanis 280 „pénzes" céggel, a Top 500-asok több mint a felével rendelkeznek. Majd Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Fejér megye következik, ami azt jelenti, hogy a főváros és a nyugati országhatár közé koncentrálódott a tőke, öt, megye nagyságú terület összesen 366 nyereséges társaságot vonzott. A maradék 134 cégen pedig osztozik az ország háromnegyede, tizenöt megye, köztük Csongrád is.

Itt jegyezzük meg, hogy a lapjainkat kiadó Lapcom Kft. a 357. helyen szerepel a Top 500-ban 748 millió forintos nyereségével, győri székhelye miatt azonban a Győr-Moson-Sopron megyei gazdaságot erősíti.

Olvasóink írták

  • 2. Skipper 2008. január 15. 11:35
    „egyetértek. Ha több száz millió/több milliárd a Dégáz/Démász nyeresége, miért emelik az árakat minden évben? termelő cégként, sok kunkurens között jóval nehezebb eredményt elérni.”
  • 1. maci52 2008. január 15. 07:47
    „Ez az egész lista csak ujságírói smafu.Könnyű a DÉMÁSZ-nak első lenni,nem termelő cég,mihelyt hiányt tapasztal,szalad ríni állam bácsinak,emelik az árakat,mi meg fizetünk mint a birkák.Monopol helyzet,főnökök itt is milliárdosok,terepjárók,nyaralók a tengeren,Újszegedi villák még az unokának is.Volt igazgató még egy lovardát is üzemeltet,hasonló "kollégáival" "alapítvány "fedezete mögött Domaszéken.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes átkelni a kétszer két sávon

Szeged - A helyszínen meghalt az az 56 éves nő, aki a Kastély Szálló közelében akart átkelni a… Tovább olvasom