Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Csontvelődonorra vár a hatéves Leidecker Máté - A kisfiú elhunyt édesapját a zsombói család még nem tudta eltemettetni

Zsombó, Budapest - A családban nem volt megfelelő donor, így most várólistán van a hatéves Máté. A zsombói kisfiúnak csontvelő-transzplantációra van szüksége, egyelőre azonban nem tudni, mikor tudják megműteni. Lassan három hete fekszik a fővárosi Szent László kórházban.
Elveszett a remény, hogy a hatéves Leidecker Mátén gyorsan el tudják végezni a csontvelő-transzplantációt: kiderült, hogy testvérei nem alkalmasak donornak. A zsombói családról megírtuk, teljesen felborult az életük február elején. Miközben kiderült, hogy Máté súlyos beteg, a családfő, Leidecker József váratlanul elhunyt. Az akkor még Szegeden kezelt kisfiúhoz készülődött látogatóba, ám öltözés közben összeesett. Két nevelt tinédzser gyermeke hívott mentőt, és próbálta újraéleszteni, de nem jártak sikerrel.

Másnap az édesanya és Máté a fővárosba utazott, mert a kisfiú kezelését a Szent László kórházban kellett folytatni. Négy gyermek így egyedül maradt, őket az édesanya immár önálló életet élő nagylánya vette magához. Leidecker Józsefné Szilvia és hatéves kisfia pedig azóta is Budapesten van, a családfő temetéséről így egyelőre nem tudnak gondoskodni. – Amíg ki nem derül, milyen kezelésre lesz szüksége Máténak, nem tudok lépni ez ügyben. Utána viszont egyedül kell hagynom a kórházban a temetés idejére – mesélte az édesanya.

Máténak mielodiszpláziája van, amely a vérsejttermelődés zavara. A szülőknek az vált gyanússá, hogy foltok és pontszerű bevérzések jelentek meg a kisfiú lábain. Vérvizsgálat alapján derült ki, hogy nagyon alacsony a trombocitaszáma, januárban pedig az orvosok úgy döntöttek, csontvelő-transzplantációra van szükség.
Máté két testvérével: Dániellel (balról) és Gyulával. Sajnos a két nagyobb fiú nem alkalmas donornak. Családi fotó
Máté két testvérével: Dániellel (balról) és Gyulával. Sajnos a két nagyobb fiú nem alkalmas donornak. Családi fotó

– Egy kanült ültettek a mellkasába, ezen keresztül jelenleg infúziót kap. Vigyázni kell rá, hogy ne kapjon el semmilyen fertőzést, ami hátráltatná a transzplantációt, más azonban egyelőre nem történik. Ez egyébként Mátét is megviseli, már elég nehezen bírja a bezártságot – mesélte az édesanya. Arról, hogy meddig lesznek kórházban, egyelőre sejtése sincs. Az azonban biztos, hogy ha találnak is megfelelő donort, a transzplantáció után még hónapokat a kórházban kell majd tölteniük.

– A többi gyerek vigyáz egymásra. A kisebbek járnak iskolába, a nagyok gondoskodnak róluk. A lehetőségekhez képest ők megvannak, aminek örülök, hiszen hosszú ideig nem lesz még együtt a család – mondta az édesanya.
Hatékony, de veszélyes

A csontvelő-transzplantáció lényege a befogadó szervezet kóros vagy nem működő csontvelejének kicserélése egészséges csontvelőből származó őssejtekre. Rendszerint más lehetőségek hiányában választják ezt a kezelési módot, amely rendkívül hatékony, de nagyon veszélyes is. Csontvelődonor olyan 18–55 év közötti egészséges felnőtt lehet, aki önként jelentkezik a kijelölt vérellátó állomásokon. A potenciális donorok közül a beteg szempontjából immunológiailag a leginkább megfelelőt választják. Az őssejtforrás lehet a csípőből nyert csontvelő, a vérből eltávolított csontvelői eredetű őssejt vagy köldökzsinórvér. Ezt a beteg azután kaphatja meg, hogy kemoterápiával vagy teljestest-besugárzással elpusztították saját csontvelejét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázspray-nek nézte a szőlőcukrot az agresszív kéregető az Eldorádóban, garázdaság miatt nyomoz a rendőrség - videó

Gázspray-nek nézte a szőlőcukrot az agresszív kéregető az Eldorádóban, garázdaság miatt nyomoz a rendőrség - videó
Feldühödött egy kéregető a szegedi Kárász utcai Eldorádó üzletben, amikor nem adtak neki pénzt a pultosok, ezért előbb a pénztárgépet lökdöste, majd egy doboz szőlőcukrot vágott az eladóhoz. A rendőrség garázdaság miatt nyomoz. Tovább olvasom