Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Csúcsévjárat lesz az idei

Az évtized legjobb borai készülnek a csongrádi borvidék pincéiben – a borászok csúcsminőségről beszélnek. A hektáronkénti mennyiség nem haladja meg a tavalyit, de a piacon szőlőkereslet alakult a szüretek után.
Polgár Mihály mórahalmi borász nedűje is kiváló lett Fotó: Karnok Csaba
Túl vagyunk Márton napján, amikorra az újbor is leforrt és meg lehetett kóstolni. A borászok áradoztak a termésről és nekiláttak az évtized legjobb borainak előállításához. Évtizedekre visszamenőleg a 2003-as évjáratot tartják a csúcsnak, azonban a megkérdezett csongrádi termelők, pincészet vezetők nem féltek kijelenteni: egyes fajtáknál a 2006-os borok verhetik a három évvel ezelőttit.

– Gyönyörű ízek és zamatok keletkeztek a szemekben – dicsérte a középérésű kékfrankost és a kései szüretelésű cabernet franc-t a mórahalmi Polgár Mihály. A hatvan hektáros szőlőbirtokon gazdálkodó borász csak a seregélyektől tartott, de nagy erőfeszítések árán távol tudta tartani a szőlősöktől a falánk madarakat. Pálfi György, a Csongrádbor Kft. ügyvezetője sem fukarkodott a magasztaló jelzőkben. Azt mondta: a borok színanyaga gazdag és intenzív.

Az idei borok ízvilága finom, gyümölcsös, illatokban bővelkedik – mondta Pálfi György, a Csongrádbor Kft. ügyvezetője. A borvidék legnagyobb palackozójának üzemeltetője, azonban a mennyiséggel nem elégedett. Csongrád környékén ugyanis hektáronként – ugyanúgy mint a borvidék többi termelési körzetében – öt és fél tonna szőlőt szüreteltek. Állítása szerint, ha kétszer ennyi lett volna a termés, az sem ment volna a minőség rovására. A csongrádi üzemben a megszokott 20-25 ezer
Figula dicsér

Az ezredfordulón Az év borásza címet kiérdemlő balatonfüredi Figula Mihály szerint hatalmas meglepetést okozott a 2006-os évjárat. Megkockáztatta: még a nevezetes 2003-at is hajazza. A fehérborok mestere szerint talán elmúlt az alföldi borokkal szembeni előítélet, ami a borászoknak köszönhető: a minőségre figyeltek, ezért megnőtt a csongrádi borvidék borainak a kereslete.  
hektoliter helyett az idén csak nyolcezer hektó bor érlelődik.

– A tőkék több jó minőségű fürtöt is kineveltek volna. Ez azért nem történt meg, mert az augusztusi időjárás a szőlő érésének nem kedvezett.

Szerencsére a hosszúra nyúlt meleg ősz miatt remek a cukorfok – magyarázta Pálfi György. Míg tavaly 16-17 maligánfokot mutattak a fokolók, addig az idén 19-20-at. Ezzel a minőséggel elégedettek azok a termelők, akik ellenálltak az uniós csábításnak: az év elejétől pénzzel támogatta a magyar szőlők kivágását. Így is a tavalyi 2837 hektáros szőlőterület 2200 hektárra csökkent a megyében – tudtuk meg Cserjési Lajostól, a Csongrád megyei földművelésügyi hivatal növénytermesztési főfelügyelőjétől. A borvidék öt termelői körzete közül Csongrádon és Bokroson termesztik a legtöbb szőlőt: 750 hektáron foglalkoznak a kékfrankossal, a cabernet franc-nal, a hungaricumnak számító kadarkával és több fehér fajtával.

A Csongrádi Borvidék Hegyközségi Tanács titkára, Kalmár István elmondta: az idén a piacon szőlőkereslet volt, ezért harminc százalékkal drágábban lehetett eladni kilóját. A kékszőlőért 70 forintot, a fehérért hatvanat adtak. Mivel egy hektár megművelése és szüretelése 250-300 ezer forintba került az idén, azok is 50-100 ezer forintos haszonnal zártak hektáronként, akik szőlőként adták el termést. Polgár Mihály szerint a borként való hasznosítás az említett profit kétszerese is lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üvegzsebű képviselők

Oláh János, Szentgyörgyi Pál, Póda Jenő és Pintér Ferenc a legvagyonosabb képviselő a szegedi… Tovább olvasom