Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Csúcsfagylaltok Szeged cukrászdáiban

Sok szegedihez hasonlóan mi is fagylaltot fogtunk a kezünkbe tegnap délután. Jeges körutunk során megállapítottuk: a legtöbb helyen ugyanakkora gombócot mérnek. Különbséget az árak és a választék tekintetében találtunk. A legdrágább a wellness, a legkülönlegesebb a pálinkás fagyi.
– Nem vagyok nagy fagyirajongó, de ebben a szép időben én is elcsábultam. A gyümölcs- és a csokifagyikat szeretem a legjobban – mondja Halász Laura, akire az egyik kereskedelmi televíziócsatorna valóságshow-jából emlékezhetünk – Szerintem nagyon sokat számít, hogy milyen a fagylalt díszítése. Ha jól néz ki, felkelti az ember érdeklődését, és megkóstolja – mondja Laura, miközben 240 forintot fizet két gömb fagyiért az A Cappella cukrászdában. A csinos lány szerint Szegeden is sikere lenne annak, amit Horvátországban látott: ott a pultosok zsonglőröket is meghazudtoló mozdulatokkal dobálják a gömböket a tölcsérbe.

Kevéssé elképzelhető, hogy Szeged bármely cukrászdájában repkedő fagyigömbökkel találkozzunk, az viszont annál inkább, hogy elbódult, lebegéshez közeli állapotba kerüljünk a Z. Nagy cukrászdában egy nagyobb adag alkoholos fagyi elfogyasztása után. A vendégek kedvelik a különleges ízeket. Az újdonságoknak csak a képzelet szab határt.

Wellnessfagyi

Ma már azok sem maradnak a finom ízű, hűs nyalánkság nélkül, akik fogyókúráznak, vagy esetleg betegség miatt nem fogyaszthatnak cukrot. A belvárosban két cukrászdában is találtunk diabetikus fagyit: A Virágban 150, az A Cappellában 170 forintért nyalhattuk. A fittségükre ügyelőknek találták ki a wellnessfagyikat, amelyek cukor, tej és liszt hozzáadása nélkül készülnek, mégis a sima jeges finomság árának többszörösébe kerülnek.

– Létezik már alkoholtartalmú, ami mézes-barackos pálinka hozzáadásával készül, sós-édes mogyorós, bailey's-es fagyi is. Magyar cukrászok egy versenyre sörös és lecsóízű jeges finomsággal rukkoltak elő – mondja Győrki Tamás cukrászmester.

– A vanília- és a csokifagyi: örök klasszikus. Sok fantáziakehelyhez ezeket használják fel alapanyagul. Már sütemények íze után is készítenek fagylaltot – mondja Farkas Szilvia, a Z. Nagy cukrászda ügyvezető igazgatója, aki éppen ottjártunkkor ötölt ki egy új ízt: a zserbó ízű fagyit, amelyet tejes alappal készítenek majd el a hűsítőre vágyóknak.

– Csalóka az április, ilyenkor még nem merek fagyizni, mert könnyen torokgyulladást kapok. Nyáron azonban egyszerre három-négy gömböt is meg tudok enni – mondja Török Erika, akit a Virág cukrászda teraszán zavartunk meg barátnőivel folytatott csevegése közben. – Sajnos nem mindenhol ugyanakkora méretű gombócot adnak, néhány cukrászdában lötyög a tölcsérben, annyira kicsi. A kedvencem az a kis klebelsbergtelepi fagyizó, ahol nem sajnálják a vendégektől, ha egy kicsit több ragad a kanálra az átlagos adagnál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taj-kontroll – adatok nélkül

Tegnaptól kell taj-kártyájuk alapján ellenőrzni a betegeket: fizetnek-e utánuk egészségbiztosítást.… Tovább olvasom