Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Csúcsra járatják a bölcsődéket

Szeged - Könnyebb bejutni az egyetemre, mint a bölcsődébe: idén a pótfelvételiket figyelembe véve 100 jelentkezőből 94-et valószínűleg felvesznek. A bölcsődékben országosan rosszabb a helyzet, 100 gyerekből 20 kerülhet be, de a kép településenként más és más.
Bölcsődei férőhelyekben nem áll jól az ország. Annak a 125-130 ezer gyereknek, aki a bölcsis korosztályhoz tartozik, mindössze 25 ezer helyet tartanak fenn, vagyis legfeljebb 20 százalékuk fér be a gyerekintézményekbe. Igaz, nem is mindegyiküket szeretnék beadni a szülei. Ennek ellenére hosszúak a várólisták, Budapest IX. kerületében például 222-en ácsingóznak egy megüresedő helyre.

Szegeden csak úgy képesek uralni a helyzetet, hogy csúcsra járatják a gyerekintézményeket, nem lépve túl azokat a határokat, amiket az előírások megengednek.

A megyeszékhelyen 15 bölcsődét tart fenn az önkormányzat – mondta el Lihótzkyné Láng Ildikó, a bölcsődék igazgatója –, és 812 helyük van. Július végén erre a 812-re 1153 felvett gyerek jutott. Számításaink szerint tehát mintegy 40 százalékkal többen osztoznak a férőhelyeken. Az igazgatónő azonban elmondta azt is, a felvettek közül csak 957-en járnak most bölcsibe különböző okok miatt, tehát 140 helyett 120 százalékos telítettséggel járatják csúcsra a gyerekintézményeket.

Szegeden most a várólistán mindössze 20 név szerepel. Ez első ránézésre nem sok, azoknak a szülőknek viszont, akik bölcsődei hely híján nem tudnak munkába állni, nagyon is hosszú a várakozás. Azt is megtudtuk, sok anyuka úgy biztosítja be magát, hogy már a tervezett munkába állás előtt egy évvel feliratkozik a várólistára. Előfordult olyan extrém eset is, hogy a még meg sem született gyermek bölcsődei férőhelyéről próbáltak időben gondoskodni a szülők.

Nyáron is telt ház van a szegedi Agyagos utcai bölcsődében Fotó: Frank Yvette
Nyáron is telt ház van a szegedi Agyagos utcai bölcsődében.
Fotó: Frank Yvette

Tegnap éppen ebédidőben értünk oda Szegeden az Agyagos utcai bölcsibe, ahol Valkó Zoltánné vezető elmondta, a nyár ellenére a felvett 83 gyerekből mindössze tíz van „szabadságon". A 60 férőhelyükre különben 83 kicsit vettek fel, vagyis 120 százalékon „teljesítenek". Ennek ellenére sincs zsúfoltság: mindenkinek bőven jut ülő- és fekvőhely, játék, anyukát pótló gondozónő.

Akár másfél évet is várnak

A megye többi városában sem jobb a bölcsődei helyzet a szegedinél. Szentesen egyetlen, 70 férőhelyes bölcsőde működik. Az egyre növekvő igények miatt tavaly bővítették a kapacitást 10 fővel, de ez csupán rövid távú megoldást jelentett, ezért az önkormányzat nemrégiben több mint 200 milliós pályázatot nyújtott be az intézmény bővítésére. Ha a kétfordulós megmérettetésen támogatáshoz jutna Szentes, 100-ra növekedne a férőhelyek száma. Jelenleg 96 gyermeket látnak el a bölcsődében, amelynek hosszú várólistája van. Már 2010 januárjára is írattak be gyermeket, de mint megtudtuk, indokolt esetben azonnal is tudnak helyet biztosítani rászoruló gyerekeknek.

Csongrádon két bölcsőde működik összesen 65 férőhellyel, jelenleg 75 picurra vigyáznak, de ősztől pár fővel tovább növekedhet a létszám. Ott is pályázik az önkormányzat a Templom utcai létesítmény korszerűsítésére, illetve kapacitásbővítésre. Ha sikerül nyerniük, 70 bölcsődei férőhely lesz a Tisza-parti városban, és várólistára sem lesz szükség. Makón két bölcsőde: a belvárosi és az újvárosi működik. A két intézménybe most, a nyári időszakban  összesen 70 gyermek jár – 43 a belvárosiba, 27 az újvárosiba.

A vásárhelyi egyesített bölcsődei intézmény 3 telephelyből áll, ezek összesen 205 gyermek befogadására képesek, de 75-tel több férőhelyre lenne szükség. A Kapcsolat Központ a Dél-alföldi operatív program keretében pályázatot adott be bölcsődebővítésre, ha ezt kedvezően bírálják el, 40 fővel növekedhet a befogadóképesség. A bejutás várakozási ideje egy hónaptól néhány hónapig terjed, de van, aki már több mint egy évvel korábban jelzi, hogy gyermekét be szeretné íratni.

Olvasóink írták

 • 17. Han-gya 2008. augusztus 04. 19:56
  „Kedves Dolgozó szülő!
  Elhiheted, hogy nem az alkalmazottakra és bérből és fizetésből élőkre gondoltam. A ráadás az, hogy akit én ismerek, nem is olyan pénzes família, hanem csak anyuci egy rakás #&@°#, akinek csak azért van a gyerek, hogy legyen. Mert egyébként csak nyűg számára, mert foglalkozni kell vele, büdös a pelenka, stb...”
 • 16. Anyóka 2008. augusztus 04. 14:21
  „Dolgozó szülő, az ember mindig a legjobbat feltételezi az emberekről, sajnos.

  Én olyat is ismerek, ahol a vállalkozó apuci anyának igazol jó magas jövedelmet, ami ugye a tgyásnál nem mindegy, és gyakorlatilag 0 munkaórával húzzák le az államot egy fél évig. Meg utána 1,5-ig meg megkapja a max gyedet. :(”
 • 15. Dolgozó szülő 2008. augusztus 04. 14:14
  „Bocs Han-gya! Én csak csóró alkalmazottakkal vagyok körül véve...eszembe sem jutott ez a lehetőség.”
 • 14. Han-gya 2008. augusztus 04. 13:42
  „Tudok konkrét ilyen esetet.
  Anyuci megkapja vállalkozó apucitól az igazolást, papíron be van jelentve, egyébként nem dolgozik.
  Van indulat bennem, mert olyan gyerek nem tud az ILYEN álmunkás miatt bölcsibe menni, akinek az anyukája valóban dolgozna.
  Macs: ez egy elég konkrét eset. És nem egy ilyen van, sajnos...”
 • 13. Dogozó szülő 2008. augusztus 04. 12:28
  „Han-gya!
  Indulat van benned semmi más. Ha lenne bölcsis korú gyereked, tudnád, hogy évek óta munkáltatói igazolást kell vinni a felvételnél.
  Tehát akik ott vannak, azoknak mindkét felmenője (apu, anyu) dolgozik, és nem a műkörmösnél van. Nyilván nem azért dolgozik, hogy ne a gyerekkel legyen, hanem lakás, megélhetés miatt...de ez csak az én tapasztalatom.
  Mindkét gyerekem imád/ott a bölcsiben lenni.
  Mindkettőnél lelkiismeret furdalásunk is van, de nem tehetünk mást, vigasz az, hogy jól érzik magukat.”
 • 12. Beth_ 2008. augusztus 03. 23:27
  „Anyóka! én 2,5 hónapra bölcsibe adtam a pucikámat, mivel az óvoda nem vette fel szeptemberben, csak novemberben. szerinted? De én maximálisan meg voltam elégedve a bölcsivel!!!!! A gyereknek is kellett, sőt úgy láttam, hogy a kisebb (akár 9-12 hónapos) gyerekek is jól elvoltak!!!
  Egy ismerősöm most gondolkodik, hogy a gyerek 6 hónapos korában visszamegy dolgozni, mert nem tudnak megélni, mivel egy gikszer folytán gyest fog kapni... És nagyon sajnálom őket, mert tényleg nincs más lehetősége, annyi "adósságuk van" (háztörlesztés, gázszámla, egyéb... szóval van amikor tényleg muszáj. a férje minimálbéren van!
  És tényleg mi keresünk keveset, mert az áraink már nyugatiak, a fizetésünk a béka feneke alatt van :( Üdv”
 • 11. Macs 2008. augusztus 03. 18:24
  „Han-gya,
  amiről irsz az tény, vagy csak jól hangzik?”
 • 10. Han-gya 2008. augusztus 03. 12:39
  „manila: Teljesen igazad van.
  Azokat a drága anyukákat kellene jó fenékbe billenteni, akik a saját kedvük miatt (mert nyűg a gyerek, műkörmöshöz kell mennem, stb) adják be a gyereket bölcsibe, nem pedig mert a munka kényszeríti őket. De majd az élet visszaadja nekik azt a hálátlanságot, hogy inkább benyomták a bölcsibe, minthogy otthon élveznék azt, hogy a gyerek nő, tanul beszélni. Maradjanak is le az ilyenfélék az örömről, amit a gyermek okoz.”
 • 9. manila 2008. augusztus 02. 17:14
  „A bölcsődés korban vana gyermeknek a legnagyobb szüksége édesanyjára. Sajnos ezt a lehetőséget a gyermeknek megadni nehéz, mert az anya keresetére is szükség van. Megoldás: ne bölcsődéket építsenek, hanem adjanak több bért a család fenntartó családfőnek. Társadalmi szinten megéri.”
 • 8. Anyóka 2008. augusztus 02. 13:52
  „Beth, én pl. tudom. Helyettesem van, határozott idejű szerződéssel és így az időpont biztos. Másik gyerek egyelőre nem lesz, nem is tervezzük, gyesen maradni meg nem akarok (nem nyertünk a lottón, a gyesből meg éhen halni is alig lehet). Kényszer van. Persze, felvették volna az enyémet is akár már idén szeptembertől is, de annak az ára lett volna, hogy visszalépek dolgozni (tkp. sz.rban hagyom a helyettesem, mert kb. 2 héttel korábban mondott vissza egy állást, merthogy még egy évig maradok itthon...), plusz a gyerek 1,5 évesen kezdi a szocializációt.... Nehezen élünk, de nem ennyire. Ki akarjuk várni a 2 éves kort, de enyhén szólva kiakadtam, amikor kiderült, hogy a gyerek csak szeptembertől járhat. És mi van a többi 11 hónapban született gyerekekkel?”
 • 7. Beth_ 2008. augusztus 02. 09:01
  „Nos, amikor az én gyerekemnek augusztustól 21-től kellett anno bölcsibe járnia, bementem a munkahelyemhez legközelebbi intézménybe, közöltem (kedvesen) a bölcsivezetővel 13-án, hogy nekem feltétlen a gyereket bölcsibe kell adnom, és hogy vissza fogok menni 21-ével dolgozni. Ekkor már így is 115%-on volt a bölcsi, de azért felvették a babámat. Ha látják, hogy tényleg szükség van a gyerek elhelyezésére, akkor tényleg felveszik.

  De: itt az a legnagyobb gond, hogy honnan tudja az anyuka a gyerek 1 éves korában, hogy ő másfél év múlva tényleg visszamegy dolgozni, amikor nekem is csak előtte szűk 1 hónappal szóltak?????? Akkor tényleg sok a henyélő anyuka. Sorry”
 • 6. egy volt bölcsis 2008. augusztus 02. 06:27
  „Én nagyon bölcsi ellenes voltam! Azóta változott meg a véleményem az egész bölcsődei rendszerről mióta az én kicsikémet is bölcsibe voltam kénytelen adni. Akkor láttam ám igazán milyen fontos szerepet tölt be igazán kicsi korban a gyerekek életében a közösség. Mennyivel másabban viselkednek, mennyivel másabb a személyiségfejlődésük mintha otthon lennének a szülővel. Milyen mértékű szocializáción mennek keresztül, napról napra mennyit fejlődnek. Szükségük van a saját korosztályuk társaságára. Bár már nem járunk bölcsibe de mi kimondhatatlanul és leírhatatlanul sokat köszönhetünk a /szentesi/ bölcsődében dolgozóknak. Biztos mások más véleményen vannak, de mi ezúton is szeretnénk megköszönni mindenkinek, hogy ilyen nagy szeretettel és odaadással bántak gyermekemmel. A köszönet azért is amiért az igazán nehéz pillanatokban a segítségünkre voltak pár jó szóval és tanácsokkal láttak el bennünket. Soha nem tudjuk igazán megköszönni és meghálálni.”
 • 5. Köszönet a gondozóknak 2008. augusztus 02. 06:10
  „Gyerek nem lett több, bölcsi lett kevesebb.
  Aranyosak a képen, jó nézni...mennyivel jobb mint egy politikus/celeb fotója!
  A legszebb munka, tiszta, őszinte romlatlan emberekkel vannak a gondozók körülvéve!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 4. Anyóka 2008. augusztus 02. 05:46
  „Amint a gyerek 1 éves lett, intéztem az állami bölcsit. Elkocogtunk a legközelebbibe és beíratkozott 2009 szeptemberre! Idén áprilisban. Ja és csak szeptembertől tudják felvenni, évközi kezdésről szó sem lehet. Nekünk konkrétan áprilisi kezdés kellett volna. Szóval addig magánbölcsi lesz.

  Tök gáz volt. A bölcsőde vezető, akivel beszéltem, elmondta, hogy gyakorlatilag az is probléma (a henyélő, papíron dolgozó anyukák mellett), hogy sokan 3-4 helyre is beíratják a csemetét, hogy valahol biztosan legyen meg a helye, aztán nem mondják le, így nem tudnak a helyére várólistást felvenni. Emiatt mindig szeptemberben derül ki, hogy végül is melyik gyerek jön és melyik nem. Általában 15-20 (!) gyerek esik ki minden esztendőben, aki végül máshová fog járni. És nem tudnak mit tenni, mert nem utasíthatják el, ha van hely, akkor sem, ha tudják, hogy másik bölcsibe is jelentkeztek. Szóval ezt a részét lehetne szabályozni is, rögtön több lenne a hely.”
 • 3. Nornora1 2008. augusztus 01. 23:35
  „És akkor még nem beszéltünk a kisebb településen élőkről. Ott meg csak óvoda van, esély sincs bölcsire.”
 • 2. Han-gya 2008. augusztus 01. 22:36
  „Az a baj, hogy sok olyan gyereket beadnak, akinek az anyja csak otthon domborít (persze papíron dolgozik), dolgozni derogál neki elmenni. Konditerem, fodrász, műkörmös a napi program. És a tetejébe ebéd/vacsora házhozszállítás.
  Aki pedig kénytelen elmenni dolgozni, az nem tudja beadni a gyereket a bölcsibe a fenti egyedek miatt. Na ez a szomorú...”
 • 1. Giga 2008. augusztus 01. 21:58
  „És még keseregnek, hogy nem születik elég gyerek! Mi lenne, ha teljesítetnénk az elvárásokat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdokkal lógnak az adóhivatalnak

Szeged - Egymilliárd forinttal a tizennegyedik helyre futott be a szegedi székhelyű TREND-ABAKUSZ… Tovább olvasom