Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Csúcsra járnak a bölcsődék

Szeged - Túltöltöttek a megyei bölcsődék. Szegeden úgy tudnak több helybelit felvenni, hogy csakis az állandó lakosok gyerekeit fogadják, illetve bővítenek, s arra számítanak, hogy ősztől oviba irathatók a kicsik. Algyőn, a megye legújabb bölcsijében folyamatos a jelentkezés.
Aláírást gyűjtöttek az algyői szülők: két éve kérték, hogy nyisson bölcsődét az önkormányzat. Ez a nagyközségben nem lett volna kötelező feladat, mert az csak a 10 ezer lakosnál nagyobb településeknek előírás. A Bóbita bölcsőde felépítésének örült az egyik szervező, Hatvani Márta is, mert oda már tavaly, egyéves szülinapja után beírathatta a kisebbik lányát. A két gyermekét egyedül nevelő anyuka azt mondja, a családi napközi gondolatát rögtön elvetették a faluban. Oda ugyanis maximum 7 gyereket vehetnének fel, de azért is problémás, mert nagy helyiséggel, sok felszereléssel kap csak engedélyt, és a szülőknek is sokat kell fizetniük érte. Családja nem tudta vállalni a gyerekpásztorkodást. Maradt az ingázás Szegedre, ahova viszont csak az állandó lakosok gyerekeit, unokáit veszik fel. A rendelkezés nem új, csak egyre következetesebben betartják – a növekvő kereslet miatt.

Algyőn most 26 férőhelyes a bölcsi, de a kitelepülők miatt a duplájára lenne igény. Gyömbér Kornélia bölcsődevezető szerint átalakításokkal még bővülhetnek. Az anyukák zöme egyelőre 2 éves kora körül viszi be a kicsit. Igaz, előfordult, hogy születésekor vagy már előbb bejelentettek hozzájuk csecsemőt, nehogy lemaradjanak a bölcsiről.

Az algyői bölcsibe akár dupla ennyi gyereket is beíratnának a szülők. Fotó: Segesvári Csaba
Az algyői bölcsibe akár dupla ennyi gyereket is beíratnának a szülők.
Fotó: Segesvári Csaba

Csúcsra járnak a szegedi bölcsődék is: 101 százalékos a telítettség. Ez annyit jelent, hogy a 812 férőhelyre jelenleg 1082 gyereket írattak be – a sok hiányzás miatt. A bölcsisek közül 822-en járnak rendszeresen az intézménybe. A várólistán 58 név olvasható. Ez az érintett korosztálynak még mindig csak a tizede. Lihótzkyné Láng Ildikó, a 15 szegedi önkormányzati intézmény igazgatója elmondta: arra számít, hogy sok anyuka nyáron jelzi, az anyagi nehézségek miatt hamarabb visszamegy dolgozni. Ezért idén folyamatosan elfogadnak jelentkezéseket, nem jelölnek ki fix beiratkozási napot. A sok év óta változatlan férőhelyszám jövőre növekedhet; a Vitéz utcai bölcsőde plusz 20 helyet kap, pályázati pénzből.

Oviba járhatnak a bölcsisek. Újdonság, hogy szeptembertől „legalizálják" az ovik úgynevezett minicsoportjait. Ezek eddig is működtek, de mostantól 2 éves kortól hivatalosan bevihető maximum öt gyerek az óvodába. Ez olcsóbb megoldás, mint családi napközit nyitni vagy plusz egy közintézményt fenntartani – tájékoztatott a Dél-alföldi Regionális Módszertani Bölcsőde módszertani vezetője, Gyuriczáné Botka Emőke.

Igény van mindre

Szegeden 15, a megyében 23 bölcsőde működik – az államigazgatási hivatal adatai szerint – 1445 (ebből 812 szegedi) férőhellyel. Azt nem tartják számon, hányan járnak be az intézményekbe. A magánjellegű családi napközik számát hivatalos adat hiányában megbecsültük: 4 Szegeden, megyeszerte további 10 működik – legfeljebb 7-7 gyerekkel. A közbölcsikben csak az étkezésért szednek díjat, ellenben a magánnapközikben 15-35 ezer forintot kell fizetni havonta.

Olvasóink írták

 • 5. IVY 2009. március 16. 14:02
  „Tápén, a (régi) Dózsa iskolával mi lesz??!!!!
  Évek óta, csak a különböző, aktuális választásokra nyitják meg!
  Az állaga már így is gyatra, kívül-belül! :(”
 • 4. StatusQuo 2009. március 15. 15:31
  „Miért zárták be a bölcsiket? Ja mert valaki fente rá a fogát.Deszken is életveszélyessé vált a bölcsi bezárták azóta a felhigult önkormányzat dolgozik benne.Ja és csillog villog!”
 • 3. babocska 2009. március 14. 23:21
  „Lassan már ebben a városban is az divik,hogy ha megszületik egy gyerek akkor be kell iratni a bölcsibe,hogy jusson neki hely.Mert nem mindenki engedheti meg,hogy otthon maradjon ,a munkahely,valamint a pénz miatt.Régen az átkosban nem kellett várni,ha valaki arra szánta el magát,hogy dolgozni akarna,talán már másnap is vihette a gyerekét,volt választék is a bölcsiben.Vagy lakóhelye,vagy a munkahelye közelében.Nyissák ki azokat amit bezártak,vagy úgy hitték azokra már ebben a büdös életben nem lesz szükség.”
 • 2. Gaben07 2009. március 14. 22:46
  „Túlságosan logikus és egyszerű lenne. Hogy képzeled?”
 • 1. méltatlankodó 2009. március 14. 20:56
  „Csak tudnám, hogy bezárt iskolaépületeket akkor minek adják el. Miért nem nyitnak benne bölcsődét?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építhetik a nyugati elkerülő 3. szakaszát

Szeged - Eredményt hirdettek a Szegedet nyugatról elkerülő út 3. szakaszának kivitelezésére kiírt… Tovább olvasom