Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Csúcstechnika a Fehér-tavon

Sérülés- és törődésmentesen halássza le a Fehér-tóból a halakat a Szegedfish Kft. frissen beszerzett, szupermodern, dán gyártmányú, halkiemelő berendezése. Összesen másfél milliárd forintot biztosít a halászati vállalkozásoknak a Halászati Orientációs Alap.
Itt az őszi lehalászási szezon, ennek apropóján mutatta be tegnap, kedden a Fehér-tói halgazdaságot üzemeltető Szegedfish Kft. egy új, szupermodern, Dániában kifejlesztett, s magyar viszonyokra átalakított lehalászógépet, az ország minden részéből érkezett halászati szakembereknek.

– Óránként öttonnányi halat emel ki a tóból a csúcstechnikát képviselő vákuumos lehalászógép. Vízzel együtt, azaz a halak semmiféle sérülést, törődést nem szenvednek – mondja Sztanó János ügyvezető igazgató, a Halászati Termelők Országos Szövetsége és Terméktanácsa elnöke. Az eddigi, hálós módszerrel nemigen lehetett lecsökkenteni a halak törődését egy bizonyos szint alá – az új technológia alkalmazásával viszont teljesen ki lehet küszöbölni. A próbaüzem alatt álló géppel máris több száz tonna étkezésre, horgászcélú telepítésre, illetve továbbtenyészteni szánt halat emeltek ki a tavakból, sikerrel.

A halászati vállalkozások fejlesztéséről is szó volt a Fehér-tavon, a bemutató kapcsán. Összesen másfél millió forintot biztosít a Halászati Orientációs Alap halászati fejlesztésekre mint pályázati pénzt – mondta el Katics Máté, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal osztályvezetője az ország minden részéből érkezett halászati szakembereknek. S mert október közepétől megkezdődik a szükséges önerő igénybevételét megkönnyítő agrár-környezetvédelmi támogatások kifizetése, nemsokára elkezdhetik beadni a halászati cégek a pályázatokat az MVH-hoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Czutor visszatér a JATE-ba

Dzsigolómetál. Czutor Zoltán meghatározása szerint ilyen zenét játszik frissen alapított zenekara, a… Tovább olvasom