Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád 2°C | 8°C Még több cikk.

Csúszik a csatornázás a Bakayn

A rossz idővel indokolja a kivitelező a csúszás okát, előre a gázvezeték cseréjét sem tervezték, emiatt másfél hónapos a késés a szegedi Bakay Nándor utcai csatornaépítés első részletének átadásánál. A Bakay–Boros József utca kereszteződésénél hátravan még a legnehezebb munka, az aknaépítés.
Az autósoknak továbbra is kerülniük kell a Bakay Nándor utca környékét. Fotó: Gyenes Kálmán
Október végén terelték el a forgalmat a szegedi Bakay Nándor utca elejéről, ugyanis négy méterrel az utca szintje alatt új csatornát fektetnek. A forgalmas utca eleje már járható. A kivitelezők január végére ígérték a Boros József utcai kereszteződés és a Huszár utca közötti utcarész átadását – a munkával azonban nem készültek el. Bucsányi István, a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Rt. mélyépítési főmérnöke elmondta: a rendkívüli hideg miatt a legfelső, félméteres talajréteg megfagyott, alvállalkozóik leálltak a munkával.

– A múlt héten sem dolgoztunk, és ezen a héten sem folytatjuk a munkát. Szükség van néhány enyhébb napra, hogy kiengedjen a föld. Ezzel kalkuláltunk az ütemezéskor – tette hozzá a főmérnök. A Bakay Nándor–Boros József kereszteződésben hátravan még a legnehezebb munka: az aknaépítés. Várhatóan március elejére-közepére fejezik be a csatornamunkálatokat, csak utánuk következhetnek a gázosok.

Ha az időjárás kegyes lesz, március közepén költözhet egy sarokkal tovább az útzár a Bakay Nándor utcán. Fotó: Gyenes Kálmán
A beruházást felügyelő önkormányzati városüzemeltetési irodán Molnár László irodavezető úgy tudta, hogy a csatornázók már elkészültek, és már csak a gázosok munkája van hátra. Molnár elmondta: a Dégáz későn jelentette be szerelési igényét. A cég előre be nem tervezett gázvezetéket cserélne. Az irodavezető elképzelhetőnek tartja, hogy emiatt egészen a nagykörútig vissza kell bontani a Bakay Nándor utcát.

– Csupán hat-nyolc év múlva kellene gázvezetéket cserélni az utcában, de a csatornaépítés kapcsán olyan döntés született, hogy előrehozzuk a beruházást – tájékoztatott Tóbiás Zoltán a Dégáz Rt. szegedi kirendeltségének helyettes vezetője. A lakó- és ipari ingatlanok rákötését előkészítették, ha a csatornázók levonulnak, egy-két hét alatt a Bakay Nándor utcai gerincvezetékre is rácsatlakoztatnak. Hangsúlyozta: nem bontják fel az utat a nagykörútig, csak a kereszteződésben dolgoznak. A városból kifelé a csatornázókat követve haladnak minden utcaszakaszon, egészen a Teréz utcáig.

A Bakay Nándor–Boros József utcai kereszteződés elkészültével változik az útzár: az építők a Vasas Szent Péter utcáig bontják fel az utcát és a kereszteződéseket. A csatornázók 10 métert haladnak egy nap alatt, így májusra érhetnek ki a körforgalomhoz.


Szent István tér

A szegedi Szent István tér rekonstrukciójához kapcsolódó nagy közműcsere már lezajlott: a gáz-, a csatorna- és a vízszolgáltató elkészült a Szűcs utcai vezetékekkel. Az utca egyelőre ideiglenes burkolaton, de járható. A beruházást koordináló önkormányzati fejlesztési irodán megtudtuk, hogy a Szent István téren nyáron lesz legközelebb nagyobb útfelbontás és forgalomkorlátozás.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita a reptéri ingatlanokról

A Szegedi Repülő Egyesület 100 milliós vagyona átadásáért cserébe azt kéri a várostól, hogy 99 évig… Tovább olvasom