Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Csúszik a Tisza-parti iskola befejezése

Szeged - Sok gyerek kis helyen is elfér; ezt bizonyítja a legöregebb újszegedi iskola 460 diákja. Átépítik az intézményt, az átadás késik. Ősztől szét kell költöztetni az osztályokat a városban.
Nyárra tervezték, de csak év végére fejeződik be Szegeden a Tisza-parti Általános Iskola felújítása, bővítése. Úgy kezdte a tanévet a 460 gyerek, hogy a 113 éves épületszárnyat kiürítették. A harmadikosok és negyedikesek átköltöztek az újabb, 40 éves épületrész szaktantermeibe. Az osztályok és az osztott kiscsoportok pedig oda vándorolnak, ahová éppen beférnek. Akad csoport, amelyik a tanári előterébe ül ki, sőt még az ebédlőben is tanítanak.

Az elkerített munkaterületen az ügyeletes, Gősi Valérné tanárnő megmutatta: a régi iskolaépület egy része helyén épül az új tornacsarnok, a házon belül pedig szinteltolással új termeket alakítanak ki. Ballagás után júniusban egy hét alatt kell kiüríteni a további épületrészeket, és átadni az építőknek. Párhuzamosan a felújított részbe települnek át az elsősök és a nyolcadikosok. – Ez a két évfolyam igényli a legtöbb nyugalmat – indokolt Samuné Lázár Éva igazgató. A többiek albérleteznek a karácsonyi szünetig a Vörösmarty- és a Dugonics-iskolában, a Csonka szakközépiskolában, valamint az Ady- és a Vedres kollégiumban. A tanárok fognak majd ingázni a 18 osztály között, hogy tömbösítve ugyan, de minden órát megtartsanak.

Gősi Valérné tanár figyeli az ablakból a gyerekeket. Háttérben az építkezési terület. Fotó: Veréb Simon
Gősi Valérné tanár figyeli az ablakból a gyerekeket. Háttérben az építkezési terület.
Fotó: Veréb Simon

Az már csak hab a tortán, hogy mivel egyre több a gyerek, a közgyűlés plusz egy első osztály indítását engedélyezte. Ősztől decemberig 486–488 gyerek elhelyezését kell megoldani.

4 szegedi önkormányzati általános iskola indíthat az eddiginél eggyel több első osztályt: a Tisza-parti, a Dózsa, a Makkosházi és az Arany János. Dorozsmán a Jerneyben a tavalyi 4-ről viszont újra 3-ra csökken az első osztályok száma. Így összesen 3 első osztállyal lesz több ősztől a szegedi önkormányzati iskolákban.

Közbeszerzés miatt késnek

A Tisza-parti iskola és óvoda felújítására a város 657 millió forint költ két év alatt, miközben még egy 150 milliós fűtéskorszerűsítésre is pályázik. Ezekre külön közbeszerzést kell kiírni az önkormányzatnak, ezért késik a befejezés több mint fél évet. Az újszegedivel együtt indult másik két szegedi általános iskola felújítása elkészült; a Rókus II-est 235 millióból, a szőregi iskolát 248 millióból fejlesztették.

Olvasóink írták

 • 3. daveedbrown 2010. március 10. 14:27
  „ez is?”
 • 2. maci52 2010. március 10. 14:07
  „KI a mélyen tisztelt Genarál kivitelező?
  Ha FIDESZ közeli lenne akkor Botka és bandája már ácsolná az akasztófát!”
 • 1. Titanilla 2010. március 10. 12:58
  „A szemem könnybelábadt, én 8 évig koptattam ennek az iskolának a padjait. Mindkét épületbe jártam , a régi iskolához csatolták, a volt fűrészgyáros villáját. Vajon most is az iskolához tartozik? Gondolom igen. Néhánykedves tanáromra szeretettel emlékszem, egyikükkel néha találkozni szoktam a piacon Ő Radnóti Tamásné, remélem jól van. Nagy szeretettel gondolok Waldman József Igazgatóra is, remélem még köztünk van. Bocs, ha kicsit nosztalgiáztam, de szép emlékeim vannak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindennapos testnevelés: még mindig pénzkérdés

A mindennapos testnevelés értelmét senki sem vitatja, a politika mégis összekuszálta a szálakat. Csongrád megyében Vásárhely után Szentes indíthatja el a programot. Tovább olvasom