Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Csúsznak a szegedi parkolóautomaták

Szeged - Öt hetet késik a szegedi parkolóautomaták elindítása. Az elektromos parkolóhelyeket pedig csak több mint egyéves csúszással lehet kialakítani.
Késnek az elektromos parkolók

Jóval többet késik az elektromos autók számára kötelezően kialakítandó elektromos töltőállomás. Azokat május 1. helyett jövő június végéig szerelik fel. A késedelem oka, hogy sehol a város területén nem áll rendelkezésre megfelelő teljesítményű villamoshálózat. Emiatt a DÉMÁSZ a tervezésre és kivitelezésre 12–18 hónapot kért. Megírtuk: törvényváltozás miatt a fizetőparkolók számának egy százalékában kell elektromos parkolókat létesíteni. Így Szegeden 22-t, amelyeket a fenntartott helyekből veszik el. A polgármesteri hivatal Fekete sas utcai helyei közül 4-et, a kormányhivataltól a Török Ignác utcában 12-t, a megyei főügyészségtől pedig a Stefánián 6-ot.
Túl merész volt a parkolóautomatákra kiadott tavalyi terv. A hosszadalmas közbeszerzési eljárás miatt ugyanis csak múlt pénteken tudott szerződni a beszállítóval a parkolási rendszert működtető SZKT. A szállítás és felszerelés május végére várható, vagyis május 1-jétől még nem működnek a berendezések.

Helyette pünkösd után, június 6-ától lehet velük fizetni a fizetős zónákban. A rendeletmódosításról a pénteki közgyűlés dönt, tegnap a jogi bizottság elfogadta az előterjesztést.

Megírtuk: a parkolóautomatákkal megszűnik az elavult, papíralapú parkolójegy (2016. szeptember 20.: Jön a percalapú parkolás). Paypasszal, vagyis érintős bankkártyával és pénzérmével – forinttal és euróval – lehet majd fizetni. Díjemelés nem lesz. A bizottsági ülésen elhangzott: a forint–euró árfolyamot a gépekbe az SZKT bankjának adatai alapján táplálják be havonta egyszer.

Az automatákkal a legrövidebb várakozási idő félóráról negyedórára csökken. A napijegyes parkolás helyett pedig egyszerre maximum 4 órára lehet parkolójegyet váltani. Afölött újat kell venni. Lecserélik az előre megszabott idejű mobiltelefonos rendszert SMS-ben indítható és lezárható percalapú start–stop rendszerre. Ezzel is legfeljebb négy órára fizethető parkolás, hogy ha elfelejtjük leállítani, akkor se számoljon többet. A változások nyomán megszűnik a parkolójegy, az autósoknál megmaradt előre megváltott papírszelvényeket az SZKT Deák Ferenc utcai ügyfélszolgálati irodájában visszaváltják. Az automatás parkolásról is ott lehet majd számlát kérni.

A tavaly bevált, a szabadtéri napjaira bevezetett 18 óra utáni jegyet idén a Szeged-napi rendezvényekre is kiterjesztik. Az este érvényesített menetjegy üzemzárásig érvényes. Új lesz a Szegedi Ifjúsági Napok idején váltható 72 órás bérlet, amit a karszalagos bérlettel rendelkező látogatók kedvezménnyel vásárolhatnak meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dóm tér, ahogyan még nem látta - timelapse videó

A Dóm tér, ahogyan még nem látta - timelapse videó
Olvasónk, P. Tamás küldte saját készítésű timelapse videóját, amit most nálunk is megnézhetnek. Tovább olvasom