Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

Csütörtökön énekel Csézy és a Fool Moon Belgrádban

Szeged - Az énekesek szombaton utaztak az eurovíziós dalfesztiválra, azóta főleg próbálnak, interjúkat adnak, és partikon jelennek meg. VIDEÓVAL
Túlvannak a második kamerapróbán a szegedi Fool Moon tagjai és Csézy, vagyis a belgrádi 52. eurovíziós dalfesztivál magyar versenyzői.

Először múlt héten szerdán álltak a szerb színpadra, majd szombaton ideiglenesen Belgrádba költöztek. Szombat este a királyi palotában a résztvevőknek rendezett megnyitón mulattak, hétfőn hajóútra invitálták őket, este a török versenyzők hívták közös rendezvényre a magyarokat.

A csütörtöki elődöntőig hasonlóan alakul a program: próbák és partik váltják egymást. A képet néha egy-egy sajtótájékoztató színesíti. Az első tájékoztatók egyikén az újságírók dicsérték a klipet és a dalt, de felvetették: a Candlelight című számnak magyarul kellene megszólalnia. Itt történt, hogy megvádolták Csézyt: lemásolta a szerb Jelena Karleusa videoklipjét. A magyar versenyzők annyira meglepődtek, hogy nem is reagáltak, de a jelenlévő nemzetközi újságíró gárdát sem rázta meg a dolog. Később kiderült: annyi a hasonlóság, hogy mindkét klipben fut egy fekete kutya, és füst gomolyog.

A magyar csapat: Czutor Ignác, Rakonczai Viktor, Csézy, Rácz Gergő, Németh Miklós, Molnár Gábor. Fotó: DM/DV
A magyar csapat: Czutor Ignác, Rakonczai Viktor, Csézy, Rácz Gergő, Németh Miklós, Molnár Gábor. Fotó: DM/DV

A magyarokra már most, a verseny előtt figyelnek nemcsak az újságírók, de a közönség is. Többen autogramot kértek tőlük, amikor pedig először érkeztek Belgrádba, az autójukat felvezető rendőrök egyike mobiltelefonjával fényképezte Csézyt.

– Nem szerettem meg azonnal, de most már egyre jobban tetszik – mondta versenyszámukról, a Candlelightról Molnár Gábor, a szegedi Fool Moon a cappella együttes tagja. Hozzátette: a belgrádi verseny, melynek közvetítését több millió néző követi, nagy lehetőség nemcsak Csézynek, de az együttesnek is. A Fool Moon egyébként nem teljes legénységgel áll színpadra. Az énekesnőnek Czutor Ignác, Molnár Gábor, Németh Miklós és Rácz Gergő vokálozik. Wodala Barnabás itthon marad, mert a dalfesztivál rendezői egy produkcióban maximum hat fellépőt engednek a színpadra. A négy fiú és az énekesnő mellett Rakonczai Viktor zeneszerző-zongorista lesz a hatodik.


Csézy próbája Belgrádban


Csézy és a Fool Moon a csütörtöki elődöntőben, tizenötödikként lép színpadra.

Dél-Koreába utazik a Fool Moon

A Fool Moon július elején Drezdában lép fel, utána pedig két hétre Dél-Koreába utaznak. 2006-ban Tajvanban megnyertek egy nemzetközi a cappella versenyt, ennek köszönhetően kaptak újra ázsiai meghívást.

Olvasóink írták

 • 8. benike77 2008. május 23. 17:21
  „Csézyt nem volt helyes döntés a dalfesztiválra küldeni !
  simán kiesett. semmi zenei multja nincs amint hallottam másoktól, mivel én is csak most láttam többekkel együtt elöszörnagyközönség előtt. Szerintem találhattak volna más, ismertebb, tapasztaltabb énekest is az Eurovisioban történő magyarok képviseletére...”
 • 7. 009 2008. május 22. 22:37
  „Kedves halala, örülök hogy egyetértünk több szempontból is. Most néztem az Euróvíziós versenyt, megengedem hogy a magyar csapat külső megjelenése aránylag szolíd a többihez képest, aminek nagyon örülök, mert valójában nagyon szeretném ha a magyarok minden közszereplésükkel tiszteletet tudnának kivívni maguknak, és ezzel együtt az országnak is!
  Az Euróvíziós verseny már nem olyan színvonalas, mint régebben volt,amikor még követelmények voltak a külső megjelenéssel kapcsolatban is. Ez megkönnyítené azt, hogy Magyarország a közeljövőben végre megszerezze az első díjat is, akár! Hiszem, hogy vannak erre alkalmas személyiségek az országban!
  A Nox együttes Péter Szabó Szilviája elég megnyerő fellépő volt annak idején, és ami a legszebb benne, ő magyarul adott elő, volt hozzá bátorsága, nem úgy, mint a többi magyar fellépőnek! Emiatt tiszteletet érdemel!
  És nem is szerepelt rosszabbul, mint a többi, angolozó magyar!”
 • 6. halala 2008. május 22. 20:26
  „A 009 hozzászólóval több mindenben egyetértek. Amiért én mégis hiányolom a Csézy angol tudását az nem a-miatt van, mert szerintem angolul kellene énekelnie. Véleményem szerint sincs szebb a magyar nyelvnél. Viszont Csézy szinte minden interjújában elhangzik az, hogy milyen nagy hangsúlyt fektetett az énekesi pályára való felkészülésre. Zeneovi, konzi, egyetem (?), bár a Miskolci Egyetemhez tartozó Intézmény csak főiskolai szintü, de mindegy. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy évente majd százan végeznek énekesi diplomával kishazánkban)

  Szóval a hölgy 28 éves és 14 évet profin készült erre a pályára. Ráadásul első perctől kezdve a pop karrier lebegett a szeme előtt. Utána lehet járni, aki valóban így készül az énekesi pályára, ANNAK IS, éppúgy mint bármely más diplomás végzettségnél, tudnia kell kommunikálni legalább egy nyelven. A Csézy által sokat hangoztatott opera szakon pedig illik társalgási szinten beszélni az angolon kivül még az olasz, német, francia és orosz nyelvek valamelyikén.
  Kérdésem tehát az: miért is nem volt ideje az elmult 14 évben használható nyelvtudást összeszednie?

  Nagyon illuzióromboló volt amikor angolul (?) nyilatkozott. Hallhatóan, folyamatosan súgták neki az angol szavakat. A bemutatkozó interju pedig láthatóan mondatonként van megvágva.

  Legalább vállalná fel, hogy tolmácsra van szüksége.

  Csak ez a kis szépséghiba az ami csipi a szememet illetve a fülemet.

  Mindezek ellenére sok sikert kivánok Neki és a mögötte álló team-nek. A Baby-Gabi-k, Fresh lányok és Győzikék után valóban üdítő látvány egy elegánsabb, nem hamis hanggal rendelkező, a fentieknél képzettebb, kellemesebb előadó produkciója”
 • 5. 009 2008. május 22. 17:28
  „Az újságírók, a közönség, sőt a szerb rendőr is felfigyelt a magyarokra?! Ha összehasonlítom a magyar megjelenési kultúrát a környező országok kultúrájával, csakis a botrányosságukkal kelthettek feltűnést!
  Pőreséggel és hasonló kirívó hülyeséggel!”
 • 4. 009 2008. május 22. 16:59
  „Magyar versenyzőnek elég magyarul tudnia! Ha angolul akar előadni, ahhoz valóban illene angolul tudnia. De nyugodtan "reklámozhatná" is valaki a magyar nyelvet, amelyet a körülöttünk élő népek egyedülállóan kiváltságos nyelvnek tartanak és amint olvastam, még el is várták, hogy magyarul énekeljenek a magyarok.Csak a magyaroknak nem elég jó a magyar nyelv?!
  Attól, hogy angolul énekelgetnek az előadók, még nem lesz angol életszínvonala az országnak, mert ahhoz nem angol nyelvtudás kell, hanem az országban kell rendet csapni, és ha több a pénze a lakosságnak, mindjárt nem is lenne olyan nagyon baj, hogy Magyarországon magyarul lehet beszélni, sőt büszkén használnák ezt a ritka különleges nyelvet!
  Amelyik nép nem szereti önmagát, nem szerethet más népet sem! Aki nem becsüli önmagát, nem becsül senkit sem! Ez a dalválasztás is ügyetlen volt. Van Magyarországon ettől sokkal színvonalasabb dalszerző, előadó is!
  A magyarországiak nem figyelnek a világra: nem is figyelnek arra, milyen stílusssal lehetne Euróvíziót nyerni.
  Kulturában elmaradott nép elmaradott színvonalú dalválasztása az Euróvízión a méltó rangsorába fog kerülni!”
 • 3. halala 2008. május 21. 20:04
  „Kellemes, könnyü háttérzenének tökéletes. Mutatós szép hölgy, nem hamis, a hazai könnyüzenei "piacon"-on jelenleg ritkaságszámba menő hanggal. Sok-sok ember munkájának és sok pénz befektetésének a produktuma. Nem rosszabb, sőt a jelenlegi hazai könnyüzenei kinálatban a jobbak közé tartozó produkció. Annyit azért megkérdeznék, hogy 28 éves koráig az énektechnika csiszolgatásán kivül miért nem volt ideje jobban megtanulni legalább az angol nyelvet? Nagyon sokan vannak akik ugyanezeket az iskolákat végigjárták, de azért nem egy, hanem legalább még másik két nyelven is képesek türhetően komunikálni az angolon kivül. Ugy tudom az operaénekeseknél az olasz, a német, a francia és az orosz nyelv legalább társalgási szintü ismerete is kivánatos az angolon kivül. Miért is nem beszéli egyik nyelvet sem?”
 • 2. ZámbóJimmy 2008. május 21. 16:10
  „Ezekkel képviseltetjük magunkat a világ előtt:-D GratulaMatula”
 • 1. kary 2008. május 21. 13:48
  „Hello mindent bele de szerintem a magyar szoveggel nagyobb siker lenne de igy is szoritunk!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évadzáró koncert Kocsis Zoltánnal

Szeged - A mára világhírűvé vált nemzeti együttes műsorán Csajkovszkij Manfréd-szimfóniája és… Tovább olvasom