Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 17°C | 29°C Még több cikk.

Csütörtökön lehet döntés Török Márk ügyében

Szeged - Tanúmeghallgatással folytatódott pénteken a Török Márk SZTE-EHÖK-elnök elleni fegyelmi eljárás. Döntés nem született, a fegyelmi bizottság négy további tárgyalási napot jelölt meg: jövő hét hétfő, kedd, szerda és csütörtök.
A jogi kar épületében reggel a szegedi Jobbik néhány tagja is megjelent, szerettek volna részt venni a tárgyaláson, de az ülés zárt.

Mint azt korábban megírtuk, fegyelmi eljárást indított Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnöke ellen az egyetem rektora, Szabó Gábor. A fegyelmit Badó Attila rektorhelyettes indítványozta. Az alapos gyanú szerint az EHÖK-elnök az egyetem hatályos szabályzatát figyelmen kívül hagyva intézkedik a hallgatói normatíva terhére egyes hallgatói támogatások, így különösen a szociális ösztöndíjra jogosultság megítélésében, egyetemi és hatósági engedély nélkül végeztetett felújítási munkákat a BTK épületében. Ezenkívül emberi méltóságot sértő módon próbálta meg akaratát a sportközpont vezetőjére rákényszeríteni. A vádak között szerepel az is, hogy a TIK épületében a szabályok és felszólítások ellenére is dohányzott.

Ament Balázs az EHÖK alelnöke a Dugonics téren tartott sajtótájékoztatóján közölte: egyetempolitikai támadást indítottak Török ellen. Az egyetem Keczer Gabriella sajtószóvivő útján visszautasította a vádat.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a másnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. vicces 2007. november 29. 22:11
  „Fuggetlen
  MINDEN SZTE-s karnak van 1 mandatuma a HÖOKban, ha nem hiszed jarj utana. a HÖOK szivesen felvilagit:)
  Nos gyakorlatiasan mondhatom, belehet tartani egy szabályt.
  Ha azt mondjak hogy egy kajaba max 50%, legyen ebbol mert kulonben bele halsz,akkor be tartjak, az osztondijnal is meglehet ugy huzni a hatart, hogy betartsak a torvényt.”
 • 33. független 2007. november 29. 21:04
  „Vicces!
  nem találtam meg, de nem is kerestem nagyon. bár jogellenes, én nem sajnálom attól a 2,5%-tól... plusz nem vettted figyelembe azt, h esetleg egyszerűen ott lehetett meghúzni a határt, különben az eggyel feletti kategóriába csak 49,5% esne... asszem az a fél százalék perelne először! legyél gyakorlatias!
  höokba volt valaha minden karról ember? kétlem. természetesen a lehetőség megvan...úgy,mint arra is, hogy a hallgatók válasszanak ehök elnököt szabadon:))) hehe
  a legújabb cikknél folytathatod!:)
  üdv”
 • 32. Vicces 2007. november 29. 13:11
  „fuggetlen

  A HÖOK ba az SZTE 12 tagot delegál, karonként 1 fő.
  Ha valki nem érne rá, akkor a meghatalmazotja kepviselheti.
  Márk HÖOK elnökségi tag, azaz a döntések és az "érdekképviseleben" rajta is sok mulik
  Igen pesten dőlnek el a dolgok, de attol meg abba bele lehet szolni.

  az 52%, mint már irtam a TTIK HÖK honlapján található.

  www.ttkhok.hu az ösztöndíjas beírásnál keresd.
  valami ilyesmi a HSZI adatai alapján x hallgató jogosul tosztondijra, ebbol ennyien kaptak és ez 52,17%

  gabesz
  én ugy tudom, hogy az EHÖK ellnökségi tagok kapnak havi 15000-25000Ft(karonként 1 fő azaz 12 emberke)
  az ehök elnök ennél többet, régebben olyan 50.000-70.000 volt
  a bizotsagi elnokok meg olyan 40.000 korul.

  De akkor is azt mondom, hogy legyen ez nyilvanos adat.

  A 2 félév eltiltás pedig enyhe bunetés, remélem szigoritani fognak.”
 • 31. független 2007. november 29. 11:58
  „sziasztok!

  Vicces
  rátapintott a lényegre: meg kellene nézni, hogy mennyi folyik vissza a rendezvények szervezőihez azoktól, akikkel szervezik az adott eseményt... de ez is csak néhány magasan levőre vonatkozik. javarészt nem tudnak a "mezei" hökösök ezekről a dolgokról, természetes, hogy felhúzzák magukat rajta, ha azt mondjákróluk:lopnak,csalnak,hazudnak...

  az a kérdés, honnan veszed az 52%-ot? megszámoltad az évfolyamot?:)

  érdekképviselet? ezt nem lehet mindegyiket az ehökre ráhúzni,(még ha szeretné is néhány ember) nemhogy a kari hallgatói önkormányzatokra. a felsoroltak legtöbbje fent dőlt el pesten. Vajh´ ki a höok delegáltja sz szte-nek?a Márk. viszont ő sem lehet fent mindig Pesten. szóval a höok gyengeségéről van szó. a kommunikációja szar a hallgatókkal az ehöknek.
  az én volt karomon elég sok hökös volt jó tanuló... és nem azért, mert csontig nyaltak!
  üdv”
 • 30. gabi 2007. november 28. 14:49
  „nyuszat:
  Én úgy tudom Márk is kb ennyit kap Ehök elnökként de nem tom´ asszem valahova beírta csak most lusta vagyok visszakeresni:-P”
 • 29. laca 2007. november 28. 14:35
  „Én olyan híreket hallottam, hogy Márknak nem túl jók at esélyei... Majd meglátjuk...”
 • 28. nyuszat 2007. november 28. 14:33
  „Sziasztok!
  Néhány éve egy ehök elnök "fizetése" kb. havi 30 ezer forint volt, mindenestől.”
 • 27. gabi 2007. november 28. 13:31
  „Vicces
  Nem todum neked az hol fáj hogy nem 50% kapott hanem 52:-) Itt kezdődik a baj szerintem hogy elekzdesz ilyenen pörögni. Lehet annak a 2%nak nagyon is jól jön az a kis pénz:-)

  Én még ilyen lemondó nyiltakozatról nem halottam, pedig van egy pár HÖK-ben ismerősöm. Inkább tényleg arra panaszkodtak hogy sok ember anyázik de aktiv embert szinte lehetetlen találni(khm...te csak szidod a rendszert vagy próbálsz tenni is valamit).

  Irodából lopás: Na ne viccelj minden HÖK irodában van leltár és nem is HÖK-ös hanem valami főmufti egyetemi akárki felel érte. Ezt véletlenül tudom mert mesélték hogy egy-egy váltásnál szigorú leltár van szinte radir szintig:-).

  Szerintem meg volt hírdetve a tandíj ellenes tüntetés nem volt vele semmi baj. Szerintem lejebb jól mondták: Ha tényleg lehett volna jobbat akkor miért nem csináltak?? MIért csak kritizáltok gyerünk bejelenteni meghírdetni én tényleg megyek szivesen. Annó több médiában el lett mondva miért lett ilyen a tüntetés. Ha figyelmesen elolvasod, tényleg logikus, szerintem tök jó ötlet volt, hogy nem agressziven hanem kicsit viccesen közelítették meg hogy az emberek beszéljenek róla.

  A HÖK gyakorlatilag egy félállás amalett lehet tanulni, de ha nagyon komolyan tolod (HÖK elnök, elnökségi tag, EHÖK elnök) akkor már szerintem mindenképp a tanulás rovására fog menni.

  A Fizuk szerintem nyilvánosak, nem tom én annó mikor utánanéztem meg utána kérdeztem meg tudtam nézni, azért is mondtam hogy abból nem fogsz villát venni:-).”
 • 26. Vicces 2007. november 28. 12:55
  „Független
  amit irtam az az osztondijban részesithetők aranya, ami max 50%, szemben az 52%al, ami ugye több mint 50% :)

  A HÖKbe bekerülni tényleg nem nehez.CSak irnod kell elore egy lemondo nyilatkozatott a választások utánra datumozva, odaadnod a megfelelo szemelynek es elindulni a "tiszta, szabalyos valasztásokon".

  Lenyulás,mutyizás:
  Nem csak ugy lehet a hallgatói pénzeket lenyulni, hogy azokat elkoltik.
  Hanem ugy, hogy vesznek pl. elektronikai, számítástechniaki eszközöket, telefonok és azok eltünnek a leltárból, ne adj isten tönkre menek.
  Hallgatói munkavégzés jogcímen pénzeket utalnak ki.
  Hallgatói rendezvények támogatói nem a hallgatói önkormányzatokat támogatják, hanem a rendezvény szervezőjét, mondjuk egy kocsma-ba vitt rendezvénynél.
  (ezeket ellenőrizheted kérd hogy legyen leltár a HÖKöknél:))

  HÖK mint érdek képviselet:
  Tandíj bevezették
  Utazási kedvezmények csökkentése.
  Jól kiált értünk a HÖK és a HÖOK(amelyben ugye a mi HÖKünk is tag).
  Tandíj ellenes tüntetés vagy csak egy média szereplési lehetőség??
  Ha annyira a tandíj ellen akart volna a HÖK tüntetést szervezni akkor plakától 2 héttel korában, körleveleket ír, hogy a hallgatok ott legyenek.
  Így nem volt ez több, mint egy média szereplés Márknak, az OM meg röhögöt az SZTe-n, hogy alig 1000 hallgató ment ki egy több mint 20000-es egyetemről.

  A HÖK= rossz tanúló ?
  Ez baromság. Nézz szét a HÖKösök között és rájössz hogy nem mindegyik HÖKös hülye, persze vannak olyanok is akiknek nem a tanulás az erősségük:)

  HÖKösök fizetése

  Tudjátok mit, ha tényleg nem keresnek annyit, akkor hozzák nyilvánosságra hogy a hallgatók pénzéből ők mennyit kapnak különböző jog cimeken:

  HÖK tag, EHÖK választmányi tag,EHÖK elnökségi tag
  EHÖK bizottsági tag, elnök
  HÖK,EHÖK elnök, alelnök.
  Ezeket szépen, hogy hadd lássuk, hogy az "értünk" küzdő HÖKösök mennyire öszínték is velünk.
  és hogy évente hány 10 millió megy el a HÖKök működésére.”
 • 25. British Petroleum 2007. november 28. 09:47
  „Kedves PG!

  És te milyen konkrétumokkal támasztanád alá, hogy nem védi a ti, hallgatók érdekeit?
  Én speciel tudok sorolni pár dolgot, ahol érdekvédelem történt:
  Tandíjtüntetés: igen ez is érdekvédelem, akármit mondasz is róla az SZTE hallgatóinak legalább 90%-a elégedett volt vele. És az hogy szerinted a hallgatók többsége nem is tudta, hogy miért van ott az alapvetően nem igaz másodsorban pedig ha így is lenne az nem a HÖK hibája.
  HÖOK-os aktív szerepvállalás.
  Számtalan hallgató ellen indult fegyelmi, ahol a HÖK odaállt a hallgató mellé.
  Igen igen és a dékánhelyettes úr kedvence: BTK-s klub, ez akárhogy csavarják/tok, akkor is csak arról szólt, hogy a BTK-n is legyen egy Tamási áron Klubhoz hasonló helység.
  HÖK-re bekerülni pedig igenis egyszerű: dolgozni kell a hallgatókért (igen nagyon sokat) ott kell lenni a rendezvényeken és igen, ha arról van szó ki kell menni a Kárász utcára szendvicsembernek.., vagy a másik út: okosakat kell kérdezni-mondani, jó ötletekkel kell előállni. nehogy az legyen már, hogy zéró közösségi munka után akarsz HÖK-ös lenni aztán ha majd HÖK-ös leszel, akkor majd talán el kezdesz gondolkozni azon, hogy mit is kellene csinálni, meg hogyan. Nálad a sorrenddel van csak probléma.
  És végezetül: Te hol tapasztaltad meg a lenyúlást meg a mutyikat? Megint csak azt tudom mondani, hogy hallottad valakinek a valakijének a valkijének a szomszédjának a munkatársától, aki egyszer már lehet hogy látott is hököst fényképen.

  Legyetek jók!”
 • 24. petya 2007. november 28. 09:10
  „Kedves PG!
  Ugyan nem nekem írtad de válaszolok rá.
  Nem is egy kart ismerek ahol úgy kell összefogni az embereket hogy induljanak el HÖK választáson. Ha hiszed ha nem egyáltalán nem nehéz bekerülni csak fel kéne állni a székből és tenni kéne valamit ahelyett hogy othonról anyáznánk(ehez itt kis hazánkban úgy látszik mindenki nagyon ért).
  MOnd te mire alapozod hogy lenyulás megya HÖK-ben? Van valamilyen épkézláb bizonyítékod vagy csak "biztos lenyulnak me´ én tudom hehe" elven itélkezel? Úgy tudom pl BTK-n de más karokon is rendszeres a minden területre kiterjedő vizsgálat amit a gazdasági hivatal végez? Vagy akkor mégise lop? Vagy az egyetem is benne van? Jah meg a kormány? Sőt egész maffia hálozatot irányít és az ország sőt fél európa a kezében van?
  ÉBREDJ FEL EMBER!!! Amit mondasz az tök megalapozatlan! Semmilyen bizonyíték nincs ellene ha jól emlékszem egy sajtótájékoztatón meg is cáfolta amit ellene felhoztak.
  ja még valami. Én elég keveset láttam de magánemberként tényleg nincs valami megnyerő stílusa(legalábis amit én halottam meg láttam). De ettől még lehet jó politikus.”
 • 23. PG 2007. november 27. 23:18
  „Molnár Csaba: derék dolog tőled hogy megvéded a "főnököt". Nincs ezzel semmi gond. Bennem csupán annyi kérdés merült fel, hogy milyen konkrétumokkal támasztanád alá azt, hogy Márk a mi, a hallgatók érdekeit védi? Miért gondolod, hogy a hallgatók mindig csak többet akarnak? Miért az általánosítás? (ha csak a tandíj-ellenes tüntetésre gondolok, máris jönnek a kérdések, PÉLDÁUL, de ez most nem ide tartozik..).
  Ki kell próbálni a HÖK-öt.... Jó, próbáljuk... bekerülni? Nem egyszerű, de hát ezt te is nagyon jól tudod. Sógor-koma-jóbarát. Tudod a bizalom köre.
  A hallgatói normatíván valóban faragott az állam, viszont más oldalról jött pluszbevétek az intézményeknek. Miért csúsztatunk? És ha faragot az állam a HÖK hagyta? Vagy harcolt ellene? Esetleg a más oldalról érkező pénzt a HÖK-ök szerezték? Nyilván nem.

  Az, amit tapasztalok, a következő. A lenyúlás, mutyik, a HÖK-ökön is mennek, évek óta. Ha kimaradtál idáig belőlük, akkor kis csavar vagy a gépezetben, Márkot ismerve az ő "bizalmasi köre" elég szűk. A hallgatói érdekvédelem álarca mögé bújtatott politikai karrierépítés, és a hallgatói pénzekkel való manipulációk, csak azok számára nem világosak, akiket nem érdekel. Sajnos sok ilyen hallgató tanul Szegeden, mondjuk ők a legbefolyásolhatóbbak, kijárnak a tandíj ellen tüntetni, holott fogalmuk sincs mi az, stb.

  Végkonklúzióként annyit, hogy Márkot a nagy, nehéz, mellénye, az alatta szétfeszítő önbizalommal könnyen orra buktathatja. A stílus rengeteget számít, ő ezt figyelmen kívül hagyja. Majd tanul belőle. Reméljük.”
 • 22. Molnár Csaba 2007. november 26. 11:57
  „Sziasztok.
  Szegedi Tudományegyetemen vagyok hallgatoi önkormányzat tagja. Ez a magyarok természete fogat fogért, szemet szemért. SZTE fegyelmit inditott Török Márk ellen a stilusa miatt. Rendben. Van egy stilus Márknak azt elismerem, de ő EHÖK elnök és erre a posztra olyan embere van szükség akit kidobnak az ajton akkor bemegy az ablakon. Ő teljes mértékben a hallgatok érdekeit nézi. Ezzel csak az a probléma hogy a hallgatok soha nem elégedettek, mindig van aki többet akar, néha más rovására. Ki kell probálni a HÖK-öt. Mert ha valaki hök-ös az nem lehet jó tanuló. Az állam minden évben farag a hallgatoi normativán, elvonja a támogatásokat, amit sajnos észre is veszünk. A lényeg 100%-ban Márk melett vagyok mert rölyes vádak miatt van az ügy.”
 • 21. British Petroleum 2007. november 26. 09:31
  „Igen, végre!

  Maximálisan egyet értek veletek! Igazatok van kedves független, gabesz és artúr. Végre vannak ezen a fórumon olyan emberek is akik nem csípőből-izomból írnak-vádaskodnak, hanem gondolkoznak is.

  Bízom benne, hogy minél hamarabb vége lesz ennek a fegyelminek, és győz az igazság és végre megint 100%-ban lehet majd koncentrálni a munkára, nem csak 98%-ban.

  És mielőtt elindulna a flame, nem Márk vagyok, nem is voltam, nem is leszek. Én az igazi és első British Petroleum vagyok :).”
 • 20. artúr 2007. november 25. 22:09
  „A "höközés" ha jól akarod csinálni, nem félállás, inkább egész. Pláne az ehök elnöké.”
 • 19. gabesz 2007. november 25. 21:07
  „Hékás!!
  Nem csak a magyar de általánoságban a demokrácia egyik legnagyobb problémája hogy az emberek 60-70 (de inkább nagyobb) százaléka fogalmatlan az egészhez. Legaláb mi egyetemisták legyünk ÉRTELMESEK, ne előitéletek alapján itélkezzünk.
  Me´ aki HÖK özik az biztos lop. Igen. Meg hazudik is. Meg biztos titokban kisgyerekeket eröszakol meg és terhes anyákat ver félholtra. Ezzel körülbelül a tapló kukaborogató kocsit gyujtogató idióták szintjére süllyedtek akikből két sör után "monnyonle" állat lesz. Kinek jó ez???
  Me´ biztos milliókat lopnak. MInden kutalást ellenöröz az egyetem a hököktől fügetlenül. Biztos 50-100 nem is 200 ezres fizetésük van. Egy átlag Hök-ös SEMELYIK SZTE-s karon nem keres 10-15-nél többet havonta. az elnök esetleg max 30-at.
  Márkot amennyire ismerem azt tudom hogy az ő anyagi stabilitása absz nem a Hök--höz kötödik (pl HÖOK elnökségi pénzről lemond nem emeltet fiztést ilyenek), épp ezért lehet abban reménykedni hogy ő esetleg pont az a személy aki teljesen kitisztítathatja ezt a réteget. nem meg akar gazdagodni a Hök-ből hanem politikai karriert csinálni.
  Nem azt mondom hogy biztos ártatlan, ok vizsgálják meg, de én azért látok benne egy olyan tanári ellenállást hogy, fejezzük le mert elég erős lett. Ha korrupció van valahol nem az a megoldás hogy dunába lőjük az öszes politikust, hanem azokat tiltjuk ki akik tényleg korruptak. De hansúlyozom Márk ellen sokan vádaskodnak hogy huu én tudom hogy lopot de bizonyítékot még nem láttam. Ha van akkor ez most derüljön ki és meszeljék el egy életre. De addig nem biztos hogy neki kell menni.”
 • 18. független 2007. november 25. 20:49
  „sziasztok

  artúrral értek egyet...
  egy olyan hökös, aki tesz is a hallgatókért (nehogy bárki rávágja csípőből,hogy nincsen ilyen) átlagban 4 órát eltölt az azzal kapcsolatos dolgokkal napi szinten... ez egy félállású munka idejének felel meg. ha ennyi időre elmenne polcot pakolni a hypermarketbe, akkor nemcsak dupla annyi pénzt kapna érte, mint amennyit a höközésért, hanem jóval kevesebb szitkot is...
  viszont nem mindenki akar politikai karriert folytatni utána...

  mgabor:
  a hökösök felett vannak emberek, akik jóváhagyják a pénzzel kapcsolatos döntéseket - azaz ellenjegyzési joggal élnek. tehát nem a hökösök, hanem azok utalnak, akik ellenjegyeznek.
  az egyetemi lapok a hirdetési pénzekből nem tudnak megélni, még úgy sem hogy összefogtak és most a karrier idoa szervezésében keresnek maguknak hirdetőt... nézz bele bármelyik impresszumába. ezen felül mindegyik lap kap kari hozzájárulást... különben nem sokat olvasgatnád unalmas előadásaidon....

  Vicces:
  tudod mi lenne a végeredmény? az, hogy egy hallgató sm lenne jelen a szenátusban. nekik nem érdekük, hogy ott legyenek a képviselőink. viszont azt a választást én is megnézném, ahol nem szól bele az ehök elnök abba, hogy kik lesznek a vezetők egy karon... a cetlik dobálása csak cirkusz... akárkik kerülnek is be a hök testületbe, azok közül Ő választ egyet, akit jelöl elnöknek...
  Nem tudom, hogyan jött ki neked az az 52%... de ha már olvastad az ftv-t, vagy inkább pontosabban az 51/2007 (III. 26.) kormányrendeletet, akkor látod, mire lehet és kell költeni.”
 • 17. mgabor 2007. november 25. 18:55
  „Igazából nem is azt a 20-40 ezer forintot sajnálom, mondjuk nem is egy nagy pénz az már manapság. De aki tényleg önzetlenül akar dolgozni, az dolgozik ingyen is.”
 • 16. Vicces 2007. november 25. 14:36
  „Mgabor4

  Teljesen igazad van.
  A HÖK ne kezeljen pénzeket,de ellenorizhesse azokat és akkor tényleg csak az HÖKözne, aki nem megélehetésként fogja fel.

  Miszter T.
  Szerintem elég lenne, ha az egyetem karian újra tartanának HÖK választásokat, amiket csak a Rektori Hivatal felügyelhetne és az EHÖK nem szolhatna bele csak jelen lehetne.Kiváncsian várnam a végeredményt.:)


  Érdekes, hogy csak ezért veszik elő.
  Az hogy az FTV és egyetemi szabályozásokat nem tarják be a HÖKök azért nem??

  OLvassa már elvalki, hogy hogyan és mikor kell kiutalni a szociális támogatást és az ösztöndíjakat!
  (nem 3 hónap késésel , nem 15-én, hanem 10-ig!, nem 52% kaphat ösztöndijat, hanem max 50 %.)

  A HÖKök nem sok mndent csinalanak, csak költik a hallgatók pénzét és kitudja, hogy mire.

  Amig egy hallgató 5.0-ra kap 15-20.000 Ftot, addig a EHÖKösök meg akár havi 20-40.000 sőt vannak akik még ennél is többet kapnak, és ezt azért, hogy jó példát mutatva törjenek zuzanak, dohányozzanak. Gratulálok! Szép kis hely ez az SZTE.”
 • 15. T. 2007. november 25. 03:16
  „Török Márk TAKARODJ!!!

  Egy kétszínű, aljas ember vagy! Te nem egyetemistákat és nem hallgatókat képviselsz, hanem egyéni öncélú érdekeidet.

  Abban biztos lehetsz, hogy a hallgatóknak is van és lesz is véleményük a fegyelmi eljárásról. Badó Attilának és Szabó Gábornak csak gratulálni tudok, hogy felvállalták az eljárást.

  Remélem végre most minden a felszín fölé fog kerülni, mert sajnos nagyon sok minden van az asztalod alatt......

  T.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fiatal Baloldal reagálása a Fidelitas sajtótájékoztatójára

Szeged - "Figyelemmel kísérve az elmúlt hónapok sajtónyilatkozatait Tóth Józseftől a szegedi… Tovább olvasom