Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Csütörtökön már beindítják a távfűtést Szegeden

Szeged - Csütörtöktől fűt a Szegedi Hőszolgáltató Kft., de pár napba beletelik, mire beáll a rendszer. Szezon előtt felújításokat végeztek a gazdaságos működés érdekében. Kisebb áremelés várható, de a pontos mértékéről legkésőbb október végéig kell dönteni az önkormányzatnak.
– Panellakásban lakunk, szeptember eleje óta folyamatosan fázunk, de nagyon! Hiába kellemes kint az időjárás, a lakásban nagyon hideg van, annak ellenére, hogy rétegesen öltözködve jövünk-megyünk, takaróba burkolózva tanulunk, tévézünk, egész nap fázunk – panaszolta a szegedi Polyák Éva. – Fizetjük a magas fűtésdíjat egész évben, és kénytelenek vagyunk a pótfűtést használni akkor is, amikor még, és akkor is, amikor már nem fűtenek! Miért lehet más városokban tavasszal és ősszel is elindítani a fűtést, ha arra szükség van?

Felújítások az alapdíjból

Szezon előtt a távhőszolgáltató minden évben javíttat a beszedett alapdíjakból. A biztonságos és lehetőleg gazdaságos működés érdekében idén összesen 290-300 millió forintot költöttek. 60-70 millióból teljes egészében korszerűsítették a Berzsenyi utca 6. szám alatti kazánházat, valamint felújították a hőtermelő berendezéseket, csővezetékeket, szabályozókat, gázmotorokat, kazánházi kéményeket. Az igazgató nem tudta megmondani, mennyi áremelés várható, de azt már látni, hogy az alapdíjon valamennyit korrigálni kell az infláció és a gázárak miatt. Ha lesz emelés, október végén bejelentik, a mértékét pedig november végéig közlik.

Az Ács utcai panelsorház harmadik emeletén Révész Kálmánék éjjel tizenhét fokot mérnek, tegnap délben is csak huszonegy fok volt náluk a lakásban. Kidolgozták sajátos „bevackolási technikájukat". Kibélelik a tévézős fotelt és forró teát készítenek be a nappaliba. Melegítőt vesznek, rá fürdőköpenyt, magukra tekernek egy plusz takarót és úgy ülnek le újságot olvasni.

Egyéni kéréseknek nem tud eleget tenni a Szegedi Hőszolgáltató Kft., a lakók nevében a közös képviselő nyújthat be írásos kérelmet. Ilyen idén ősszel nem érkezett a SzeHőhöz, ezért a huszonhét és fél ezer szegedi panellakás közül egyetlen egyben sem fűtöttek be korábban. Amúgy a helyi rendelet megszabta „hideghatárra" sem hűlt még le a napi átlaghőmérséklet. Eszerint ugyanis automatikusan fűteni kell, ha három egymást követő napon 12 fok alatt marad a napi átlaghőmérséklet.

Básthy Gábor ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint idén korábban kapcsolják be a gázmotorokat Szegeden. Mivel a hét végén komoly lehűlés várható, vasárnap pedig tízfokos napi átlaghőmérsékletre számítanak, holnap reggel elindítják a hőszolgáltatást. Pár napba beletelik azonban, mire mindenütt érezhető lesz a meleg. Légteleníteni kell, és ilyenkor derül ki, hogy több helyen a SzeHő tudta nélkül leengedték a lakók a vizet a rendszerből. Az igazgató felhívta a figyelmet, hogy a meghibásodásokat a diszpécserszolgálatnak jelezzék, de értesítsék a közös képviselőt is, mer neki mindenképpen tudnia kell a panelprogram miatt leürített radiátorokról. Ahol a lakóközösségek most korszerűsíttetik a fűtést és levették a radiátorokat, azokban a lakásokban egyelőre marad a hideg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

180 millió a csomagtartóban

Szeged - Ebben az évben megközelítőleg 180 millió forint eszmei értékben foglaltak le élő védett… Tovább olvasom