Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Czutor Zoltán és az elszabadult fantázia

Tizenkilenc zeneszámot írt a Mechanikus narancs című színdarabhoz Czutor Zoltán (képünkön). A fiatal zenész szerint jó volt, hogy elengedhette a fantáziáját. Írt punkszámokat és éteri dalt, különleges keringőt és jazzt is.
Czutor: Nagyobb munka, több energia volt, mint amire számítottam Fotó: Frank Yvette
Friss, punkos, rockos zene, éteri szomorú dal, különleges keringő, varietészerű dzsessz – a Mechanikus narancs című darab zenéjét Czutor Zoltán, a Nyers egykori, illetve a Belmondó jelenlegi frontembere írta. A fiatal zenészt Bal József rendező kereste fel és nyomta a kezébe a színdarab alapjául szolgáló regényt azzal, hogy olvassa el, és ha van kedve, írjon 10 zeneszámot. Czutornak volt kedve, és végül a 10 szám helyett 19 készült. A legtöbbje hagyományos értelemben vett dal, a többi aláfestő zene. Czutor Zoltán ezzel párhuzamosan zenekara lemezét is készítette, így „nagyon aktív és fárasztó korszakon" van túl.

Arra a kérdésre, hogy mennyiben más színdarabhoz zenét szerezni, elmondta: sokkal nagyobb szabadságot jelent.

– Ha az ember popzenekarnak ír zenét, vissza kell fognia magát, mederben kell tartania a fantáziáját. Minél meglepőbb számot ír, annál kevésbé valószínű, hogy szívesen játsszák a rádiók, tévék.

Most éppen fordítva lehetett gondolkodni, kellettek a meglepő fordulatok. Ez jólesett. Úgy gondolkodtam, hogy mi az, amit én a rádióban is szívesen hallgatnék, ami meglepne. A szerkesztők valamiért azt hiszik, hogy ha az ember bekapcsolja a rádiót, azt szeretné, hogy ne érje meglepetés. Én meg pont fordítva gondolom.

Czutor elmondta: bár a szöveg viszonylag kötött volt, írás közben megpróbálta saját tapasztalatait, „a régi bölcsességeit" is felhasználni. A zenék kisebb része régóta benne élő motívumra épült, a legtöbbet azonban teljesen új ötlet, gondolat ihlette.

Hogy hogyan reagálna egy hasonló felkérésre, arra a zenész úgy válaszolt, hogy nagyon szívesen végezne újra ilyen munkát, de ha igent mond, azt sokkal átgondoltabban teszi. „Sokkal nagyobb munka, több energia volt, mint amire számítottam. Szívesen elvállalnám, de annak már más lenne az ára."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tulajdonos perlekedne a plakátragasztókkal

A szegedi Dél-Kandeláber Kft. pert fontolgat azok ellen, akik a cég előzetes hozzájárulása nélkül… Tovább olvasom