Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Dalí-kiállítás – rekorddal

Nem kapkodták el a szegedi Dalí-látogatók, az első nap lanyha érdeklődés mellett kezdődött, végül azonban már a Fekete Ház saját rekordjával zárult, és bekerült a spanyolországi hírekbe. Méltón vette át a Móra-múzeum kiállítóhelye a tegnap bezárt közművelődési palota szerepét.
Székhelyi József a Budapestről érkezett Hegyes Enikőnek mutatja meg kedvenc Dalí-illusztrációját. Fotó: Schmidt Andrea
Futva tette meg az utolsó lépéséket az utcai pénztártól a Fekete Ház bejáratáig szombaton reggel Salvador Dalí első látogatója. Szerdahelyi Péter szegedi vegyészkutató eddigi, a Chagall- és a Munkácsy-tárlaton szerzett tapasztalataiból indult ki, és korán kelt, hogy lásson.

A 20–21 fokon klimatizált termeket már komótosan járta végig. A középkorú kutatót szegedi családok, mohácsi diákok és nyugdíjas házaspárok követték. Ráérősen lendült az érdeklődés a szürrealista spanyol festő grafikái, rajzai és akvarelljei iránt. Úgy tűnt, délelőtt nem a szellemi táplálék az elsődleges. Ebéd után viszont megtelt a kiállítóhely.

A legifjabb érdeklődő a Bács megyei Balotaszállásról érkezett; az édesanyja karján ülő nyolc hónapos fiúcskát, Prohászka Décsét láthatóan lenyűgözte a képek színvilága.

Látogatócsúcs

A Dalí-kiállítás első napján 485 látogatóval a Fekete Ház túlszárnyalta a Chagall-tárlat első napját, és a kiállítóhely megdöntötte saját látogatórekordját. A tárlatra eddig harminc csoport jelezte érkezését; cégek és diákok is jönnek Győrből, Oroszlányból, Budapestről, Békéscsabáról – a szegedieken kívül. A hét végén a spanyol távirati iroda, s a leglátogatottabb spanyol internetes hírportál is hírül adta: „egy magyar város egy hónapra Dalíba öltözött".

– Kedvencem – nem tudom megmagyarázni miért – Dalí illusztrációja de Sade márki Justine című erotikus regényéhez – vezetett Székhelyi József színházigazgató a sorozat Remény nélkül című darabjához. – A színpadról is ismerem a szerző de Sade márkit; Kálmán Györggyel és Sinkovits Imrével játszottuk együtt a Marat halála című darabját. Ez a kép viszont egyenesen borzongató. Úgy nézem meg, hogy ha az enyém lenne, tudnék-e vele lakni. És ezzel bizony tudnék. Pukkasztani ma már nem pukkasztják a polgárokat az ilyen képek, amikor ez készült, még máshol volt az ingerküszöbünk. A Dalí-típusú emberek viszont most is köztünk élnek. Itt van például egy Dalí-színész – mutatott magára.

A vasárnap is álmosan kezdődött. Délben Edward Brand és a felesége harmincadmagával sétált a termekben. A nyugdíjas holland házaspár művészetrajongó, két napot töltenek Szegeden. Örültek, hogy New York és Párizs után igazi Dalí-csemegére leltek itt: különlegesnek találták az irodalmi megközelítést.


Bezárt a közművelődési palota

Tegnap este a kiállítások zárórája egyben a szegedi Móra Ferenc Múzeum központi épületének bezárását is jelentette. Nyolc hónapra a Fekete Házé a múzeumi főszerep. A Tisza-parti közművelődési palotát ugyanis felújítják-átalakítják, uniós támogatásból, 224 millió forintért. Korszerű múzeumi bolt, büfé, ruhatár, mosdó, parkoló, klíma- és fénytechnika készül. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első nap az iskolában

A több mint két és fél hónapos vakáció után tegnap reggel ismét becsöngettek az általános-, és… Tovább olvasom