Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Dancsik Zoltán: Adni jobb, mint kapni

Öt évvel ezelőtt alakult meg a Szeged Első Lions Klub. A jószolgálatra szövetkező baráti társaság az elmúlt évben közel ötmillió forint értékben segítette a helyi gyermekintézmények egészségi vagy szociális szempontból nehéz sorsú lakóit. A klub tagjai családias kerti partin iktatták be új elnöküket, Dancsik Zoltánt. Zorán, Presser, Koncz Zsuzsa után novemberben Bródy János koncertjével indul a Lions klub új jótékonysági évadja. Tavasszal Szegeden rendezik meg a magyarországi Lions klubok országos konvencióját.
Fotó: Segesvári Csaba
2001-ben alakult meg világ legnagyobb jószolgálati szövetségének szegedi klubja – adakozó kedvű és tehetségű tagjai a nemzetközi szövetség eredeti vállalásához hűen, ma is a fogyatékkal élők segítését, a gyengék, az elesettek, az ínségben lévők gyámolítását tartják legfontosabb feladatuknak. Az eltelt öt évben a Szeged Első Lions Klub ismert és jól csengő név lett a város jószolgálati életében – stílust, színvonalat, nagyvonalúságot szoktak társítani hozzá. Dancsik Zoltán, háromgyermekes fogorvos szerint nem is szabad máshogy csinálni. A Lions klub új elnökét, aki maga is alapító tagja a társaságnak, ünnepélyes kerti partin iktatták be tisztségébe barátai.

Kell egy csapat

Öt évvel ezelőtt a Royal Hotel kistermében határozott úgy egy szűk baráti táraság, hogy megalakítja a Lions jószolgálati klubot Szegeden. Ahogy Dancsik doktor visszaemlékezik, alig tudtak valamit a Lions nemzetközi mozgalomról, de azt mindannyian érezték: adni, segíteni, másokért tenni szervezetten lehet a legtöbbet. Szív, lélek és anyagi tehetség – elegendő feltételnek látszott az induláshoz. Hamar kiderült, a folyamatos és tartalmas jószolgálati munkához ennél is több kell, jó szervező készség, leleményesség, kapcsolatok, gyors döntések. A csapat egészséges középosztálybeli összetételének – üzletemberek, ügyvédek, orvosok, cég-, illetve intézményvezetők, topmenedzserek, vállalkozók – köszönhetően ez sem jelentett problémát. Ma negyvenfős a csapat, ami az induláshoz képest nemcsak létszámban, hanem értékekben, tehetségben, kapcsolatokban is jelentős erősödést jelent. Dancsik Zoltán kicsit kerülgeti a szót, de kimondja: profizmus. Az elmúlt esztendőben a Szeged Első Lions Klub közel ötmillió forint értékben támogatta a különféle gyermekintézmények egészségi vagy szociális szempontból nehéz sorsú lakóit.

– Nagy előnye a klubnak, hogy mi, a baráti társaság határozza meg, kinek adunk és mennyit – magyarázza az új elnök a Lions jótékonyság technikáit.

Elnökről elnökre

A Lions klub, demokratikus szervezeti felépítésének köszönhetően, évente választ új elnököt soraiból. A Szeged Első Lions Klub eddigi elnökei 1991 óta: Szeri István (alapító elnök), a Tisza Volán vezérigazgatója, Németh István az IKV Rt. vezérigazgatója, dr. Kolozsvári Lajos professzor, a szemészeti klinika igazgatója, Nagy Sándor, a Minipak Logisztikai Kft. ügyvezető igazgatója, Petri András, a sebészeti klinika professzora, Dancsik Zoltán fogorvos.

Aki segít a rászorultakon


– Nem egy nagy kalapba dobáljuk a pénzt, napi kapcsolatban vagyunk azokkal, akiken segíteni szeretnénk, s mindig személyesen nyújtjuk át nekik támogatásainkat, pénzben, ajándékban vagy valamilyen más jellegű segítség formájában. Adni, segíteni is csak figyelmesen szabad.
– Aligha van felemelőbb érzés annál, mint amikor akár az Árpád nevelőotthon állami gondozott gyerekei, vagy a Waltner
Károly otthon halmozottan fogyatékos kis lakói fogadnak bennünket, verset mondanak, dalolnak, mosolyognak, ragyognak, boldogok, odajönnek, megsimogatnak, s ők kérdezik meg előbb: Hogy vagy? Zavarba ejtő pillanatok. Adni tényleg jobb mint kapni! Gazdagabb lesz tőle az ember. Elnöki mottómnak egyébként egy bibliai idézetet választottam: „Aki segít a rászorultakon, szükségében megsegíti az Úr."

A pénzgyűjtés kultúrája

A jószolgálati programok okos kiválasztása mellett nem kisebb feladat ezek anyagi hátterének megteremtése sem. Ezeknek is kialakult már a hagyománya, ezek közöl a legismertebbek, a Lions-minőséget is jelképező jótékonysági koncertek – Zoránnal, Presszerrel, Koncz Zsuzsával, most, november 13-án pedig Bródy Jánossal; a szokásos karácsonyi gyűjtés, amikor a Lions-tagok sárga mellényt magukra öltve három napon át felváltva gyűjtenek a Corában; valamint a hagyományos Lions-bál a Szegedi Tudományegyetemmel közösen a TIK-ben, amely a szegedi társasági élet meghatározó eseményévé vált az utóbbi években.

Kincset érő beszólások


Az oroszlános klub új „felfedezése", az Altorjay alapítvány nappali intézménye. Halmozottan fogyatékos gyermekeket hordanak ide naponta szüleik. A körülmények mellbevágták az amúgy edzett Lions-delegációt is. Dancsik Zoltán elődjével, Petri András leköszönő elnökkel járt a helyszínen, élményeiket megosztották klubtársaikkal, akik azonnal négyszáz ezer forint gyorssegélyt szavaztak meg az alapítványnak, készségfejlesztő játékokra, meg természeti filmek vásárlására. De ez még nem minden. – Tovább beszélve az otthonban tapasztalt körülményeket – meséli az elnök – éppen ott tartottunk, hogy ezek a szerencsétlen sorsú gyermekek egész nap azon a koszton élnek, amit hozzátartozóik reggel bevisznek nekik, amikor az egyik oroszlán barátunk szólásra jelentkezett: egész évre vállalja az ötven gyerek meleg étkeztetését, beleértve a diétás ételek elkészítését és szállítását is. Az ilyen „beszólásoknál" a többiek tapssal, asztalkopogtatással, koccintással fejezik ki elismerésüket. Kegyelmi pillanatok ezek a Lions klub életében – jegyzi meg halkan Dancsik Zoltán.

Konvenció Szegeden

A Lions szövetség országos elnöksége évek óta a legjobbak között tartja számon a klubot. Az ötéves munka méltó elismerésének számít, hogy a szövetség tavasszal Szegeden tartja háromnapos országos konvencióját – körülbelül háromszáz vendégre számítanak. A Lions klubok itt választják meg új országos kormányzójukat is. 


A támogatottak köre 2005–2006

Árpád gyermekotthon, Bölcsőde utcai csecsemőotthon, Waltner Károly Gyermekotthon, Vakok intézete, szemészeti klinika, látássérült hallgatók az egyetemen, gyermekklinika, családok átmeneti otthona Mihálytelken, Ágota Alapítvány, Máltai játszóház, Gyivi, Altorjai Alapítvány. Tavaly a Lions klub a Délmagyarországgal közösen gyűjtést indított a Délkelet-Ázsiában pusztító szökőár túlélőinek megsegítésére – négymillió forint gyűlt össze. Az összeget árvaház építésére fordította a Lions nemzetközi szervezete. A Lions klub tagjai, hűen oroszlános jelvényükhöz, támogatták a múzeumi oroszlánszobrok restaurálását, valamint a Vadaspark oroszlános kifutójának megépítését is. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka: Bezzegváros lett Szeged

Egy leszakadó, lemaradó városból bezzegváros lettünk, amelyre Európában is odafigyelnek –… Tovább olvasom