Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Darmstadti kortárs művészek kiállítása nyílik Szegeden

Szeged - Tizenkét pozíció címmel hat-hat kortárs darmstadti szobrász és festő alkotásaiból nyílik kiállítás szombaton a szegedi Reök-palotában a XVI. Táblaképfestészeti Biennále kísérőrendezvényeként – közölte Nátyi Róbert, a kulturális intézmény művészeti vezetője pénteken.
Néhány éve hagyomány, hogy a táblaképfestészeti biennáléhoz, illetve a nyári tárlathoz kapcsolódóan Szeged valamely testvérvárosának művészei is bemutatkoznak egy kisebb kiállítással – mondta a művészettörténész. Hozzátette: két esztendeje temesvári, tavaly pedig nizzai alkotásokkal találkozhatott a közönség.

Számos darmstadti képzőművészt már hosszú évekre visszanyúló kapcsolat fűz Szegedhez, s többen a csongrádi művésztelepnek is rendszeres résztvevői. Amikor tavaly ellátogattak a Reök-palotába, adódott az ötlet, hogy a több mint százhúsz tagot számláló, száz esztendeje alapított művésztelephez kötődő darmstadti Szecesszió csoport is bemutatkozhatna itt – beszélt a tárlat előzményeiről Nátyi Róbert.

A német művészek a tárlatra egy egész katalógusnyi alkotást kínáltak föl, s ezek közül válogatták ki a rendezők hat szobrász, illetve festő fejenként két-két alkotását. A kiállítók között egyaránt szerepel fiatalabb és idősebb művész, figuratív és absztrakt alkotó. A tárlat anyaga így igyekszik keresztmetszetét adni a kortárs német művészeti törekvéseknek – fogalmazott a szakember.

A július 11-ig látható, sokszínű tárlat vendégei a hagyományos táblaképek és szobrok mellett találkozhatnak installatív művekkel, s olyan munkákkal is, amelyek fény- és hanghatásokkal operálnak.

Nátyi Róbert elmondta, hogy Szeged testvérvárosainak képzőművészeti bemutatkozása már az idén folytatódik a Reök-palotában, ahol néhány hónap múlva egy cambridge-i festő alkotásaival találkozhatnak az érdeklődők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset és dugó a Mars térnél - fotókkal!

Szeged - Hatalmas dugó alakult ki egy baleset miatt Szegeden a Mars térnél. Tovább olvasom