Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Daróczi példakép volt - Iskolapadban a cigány értelmiség

Csongrád megye - Nem muzsikus volt; kétdiplomás, tanult emberként vitte sokra: Daróczi Dávid tényleg példakép lehetett volna, halála ezért is komoly veszteség a magyarországi cigányságnak. A kisebbség gyermekei előtt évszázadokig csak zenészideálok álltak. Ez a helyzet épp most kezd változni.
Nem véletlen, hogy a legnagyobb összegű ösztöndíj, amit a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány a jól tanuló cigány fiataloknak ad, Czinka Panna (1711–1772) nevét viseli. A sajógömöri hegedűvirtuóz az első ismert cigányzenész, akinek életpályája a példa arra, hogy a nagy tehetség némi segítséggel és szorgalommal érvényesülhet. A muzsika azóta, és egész a közelmúltig az egyetlen út volt a boldoguláshoz a cigány fiatalok számára. Valamelyest ezt tükrözi a többség értékítélete is: Szeged Dankó Pistának, Makó tavaly Fátyol Misinek állított szobrot. A legtöbb ismert roma ma is muzsikus, mint Bangó Margit vagy Szakcsi Lakatos Béla, a tévés tehetségkutató műsorok is adtak három cigány zenészt a popműfajnak, Oláh Ibolya, Molnár Ferenc Caramel és Gáspár László személyében. Aztán ott van Gáspár Győző is... Szokás még ismerni az írókat, költőket, Bari Károlyt, Choli Daró-
czi Józsefet – Dávid édesapját.

– Amikor 1995-ben megalakult az első országos cigány önkormányzat, mi egymás mellett ültünk Józseffel, és jól megértettük egymást – mondja az apátfalvi Károlyi Sándor megyei képviselő. – A fia halála azért nagy veszteség nekünk, mert második generációs értelmiségiként, kétdiplomás, tanult emberként vitte sokra, és ebből a szempontból mindegy, milyen kormány mellett dolgozott. Büszke vagyok a muzsikusainkra, művészeinkre, de mellettük sok szociális munkásra, tanárra, orvosra lenne szükségünk: még több Szirtesi doktorra. A cigányság és a többség együttélése akkor jár a legkevesebb problémával, ha igazi, teljes értelmiségünk lesz, olyan tanult emberek kellenek, akik a hétköznapi életben is példát adnak.

Daróczi Dávid, amikor még kormányszóvivő volt. Fotó: MTI/Kovács Attila
Daróczi Dávid, amikor még kormányszóvivő volt.
Fotó: MTI/Kovács Attila

Ezen a téren épp most zajlik komoly változás, részben épp az ösztöndíjpályázatnak köszönhetően – halljuk Fátyol Tivadartól, „Misi" fiától, a Rádió C igazgatójától, Daróczi korábbi munkatársától. – Egyre többen tanulnak. Aztán, ahogyan a többiek, próbálnak elhelyezkedni, ami most mindenkinek nehéz. Jellemző, hogy nemcsak a fiatalok, hanem az én korosztályomból is többen próbálnak így boldogulni. Ismerek olyan családot, ahol anya és lánya egymás mellett ül az iskolapadban. Nagy reményeket fűzünk ahhoz a programhoz, amelynek köszönhetően 200 cigány fiatal bekerül a közigazgatásba, kérdés, ezt végre lehet-e hajtani.

A Rádió C honlapján az igazgató így búcsúztatja az egykori kollégát: „Mi és ki volt Dávid? Újságíró, aki főszerkesztő lett. A főszerkesztő, aki kormányszóvivő lett. A kormányszóvivő, aki cégvezető, utóbb valódi médiahíresség lett. Vagy egyik sem igazán, csak egy cigány fiú, akinek sikerült?"

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. maros50 2010. április 09. 08:58
  „56.
  Minden embernek így kell gondolkoznia.Nem a bőrszínt kell nézni hanem a cselekedeteit,tetteit!Nem szabad általánosítani!Mindig a nevén kell megnevezni az illetőt akiről véleményt mondunk.”
 • 56. arany30 2010. április 08. 18:26
  „ebben nagyon igazad van”
 • 55. arany30 2010. április 08. 18:25
  „Neszemetelj ebben anygon igazad van!!”
 • 54. Neszemetelj! 2010. április 08. 11:09
  „Nekem is van cigány származású gyerekkori barátom, a családja előtt le a kalappal, becsületesen dolgoznak, és nem primók..., SOHA nem lopnának el senkitől semmit!!!
  Nagyon jó-, és lehet hogy hihetetlen de tanult, intelligens emberek!!!

  Nem kellene összetéveszteni a rendes cigókat a "kannibál" cigókkal, akik szó szerint kirabolják az embereket a Mars téren, és a rendőrök nem tesznek ellenük semmit.
  A rendes cigányok utálják, és megvetik őket..., és szégyenkeznek miattuk!!!”
 • 53. szilléri 2010. április 08. 08:30
  „Nekem volt egy Kalocsai zenész cigány osztálytársam. A francot sem érdekelt a származása.”
 • 52. dblaci 2010. április 07. 22:30
  „"Igazad van, csakhogy ti a származása miatt mocskoljátok..."

  fenét. gyurcsány szóvívője volt, ez önmagában SZÉGYEN, és bűn. részt vett az ország tönkretételében, kiárusításában, elárulásában. Mondjuk ki, ha él, ha nem: hazaáruló volt.

  Az, hogy zsidó és cigány volt? (moderáljátok ki nyugodtan) Az pont azokat igazolja, akiknek előítéleteik vannak. Kicsit sok az ilyen származású a hazaárulók között...”
 • 51. maros50 2010. április 07. 22:22
  „Ferike!
  Ha Te nem ismerted nem jelenti azt,hogy mások nem ismerték emberi jellemvonásait,szakmai kvalitását,életútját!”
 • 50. ferike75 2010. április 07. 21:49
  „Kit erdekel a kormanyszovivo halala par eve azt sem tudtak az emberek hogy a vilagon van mit tett az orszagert semmit akkor meg felejtsuk mar el egy senki volt.miert kell ezt felfujni.”
 • 49. apátfalvifaszagyerek 2010. április 07. 20:01
  „Igazad van, csakhogy ti a származása miatt mocskoljátok...”
 • 48. szilléri 2010. április 07. 19:49
  „mellesleg nincs jelentősége. Rengeteg diplomás ,,barmot " ismerek.”
 • 47. maros50 2010. április 07. 18:32
  „39.Antikos!
  Gyenge az érvelésed és rosz hívatkozás "a hatalom"! Tudd,hogy nagyon sok embert megbántottál a kegyeletsértő írásoddal,amelyet jogossan moderáltak.Ez nem demokrácia ,hanem etika kérdése.Javasolom Neked újra érdelmezd a cikket,melynek címe "cigány értelmiség az iskola padban"”
 • 46. maros50 2010. április 07. 18:17
  „34.Lamatic!
  Ferdzsó egy inteligens művelt úriember!Csak gratulálni tudok az írásához! Vehetné tőle példát!”
 • 45. dodó 2010. április 07. 17:46
  „moderálva off”
 • 44. dondongó 2010. április 07. 16:53
  „A holnapi headline sztori a szóvivő székletmintájának a bakteriológiai lelete lesz, más már nem jöhet. Vagy mégis?”
 • 43. antikos 2010. április 07. 16:33
  „<moderálva>
  Lassan komolyan már másról sem fog szólni semmi csak a Dávid haláláról. Szegény elment. Nem tudunk semmit tenni. A legszörnyűbb az, hogy ha valaki aki tényleg nagyon komoly dolgot tett le az asztalra az a 8. oldal alsó részén két sorban van megemlítve... Ez a baja szerintem sok hozzászólónak, csak nem tudják már a keserűségükben szépen kifejezni magukat. Ezért jön ki belőlük a taj paré hozzászólás. No meg ez trendi is az RTL Klub Heti hetesben rendszeresen így mondank véleményt rólunk...”
 • 42. Apollo 2010. április 07. 16:13
  „"antikos"

  a kegyeletsértő HSZ-eket, naná, hogy moderálják.....”
 • 41. tuzaiisti 2010. április 07. 15:16
  „http://www.youtube.com/watch?v=vViD4-LpniY&feature=related

  Adjátok tovább ezt a linket, La Fontain egyik meséje átdolgozva mai magyar valósággá, nagyon jó. még a gyerekek is megértik!”
 • 40. gróf 2010. április 07. 15:14
  „Esetleg a Kirgizisztánban kitört forradalomról is ha olvashatnék valamit...megköszönném.
  Lelőtték a belügyminisztert és tizenvalahány tüntetőt, elfoglalták a tv-rádió székházat.
  Ha lenne 1 cikk arról is akkor még mindig Daróczi vezetne ma 4 :1-re.”
 • 39. antikos 2010. április 07. 15:13
  „Na megjött a cenz úra is:)”
 • 38. skid 2010. április 07. 15:04
  „Megszakad a szívem szegény miatt.”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonattal már olcsóbb Pestre utazni, mint autóval!

Kiszámoltuk, az autó, a busz és a vonat közül melyikkel utazhatunk a legolcsóbban Szegedről Budapestre a Parlamenthez. Győzött a vonat. Tovább olvasom