Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Darvasi-premier és balettjubileum

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színház 124. évadja kezdődik pénteken a Bolond Helga című Darvasi-drámával. Szakmaiság és a közönség kiszolgálása tükröződik a repertoár összeállításában – fogalmazott a főigazgató a keddi sajtótájékoztatón.
A Szegedi Nemzeti Színház az évad kilenc hónapja alatt 267 előadással, összesen 17 produkcióval, közülük 12 bemutatóval várja a közönséget – mondta el Nagy László, a teátrum kommunikációs igazgatója a keddi sajtótájékoztatón. Hat prózai darabot, négy zenés művet és két balettet mutatnak be, ez utóbbiakat az idén fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Szegedi Kortárs Balett állítja színpadra. Szenzációnak ígérkezik, hogy 2008. április 9-én Magyarországon először láthatjuk az Otellóban a világhírű argentin tenort, José Curát.

Székhelyi József színigazgató szerint kísérleti szezon előtt állnak, amelyet a sokféleség, az elszánt szakmaiság és a közönség igényeinek kiszolgálása jellemez. Ráadásul olyan művek szólalnak meg, amelyek Szegedhez kötődnek. Például Darvasi László Bolond Helgája, amit Bal József rendezésében pénteken, a magyar dráma napján mutatnak be a kisszínházban.

Juronics Tamás rendező-koreográfus elmondta, a Hattyúk tavát szeptember 28-ától láthatja a közönség a nagyszínházban. Csajkovszkij zenéjét a szegedi szimfonikusok adják elő Gyüdi Sándor vezényletével. Az egyik legismertebb klasszikus balettet műsorára tűző társulat még soha nem járt ennyire közel a kortárs balett fogalmához, mint a most készülő darabbal – mondta a koreográfus. Október közepén mutatják be Shakespeare tragédiáját, a Lear királyt W. S. LíR. címen, a Kossuth-díjas Zsótér Sándor rendezésében. A történetet egy furcsa térbe, egy vacsora környezetébe helyezve láthatják a nézők, s a szerepek is fölcserélődnek majd a színpadon, hiszen férfiak alakítanak majd nőket és fordítva.

Kálmán Imre A cirkuszhercegnő című nagyoperettjét október 12-étől tűzi műsorára a szegedi teátrum. Az előadás díszleteiben és jelmezeiben követi majd az operett hagyományait, az előadásmód a fiatal színészek tolmácsolásában azonban modern lesz – árulta el Toronykőy Attila rendező.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább tart a termálkútvita Szegeden

Szeged - A Fidesz szerint Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármestert terheli a felelősség az… Tovább olvasom