Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Dávid Antal páratlan fotóalbuma ajándékba

Páratlan fotóanyaggal gazdagodott a szegedi Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye: Dávid Antal királyi tanácsos 1878-ban névnapi ajándékként kapta kollégáitól azt a száz portrét tartalmazó albumot, amely ma már a város és a régió fényképészet-történetének fontos dokumentuma.
Nagyméretű, bőrkötéses, a fedőlapján ezüst sarkokkal díszített fényképalbumot kapott 1878-ban névnapjára Dávid Antal királyi tanácsos és szegedi pénzügyi igazgató. Lelkes beosztottjai lepték meg a több mint száz portrét tartalmazó ajándékkal.

Dávid Antalt a korszak magyar közéletének egyik kiemelkedő szereplőjeként tartják nyilván. Amikor Szegedről elkerülve zágrábi pénzügyigazgatóként szolgált, kis híján felbomlott miatta a monarchia. Történt ugyanis: magyar címertáblát helyeztetett el a horvát épületeken, mire a helyi hazafias erők zavargásokat robbantottak ki. Személyesen Ferenc József császárnak kellett közbeavatkoznia, hogy a kedélyek lecsillapodjanak.

Az értékes albummal nemrégiben a budapesti Nemzeti Múzeumban jelentkezett egy férfi. A Nemzeti Múzeum szakemberei szívesen megtartották volna az Erdélyből előkerült páratlan kollekciót, de mivel szegedi illetőségű az anyag, szóltak a Móra Ferenc Múzeumnak, hogy vásárolják meg ők. T. Knotik Márta, a szegedi közgyűjtemény munkatársa szerint a város és a régió fényképészet-történetének fontos dokumentuma vált közkinccsé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bakfittyek a közgyűléseken

Hingl László, Kenderesi-Szabó Mihály és Kormos Tibor nem volt szószátyár a szegedi… Tovább olvasom