Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Dávid Ibolya: A hatalomért nem szövetkezünk

Demokratikus fék vagy a fontos reformok megvalósítását segítő ellenzék – így látja az MDF választások utáni szerepét Dávid Ibolya. A pártelnök Szegeden tartott fórumán vita alakult ki arról: együtt kell-e működniük a jobboldali pártokkal a győzelem érdekében.
Fotó: Schmidt Andrea
Valódi vita alakult ki tegnap azon a lakossági fórumon, amelyet Dávid Ibolya tartott Szegeden. Az MDF elnökének az egyik résztvevő azt rótta fel, hogy a kormányváltást hiúsíthatják meg, ha nem működnek együtt a jobboldali pártokkal, elsősorban a Fidesszel. A pártelnök erre együgyűségnek és hisztérikusnak nevezte azt a törekvést, hogy a radikális jobboldaltól a balközépig mindenki egy pártba tömörüljön.

Szerinte ezt a logikát csak egy cél vezérli: megszerezni a hatalmat. Az elnök hozzátette: nem működnek együtt olyan párttal, amely a zsarolás eszközével él. Dávid itt arra a nemrég nyilvánosságot kapott esetre célzott, hogy az MDF-es Romsics Imrét a fideszes Bagó Zoltán megfenyegette: veszélybe kerülhet a munkája, az egzisztenciája, ha elindul a választásokon. A Fidesz az ügy miatt visszaléptette Bagó Zoltánt.
Dávid Ibolya ugyanakkor hangsúlyozta: pártja nélkül nem lesz jobboldali kormányzás Magyarországon. Programjukról elmondta: egykulcsos, tizennyolc százalékos személyi jövedelemadó bevezetését tartják indokoltnak, mert ez segítené a gazdaság kifehérítését. A politikus az oktatással kapcsolatban közölte: ma hat egyetemistára jut egyetlen ipari tanuló. A termelő ágazatban tevékenykedő cégek nem tudnak fejleszteni, mert kevés és sokszor nem elég képezett munkás áll rendelkezésükre. A szakmunkásképzés felügyeletét ezért a gazdasági kamarákra kellene bízni. Vissza kell állítani továbbá a kötelező kamarai tagságot és a kamaráknak hatósági feladatokat kell átvenni az önkormányzatoktól, minisztériumoktól.

A kisvállalkozókért

Dávid Ibolya sajtótájékoztatót is tartott Szegeden. Ezen többek között elhangzott, hogy a párt a kisvállalkozók érdekében fontosnak tartja a hazai piac védelmét, előnyt biztosítana a magyar beszállítók számára, valamint csökkentené az adminisztrációs terheket és az élőmunka terheit. Ellenzik továbbá a megtakarítások megadóztatásának 2007-re tervezett bevezetését.

Beszélt a Tiszta kezek nevű programjukról, mely a korrupciót szeretné visszaszorítani. Hangsúlyozta: a pártok 386 millió forintot költhetnének kampányra, az elemzők szerint azonban a két nagy 5-8 milliárd forintot fordít erre a célra. Kitért arra is, hogy az MSZP és a Fidesz eddig 10 ezer milliárd forintnyi összeget ígért el. A pártelnök hangsúlyozta: kevesen hiszik Magyarországon, hogy ebből bármi megvalósulhat, különösen a gazdasági mutatók ismeretében. A hiteltörlesztés a teljes GDP-növekedést elviszi, ezért cinizmusnak és hazardírozásnak nevezte a kormánypárt és a legnagyobb ellenzéki párt viselkedését.

Dávid Ibolya az MDF szerepéről elmondta: a reformokhoz kétharmados törvények kellenek. Ezért olyan ellenzékre lesz majd szükség, amely a közös célok érdekében hajlandó együttműködni a kormánnyal. Ha pedig megvalósulna a nagykoalíció, akkor az ellenzéknek demokratikus fékként kell majd működnie.


Csongrádon koszorúzott

Néhány percre a Szent József-plébániára is betért Dávid Ibolya tegnap délelőtt, amikor Csongrádon járt. Az MDF elnöke a rövid vizitet követően Dóczi Margittal és Rabi Mihállyal, a párt szentesi és csongrádi képviselőjelöltjével megkoszorúzta Antall József néhai miniszterelnök mellszobrát. Ezután Vásárhelyre utazott, ahol Lázár János polgármesterrel találkozott. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb pénz jut a szociális otthonokba

Csökkent az idősgondozás állami normatív támogatása az idén. Szegeden a működési költségek kieső… Tovább olvasom