Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Dávid Ibolya: A kampány nem angolkisasszonyok sétalovaglása

Az MDF elnöke szerint a nők praktikusabban gondolkodnak, és gyorsabb megoldásokat keresnek, mint a férfiak. Dávid Ibolyát Szegeden családjáról és arról is kérdeztük: lemond-e az elnökségről, ha a Magyar Demokrata Fórum nem kerül be a parlamentbe.
Dávid Ibolya: Sokat tudok dolgozni, ha a családomban minden rendben van. Fotó: Schmidt Andrea
– Mely pártokkal tartja elképzelhetetlennek a koalíciót?

– A Magyar Demokrata Fórum demokratikus párt, ennél sokkal kisebb horderejű kérdésekben is testületek döntenek.

– Éppen ez a lebegtetés ad okot találgatásokra...

– Nem készülünk koalícióra az MSZP-vel vagy az SZDSZ-szel, de a Fidesszel sem. Megnehezítette a Fidesszel való együttműködést az elmúlt három év sok visszás lépése.

– Az együttműködésre mekkora esélyt lát?

– Nem lehet kizárni, mint ahogy nem lehetett kizárni Németországban sem. Óriási jelentősége van annak, hogy komoly ellenzék legyen a parlamentben, amely az átláthatóságot, a számonkérhetőséget biztosítja.

– A politikusnők a népszerűségi lista élmezőnyéhez tartoznak, de újabban politikusfeleség is látványosan elkezdett kampányolni... Milyen a nők szerepe a kampányban?

– Most jut eszembe, az én férjem például nem kampányol. Egyébként a nőknek más a mentalitásuk és a problémamegoldó készségük. Nem mondom, hogy jobb vagy rosszabb: kiegészíti a két nem egymást. A jóisten is valahogy úgy teremtett minket, hogy akármi történik, talpra kell esni, mert másnap is gondoskodni kell a családról. Ez talán praktikusabbá teszi a gondolkodásunkat, gyorsabb megoldásokat keresünk, mert az élet úgyis hoz fél óra múlva egy másik problémát, és azt is meg kell oldani.

– A családról szólva: ártott vagy használt a népszerűségének, hogy meglátogatta a fiát Ausztráliában a kampány kezdetén?

– Erről nem készült felmérés, és én nem a haszonelvűség miatt csináltam. Akiket erről megkérdeztek, azok nyolcvan százaléka azt mondta: lehet egy nő bármilyen pozícióban, elsősorban anya, és ez így van rendjén. Én 16 éve vagyok a politikában, és nagyon sokat tudok dolgozni. Ennek egyetlen feltétele van: tudnom kell, hogy otthon, a családomban minden rendben van. Úgy éreztem, hogy a fiamnak szüksége volt rám. Most, hogy tudom, minden rendben van, iszonyú energiával tudok tovább dolgozni, és a fiam is feltöltődött az elkövetkező 5-6 hónapra.

– Lemond az elnökségről, ha pártja nem jut be a parlamentbe?

– Az MDF lesz a harmadik erő a következő parlamentben. Gondolja, hogy járnám az országot, dolgoznék naponta 16-18 órát, ha nem hinnék abban, amit csinálok? Az MDF-féle politizálás, a középen állás az egyetlen útja a jövőbeni politizálásnak.


"Ez a levegő elszívása mások elől"

Kalocsán Bagó Zoltán Fideszes jelölt fenyegetéssel próbálta rávenni választókerülete MDF-es jelöltjét, Romsics Imrét a visszalépésre – írtuk lapunkban is. Az eset nyilvánosságra kerülése előtt beszélgettünk Dávid Ibolyával. Akkor az ajánlószelvények gyűjtése kapcsán az MDF miniszterelnök-jelöltje azt nyilatkozta: „Egyes pártok vezetői tízezres ajánlószelvény-gyűjtésre adnak utasításokat. Ez letarolás, a levegő elszívása más elől, ami egy demokrata számára szokatlan. Korábban sem az angolkisasszonyok sétalovaglása volt a kampány, de ez a magatartás nem volt jellemző." Így hát a kalocsai eset nem egyszeri, „több tucat helyen történet hasonló, a választások tisztaságát súlyosan sértő visszaélés" – fogalmazott az MDF első embere. Ezért aztán Orbán Viktornak a Bagó-ügy kapcsán tett bocsánat kérését Dávid Ibolya nem tartja őszintének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakók újítják fel a Hágit

Fordulat történt az 1997. december 31. óta zárva tartó Hági ügyében, tegnap megkezdődött az épület… Tovább olvasom